Jump to content

Servant

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kolko vidim ispada da ako radis ili si umirovljen onda ti priznaju po bilateralnom ugovoru a na strane studente nisu racunali. Ako je to to onda se nista ne mozes napraviti. U svakom slucaju hvala.
  2. Stvar je u tome da i na web stranici MUPa stoji: 9. Koji se dokazi smatraju dokazom o osiguranom zdravstvenom osiguranju? Dokazom o zdravstvenom osiguranju za državljane država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju smatra se: europska kartica zdravstvenog osiguranja koju priznaje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, bolesnički list Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, predviđena potvrda stranog zdravstvenog osiguranja ili drugi dokaz predviđen ugovorom o socijalnom osiguranju. Ako je naprijed navedenom strancu izdana potvrda stranog zdravstvenog osiguranja ili drugi dokaz predviđen ugovorom o socijalnom osiguranju s kraćim rokom važenja od namjeravanog boravka, nakon isteka roka dostavljene potvrde, stranac se je dužan javiti nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje radi utvrđivanja prava na zdravstveno osiguranje prema propisima o zdravstvenom osiguranju stranaca u Republici Hrvatskoj za preostalo vrijeme važećeg boravka. Ako stranac ne može pribaviti dokaz iz prvog pasusa, dužan je zahtjevu za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak priložiti putno osiguranje, a nakon dolaska u Republiku Hrvatsku po izdavanju odobrenja privremenog boravka, dužan se javiti nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje radi utvrđivanja prava na zdravstveno osiguranje prema propisima o zdravstvenom osiguranju stranaca u Republici Hrvatskoj. Državljani država s kojima Republika Hrvatska nema sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju zahtjevu za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak prilažu putno osiguranje, a nakon dolaska u Republiku Hrvatsku po odobrenju privremenog boravka, dužni su se javiti nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje radi utvrđivanja prava na zdravstveno osiguranje prema propisima o zdravstvenom osiguranju stranaca u Republici Hrvatskoj. Strancu koji zahtjev za prvi privremeni boravak podnosi u Republici Hrvatskoj, a državljanin je države s kojom Republika Hrvatska nema sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, odnosno ne može pribaviti dokaz iz stavka 1. ovoga članka, nadležna policijska uprava, odnosno policijska postaja izdat će potvrdu o podnesenom zahtjevu. Stranac s navedenom potvrdom dužan je javiti se nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje radi utvrđivanja prava na zdravstveno osiguranje prema propisima o zdravstvenom osiguranju stranaca u Republici Hrvatskoj. Dokazom o podmirenim obvezama s osnove zdravstvenog osiguranja, sukladno članku 52. stavku 1. točke 3. Zakona o strancima, smatra se potvrda porezne uprave o podmirenim obvezama za zdravstveno osiguranje.
  3. Izgleda da je donedavno bila praksa da je za odobrenje privremenog boravka potrebno zdravstveno osiguranje. Sada odjednom nije dovoljno zdravstveno, nego je potrebno *hrvatsko* zdravstveno osiguranje. Nazalost, ne mogu naci na koje propise se MUP/Zavod poziva (pokusat cu saznati), jer svugdje pise samo "zdravstveno osiguranje". Koliko je ta terminologija podlozna interpretaciji, odnosno ima li prostora za manevar, jer je krajnje smijesno da netko placa dva zdravstvena. Konkretno, radi se o stranim studentima na hrv fakultetu. Bio sam pod dojmom da osoba formalno ima zdravstveno osiguranje ako ga ima u zemlji iz koje dolazi (konretno: Francuska), a RH ima s tom zemljom sklopljem bilateralni sporazum. Ili se na to odjednom gleda samo kao na zdravstvene usluge a ne i valjano osiguranje u smislu hrv zakona? Htio bi napomenuti da, koliko znam, ovo je novija praksa, a nije mi poznato da je u medjuvremenu doslo do izmjena relevantnih zakona.
  4. 1. Polozen pravosudni da/ne? 2. Staz, koliko godina / mjeseci? 3. Zadovoljstvo poslom, od 1-10 (1 - mrzim to, 10 preporodjen(a) sam) 3a. Osjecate li se kronicno umornim od posla? da / ne 3b. Posao je manje zahtjevan od faksa (da / ne / isto je) 3c. Posao je zabavniji od faksa (da / ne / isto je) 3d. Hipoteticki, da ste na nekom drugom ne-pravnom radnom mjestu (koje smatrate da ste mogli dobiti) sa ne-pravnim fakultetom, pretpostavljate da bi vam zadovoljstvo bilo.. 1-10? 4. Smatrate da ste pogrijesili sa pravnim smjerom, da / ne / mozda. 5. Placa je proporcionalna trudu ulozenom u fakultet i posao koji obavljate; smatrate da ste placeni koliko treba za ono sto obavljate, da / ne? 6. Posao koji konkretno radite je eticki neutralan po vasem misljenju, da / ne / ne zamaram se time? 6a. Namjeravate slijediti pravila struke (bez obzira sto su ponekad drukcija od vaseg osobnog misljenja; vi samo obavljate posao), da / ne? 6b. Pravna pravila treba uvijek postivati, da / ne? 6c. Ako sudac sudi kako treba po zakonu, njegovo djelovanje je eticki: ispravno / nuzno krivo / eticki nebitno Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija