Jump to content

angor

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim vas da li mi netko može odgovoriti na prijašnje pitanje vezano za zajednički dug?! Jedna presuda, ukupan iznos duga a dvije osobe koje ne plaćaju jednako a kamata teče... kako ću ikada znati gdje sam i koliko je još mog duga ostalo, da li ću ja platiti sve ukoliko moj brat ne bude plaćao svoj dio duga, odnosno tada se neću nikada riješiti duga niti blokade računa...!
  2. Budući da smo izgubili sudski spor, bratu i meni je određeno da platimo oštećenoj strani cca 50.000 kn ,od čega je račun odvjetnika oštećene strane bio nešto manji od 12.ooo kn. Odvjetnik oštećene strane je pokrenuo ovrhu na naše račune i uspješno se naplatio sa mog računa gotovo cijeli iznos plus pripadajuće zakonske zatezne kamate i troškove ovršnog postupka (svoje) budući da sam ja uredno uplaćivala novac na račun a moj brat svega 2-3.ooo kn. Molila bih da mi netko što hitnije odgovori da li je imao pravo gotovo cijeli iznos potraživanja naplatiti od mene jer ne radi se o jednoj obitelji, osobi niti tekućem računu. logično bi mi bilo da je od mene naplatio moju polovinu duga sa kamatama ( za koje nema priložene specifikacije ni obračuna a naplatio je samo od mene oko 18.ooo kn!)a drugu polovinu svojih potraživanja rješavati sa mojim bratom . Sada nas sud tereti da oštećena strana u sporu nije dobila novac na račun (svega 1.2oo kn)jer je sve uplaćeno na raču odvjetnika i da "oštećena" strana u sporu nije znala da je njen odvjetnik pokrenuo ovrhu i dao svoj broj računa i sudu i fini za naplatu, a po mom izračunu kamate i ostataka duga trebalo je od mene biti uplaćeno barem 10.000 kn na račun oštećene strane u sporu. Molim za odgovor jer ako sam u pravu želim uložiti žalbu u zakonskom roku. Osim toga, da je i moj brat uredno otplaćivao svoj dio duga i kamata odvjetnika bi bila manja a ovako je sve išlo na moj teret a i dalje sam dužna glavnicu. Rok za plaćanje duga mi ističe i uvjetna kazna bi mogla biti opozvana i pretvorena u kaznu zatvora zbog neizvršavanja obveza...
  3. Hvala na odgovoru, možda sam stvarno trebala promijeniti odvjetnika. Do sada se još nisam uspjela čuti s njom, dragocjeno vrijeme prolazi, ja se sekiram (blago rečeno) a i trebala bi znati što ovakva presuda znači za mene..
  4. Veterani, gdje ste? Molim pomoć hitno. Što još mogu napraviti?
  5. Danas sam dobila presudu županijskog suda kojom se odbija žalba na donešenu presudu općinskog suda kao neosnovana. Što sada, nema nikakve upute o daljnim pravima... samo na 4,5 strane potvrđuju ispravnost donešene prvostupanjske presude?! I kada bi htjela to sve platiti samo da prekinem to mučenje ja nemam odakle. U međuvremenu sam ostala bez posla kao tehnološki višak, mogu jedino u zatvor. A i to mi je problem jer sam bez posla ostala zato što sam se razbolila pa sam se usudila ići u bolnicu, na pretrage itd... Ako netko zna što da sada radim molim za pomoć jer bi sutra zvala odvjetnicu da vidim da li je i ona dobila odgovor na žalbu. I još nešto mi u tome svemu nije jasno i nije u redu. Naime, naziva me (čak i moju kćerku)na mobitel, telefon (čula sam da me je zvao čak i u firmu u kojoj sam radila) odvjetnik suprotne strane u sporu, čak mi i poštom šalje opomene i to po nekoliko dana prije nego što sam ja dobila presudu!? Da li on to ima pravo?
  6. angor

    povrat duga

    Zanima me da li smo imali pravo na povrat duga umirovljenika iza pokojnih roditelja. Naime, mama je umrla 1998.g., otac je koristio njenu mirovinu do 2002.g. kada je prešao na opskrbninu kao otac civilne žrtve rata jer mu je to bilo nešto povoljnije. On je umro 2006.g. Da li smo imali pravo na povrat po osnovi mamine mirovine...?
  7. Rješenje za g.o. nisam vidjela otkako sam 94.-e otišla iz d.d.-a. Koriste se potvrde o korištenju g.o. na kojima je samo period korištenja i potpis šefa ali zato ja čuvam obračunske liste... A to da su i ljudi dobrim dijelom i sami krivi je točno, svi su tako zaplašeni i ako netko i pokuša reći ili napraviti nešto (za sve) često ostane sam i bez podrške.
  8. Razumijem, samo znam da su radnicima uz takve umanjene obračune poturali da potpišu i izjavu da od firme ne potražuju više ništa a većina u strahu da ne dobiju ništa potpisuju i to iako su zakinuti. Znam da za g.o. vode duple papire. Na onima za inspekciju prikazano je da je radnik iskoristio g.o.
  9. Pretpostavljam da će mi zadnji dan ponuditi isplatu zaostalih plaća, umanjenu otpremninu (za 9 god.) i reći da nemam pravo na naknadu za g.o. ali takav obračun neću potpisati. To nije možda velika razlika ali je stvar principa jer znam koliko i kako smo radili svi u toj firmi za male i neredovite plaće a sada bi nas se riješio i da može ne bi nikom dao ništa.
  10. Hvala na iscrpnom odgovoru, sada znam što mi je činiti. Zahtjev sastavljam danas, sutra nosim jedan primjerak u firmu, pokušat ću razgovarati ponovo a ako i dalje budu izbjegavali svoje obveze slijedi upozorenje da original ide poštom.
  11. Pomoć - hitno! Radim još samo 2 dana (ponedjeljak i utorak) do isteka otkaznog roka. Bila sam kod direktora na razgovoru zbog pitanja vezanih za stari i novi godišnji te iznos otpremnine (9 ili 15 god.). Napominjem da mi duguje i 1/2 plaće za 5.mj.; plaću za 6. i skoro cijelu za 7. Nikakav odgovor nisam dobila. uputio me na svoju sestru koja je gl.blagajna. Ona je otišla na g.o. i ništa mi nije odgovorila. Sada ju mijenja njegova pokćerka koja kaže da ona ne zna ništa i da to nikada nije radila. Šta da radim? Dočekat ću utorak, 15 h i oni će otići kući... mirne savjesti i bahati sve više i više, a ja u srijedu na biro! Da li mi moraju zaostale plaće isplatiti odjednom? Što sa otpremninom? Ni radnici koji su otišli prije 6 mj. još nisu dobili (samo 1 ratu jer su naknadno dobili dopise na kućnu adresu da će isplata ići na 6 rata, čak i oni koji imaju samo 1 plaću dobiti...?) Nikakav obračun još nisam dobila, da li da pristanem na obročnu isplatu? Bojim se da bi uskoro mogao proglasiti stečaj!
  12. Hvala na savjetima i podršci. Još čekam presudu, onda slijedi žalba na županijski sud. I razgovor s odvjetnikom, naravno, jer mi se sada čini da je i obrana mogla biti bolje pripremljena.
  13. Ovrha je bila upisana na oca, na ostavinskoj nismo upozoreni, u rješenju o naslijeđivanju piše: ostavitelj vlasnik u cijelosti. Tek nakon 2 god.je teret upisan na nas kao nasljednike ali ni to mi nije jasno jer je kuća tada već bila prodana. Na sudu su stalno govorili o njegovom dugu, nitko nije spominjao razliku ako su u pitanju jamci!
  14. U 10.mj 2009.g. dobila sam otkaz kao tehnološki višak u firmi u kojoj sam radila preko 15 g. u rješenju piše da imam 9 god.neprekinutog rada u toj firmi i zbog toga pravo na manju otpremninu (maksimalno 3 plaće). Naime, vlasnik je više puta mijenjao naziv firme, imao više sestrinskih firmi, pa sam i ja, ne svojom voljom samo papirnato bila prebačena u jednu takvu ali sam i dalje bez prekida radila na istom radnom mjestu, isti posao, ista stolica. Nakon cca 2 god. sam vraćena u prvu firmu ali se navodno te dvije godine jedan od naših direktora vodio kao vlasnik firme u kojoj smo privremeno bili, pa se to ne smatra neprekinutim radnim stažom u istoj firmi!? Uskraćuju nam pravo na neiskorišteni godišnji odmor, otkazni rok mi je bio određen 2 mj. ali budući da sam se ja u 9.mj.2009.g. razbolila, znači mjesec i pol prije otkaza, još uvijek nisam odradila cijeli otkazni rok. Radim po malo s prekidima jer sam 2 puta bila u bolnici na liječenju. Sada imam još 2 tjedna za odraditi i mislim da imam pravo i na ostatak g.o. iz prošle godine i na cijeli g.o. iz ove godine. Sada sam već napunila više od 16 god.staža (ukupno imam 29 god.staža i 50 god.života), ali kažu da se otpremnina računa sa danom urućenja rješenja o otkazu. Molim mišljenje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija