Jump to content

Tissko

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je Tissko objavio

  1. Puno hvala na pomoći. Sad imam neke parametre za izračune pa ću se poigrati time.
  2. Koristimo e-građani, napraviti ću novi izračun radnog staža. Koliko shvaćam, na temelju staža se određuje i prosječni vrijednosni bod a što je bitno kod izračuna. Ovaj vrijednosni bod koji su nam utvrdili sa prethodnim izračunom ne odgovara stvarnom stanju. Pokušati ću na temelju vaših odgovora sastaviti listu podataka i pitanja te dogovoriti sastanak na Mirovinskom da utvrdimo pravo stanje stvari. Još ne razumijem gdje su nastala razmimoilaženja. Postoji li kakva formula po kojoj se izračunavaju prosječni vrijednosni bodovi?
  3. Znači da bi taj izračun vrijedio ukoliko bi sama uplaćivala 600 kn sve do navršenja navedenih uvjeta (ca 2 god)?
  4. Poštovani Hvala vam na odgovoru. Obzirom da imam podatke iz informativnog izračuna HZMO iz o5. mjeseca ove godine imam podatak o prosječnom vrijednosnom bodu, međutim iz nekih razloga se ukupni mirovinski staž na izračunu razlikuje od stvarnog, jer supruga ima 39 god i 2 mj staža dok je u izračunu stavljeno 38. U to nije obračunato onih 6 mjeseci što se dodaje za dijete a niti dodatnih mjesec dana koje je tijekom radnog staža prikupila dodatnim radom a na koji su plaćeni doprinosi te je iskazan na potvrdi o drugom dohotku. Tako da su po informativnom izračunu pvb 0,7835. Polazni faktor 0,1960. Datum rođenja supruge je 31.10.1961. godine. To je to što imam.
  5. Molio bih pomoć u vezi izračuna mirovine za suprugu obzirom da su sve informacije koje smo dosada dobili prilično kontradiktorne i ne možemo se u njima snaći. Dakle, supruga ima 59 godina i 39 godina staža. Trenurno je na raspolaganju no sa 12.12. joj slijedi otkaz kao tehnološki višak. Obzirom da ima uvjete za prijevremenu mirovinu koja bi prema nekom izračunu iznosila 2150 kn , a što je malo, razmišljali smo na koji način da stekne uvijet za punu mirovinu te koliko bi ona u tom slučaju iznosila. Pitamo se, da li se isplati na burzi sačekati da navrši godine života ( za cijelo to vrijeme ima pravo na naknadu oko 2140 kn) , da li da uz to sama uplaćuje staž koji joj nedostaje tj da li su bitne godine staža u odnosu na godine života. Ukoliko bi se slučajno uspjela zaposliti pa da ispuni uvijete za starosnu mirovinu, kolika bi joj mirovina mogla biti sa ispunjenim svim uvjetima. Ne znam da li je bitno, obećana joj je otpremnina u iznosu od 105.000 kn. Osobni dohodak je oko 5.000 kn. Imamo jedno dijete.
  6. Zahvaljujem se na odgovoru i pomoći, potvrdili ste moja razmišljanja. Pretraživanjem foruma naišao sam na podatak da su jednom nasljedniku u Zagrebačkoj banci isplatili njegov dio na temelju Rješenja o nasljeđivanju te ću najprije njih kontaktirati osobno da vidim njihov odgovor a prema drugoj banci koju sam već kontaktirao, ću postupiti prema vašem naputku. Inače u Rješenju je precizno definiran udio svakog nasljednika ( u xx/24)tako da nije nikakav problem izračunati točan udio. Samo sam kod stana zaboravio napomenuti da stan nitko ne koristi (prazan je) ali se zbog indiferentnosti jednog od nasljednika stvaraju bespotrebni troškovi.
  7. Molio bih pomoć u slučaju oko nasljedstva. Naime, nakon smrti strica koji nije imao djece, nas sedmero nasljedilo je stričevu imovinu koja se sastoji od nešto nekretnina te novca na dva računa u banci. Problem je nastao što neki od nasljednika, vjerojatno uvrijeđeni što nisu dobili više od drugih, ne žele komunicirati sa ostalim nasljednicima te je nastao problem pogotovo kod isplate sredstava sa tekućeg računa jer na moj preliminarni upit o isplati mojeg dijela u banci su mi odgovorili da bi morali doći svi nasljednici. Obzirom da je to iz gore navedenog slabo izvedivo a i iz razloga što neki od nasljednika ne žive u Hrvatskoj, moje pitanje se odnosi na to, da li mogu i na koji način tražiti od banke da mi temeljem pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju, isplati moj dio bez obzira na ostale nasljednike. Također je problem što jedan od nasljednika ima ključeve stana koji smo zajednički nasljedili te zadržava eventualnu prodaju stana i ostalim nasljednicima stvara bespotrebne troškove oko režija koje se moraju plaćati. Sve to bi željeli riješiti mirnim putem obzirom da smo si inače uglavnom u dobrim odnosima, makar , eto , kad je novac u pitanju, nikada ne znaš što se može zakomplicirati.
  8. Radio sam u firmi 4 godine kada sam dobio otkaz zbog smanjenja opsega poslovanja. Imam li pravo na otpremninu, mogu li je tražiti i koliko.
  9. Hvala na odgovoru, tako sam i ja shvatio, međutim porezna uprava mi ne želi isplatiti povrat poreza sa obrazloženjem da mi bivši poslodavac nije podmirio sve porezne obveze. Tu se ne misli na obveze iz moje plaće jer su porezi i doprinosi za to odavno plaćeni. Nikako se ne mogu sa njima dogovoriti a nemam nikakav instrument za žalbu, obzirom da rješenje još nisam dobio, iako su mi rješenje o porezu za vozilo za ovu godinu uspješno poslali.Ne znam što učiniti.
  10. Prošle godine u travnju dobio sam otkaz u firmi u kojoj sam radio četiri godine. Ove sam godine podnio prijavu za povrat poreza koji mi nije isplaćen uz obrazloženje da bivši poslodavac nije podmirio sve obaveze vezano uz porez za prošlu godinu. Naime, trenutno je u blokadi zbog neke kazne od 9000 kn koju je dužan platiti poreznoj. Obzirom da su za vrijeme dok sam tamo radio bile namirene sve porezne obveze, (provjereno) nije mi jasno kako sam ispao talac porezne uprave u ovom sporu. Da li postoji nešto što bih mogao učiniti?
  11. Radi se o tome da ja svaki tjedan imam 44 radna sata, znači radim sve subote u godini a slobodan dan mi je samo nedelja. Nisam siguran da li je takav način ispravan, da ne govorim da sam jedva uspio dobiti 9 dana GO u komadu. Nisam u situaciji da se raspravljam sa direktorom (ugovor na određeno ?) ali me zanima obzirom na najave o ''promjenama'' u firmi da li imam pravo na kakvu naknadu ukoliko su to prekovremeni sati ili je to naprosto tako omogućeno u zakonu.
  12. Zanima me da li je u skladu sa zakonom da poslodavac odredi sve radne subote tijekom godine? Napominjem da se subotom radi pola radnog vremena (4 sata). Isto tako me zanima, imam ugovor na određeno vrijeme koji sam potpisao kad sam došao u firmu prije 15 mjesec te koji mi nije obnovljen. Koliko znam, ugovor na određeno može se sklopiti najviše na godinu dana pa sam zabrinut da bih mogao imati probleme u vezi toga. I na kraju, ako je ugovorom o radu utvrđena plaća u određenom iznosu, da li poslodavac, naknadnim uvođenjem tzv stimulacije može umanjiti plaću za 20%. Obzirom da su uvijeti za postizanje punog iznosa plaće nerealno utvrđeni te su uglavnom neostvarivi od uvođenja stimulacije nam je plaća konstantno 10 do 20% manja. Hvala na pojašnjenju. Lijep podrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija