Jump to content

stefnot

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Evo samo da dignem temu da se javim kako sam i obecao. Moram reci da je sam napravio kako sam dolje i napisao i sve je proslo OK. Nitko me nije pokusao dalje zeznuti, cak su stovise bili potpuno korektni i u smislu postivanja ugovora i u smislu korektnosti prema meni kao osobi i radniku. Sad kad sam to rijesio ostaje jos samo mali problemcic a to je - naci novi posao! Ajoj...ljudi držte fige. Hvala jos jednom na vasim savjetima, bogatiji sam za jos jedno iskustvo koje na kraju krajeva i nije tako lose. pozdrav, S.
  2. hvala puno cigo, upravo me to sve zanimalo kako si mi i odgovorio. Hvala jos jednom. Javim se kak je sve proslo
  3. cigo, hvala na odgovoru...gledao sam dosta ovaj forum i pratio tvoje postove i drago mi je da si mi dao svoje misljenje. Pa vjerovatno si u pravu sto se tice svega. Siguran sam da bi to mogao, jer tu je stvar jako cista. Medjutim, kao sto si i rekao, ne odgovara mi to. Prvi put sam u zivotu u takvoj situaciji, nisam tip za sukobe a i s druge strane nisu ni oni bas male bebe i prilicno sam siguran da ih ne bi uspio "zastrasiti" a onda mi ostaje sudski spor. Jednostavno ne zelim trositi energiju na sukob s njima nego je zelim utrositi da se okrenem prema necemu novom i nadam se kvalitetnijem. Molim da mi zato sada netko tko se razumije potvrdi da li mogu uciniti sljedece: -dati redovni otkaz to bi poslao preporuceno dan prije i onda sljedeci dan otisao na razgovor i to im stavio na stol. Da li je dovoljno to poslati preporuceno? Moj strah je (posto im stvarno nista vise ne vjerujem) da bi mogli mi oni kao dati otkaz prije kad vide da im ja nosim svoj. A ovako imam preporuceno iz poste da sam to poslao dan prije. Da li je to OK? Ako da, onda bi pitao sljedece: Da li mogu u tom slucaju (dakle redovni otkaz sa moje strane) racunati na otkazni rok koji mi je u ugovoru u radu. U njemu pise da se ugovor moze redovno otkazati i da je ako otkazuje radnik otkazni rok 2i pol mjeseca. Ako da, da li u tom svom pismu-otkazu trebam napisati da zelim otkazni rok od 2 i pol mjeseca? Da li me oni tu mogu zeznuti posto su otkazni rokovi definirani u pravilniku o radu i tamo pise da ako radim tamo 1 god. da je onda otk. rok 1 mjesec(ne pise na ciju inicijativu je otkaz) Meni je u interesu da mi bude ovih 2 i pol mjeseca tako da imam sto dulje vremena da se snadjem za nesto drugo. S obzirom na ovo pismo upozorenja, da li mi mogu u tom smislu onda negirati taj "dulji " otkazni rok? I zadnje, da li su mi duzni isplatiti naknadu za godisnji s obzirom da sam iskoristio samo pola za ovu god. ? Da li bi i to trebao nekako staviti u pismenu forum i ako da kako? Hvala puno na odgovorima , jer to bi zelio napraviti jos ovaj tjedan. Pomozite, pliz.
  4. hvala vam na odgovorima. Ne, nisam ja los radnik, to nema veze s tim. Stvar je samo u racunici. Ima nas koji smo visak zbog toga sto su se neki poslovi koje radi firma promijenili i ionako ce se trebati rijesiti ljudi(da li za mjesec, dva , tri ovisi, ali tu negdje...) . Ovo sto su mi dali s njihove strane ne znaci da ce to biti sutra, ali time su stvorili finu podlogu da to naprave na jednostavan i prije svega JEFTINIJI nacin i to naravno u trenutku kada to njima najbolje odgovara. Imam 10 god. radnog staza i svugdje gdje sam radio su me uvijek drzali i kada sam odlazio ostao sam u super odnosima i molili su me da ostanem, dobio sam preporuke kada sam trazio itd. Zato mi je i zbog mene ovo glupo jer ispada da ne valjam, a to jednostavno nije istina. Ne bi uopce zelio ici u sudski spor ako ne moram i nisam tip koji je svadljiv ili konfliktan, ali ovakve brutalne lazi i taj podli nacin je nesto sto mislim da stvarno zasluzuje da ih se kazni. Znam da ako ja dam otkaz isto nemam prava na burzi, ali racunica je sljedeca: Ako ovako cekam do daljnjega: - doci ce taj otkaz u tom obliku prije ili kasnije s tim da moram tamo biti u toj psihozi - ne kontroliram kada ce doci, nemam nikakvu kontrolu nad svojomjm sudbinom. - kada dodje ne vjerujem da cu ih zastrasiti prijetnjama tuzbom -u tom slucaju otkazni rok mi je 15 dana. -nemam nakon toga prava na burzi -prvi put u zivotu sam dobio otkaz, pogotovo kao "negativac" A sad, ako ja dam otkaz, onda: -ja imam kontrolu nad situacijom (ne "cekam" njih) -dobivam puni otkazni rok -nisam "stigmatiziran" da sam kao dobio otkaz, nego sam dao, a to se uvijek moze objasniti nekak ipak -ionako nemam pravo na burzu pa mi je s te strane isto - posto ce mi vrlo vjerovatno reci da idem doma dok je taj otkazni rok, time imam vremena se u to vrijeme ful posvetiti trazenju novog posla sto sada ne mogu, jer mi je i tesko izaci na sat vremena iz ove firme posto je posao takav. Molio bi nekoga tko ima neki "dubinski "uvid u ovu tematiku da mi da savjet da li ovo moje razmisljanje ima smisla ili sam negdje nesto previdio. Hvala puno
  5. pozdrav svima, nadam se da ce mi netko pojasniti moja prava i dati neki savjet u ovom slucaju. Radim kod poslodavca malo vise od 1 god. Nikada u to doba nisam zakasnio, bio na bolovanju, imao s nekim sukob , imao neki primjedbi na rad ili napravio neku gresku. Dobio sam pismeno upozorenje. U njemu pise hrpa stvari kao da je moj ucinak manji od prosjeka drugih (sto ionako s moje strane nije provjerljivo jer nemam uvid u sustav). Isto tako tamo pisu neke globalne smjernice kako bi se trebao ponasati zaposlenik i da ja to nisam zadovoljio (ali jako jako opcenito - u smislu da ne podrzavam ciljeve kompanije(?!). Napominjem da sma samo radnik operativac, ne manager niti imam ikakav eksterni kontakt sa nekim. U tome jos pisu neke ciste lazi, ali ne konkretne i provjerljive , nego genericne u smislu da se presetevam po uredu i to. Necu sad ulaziti dublje, jer su to ionako nebuloze. Ja taj papir nisam htio potpisati, onda su mi ga poslali na mail. U razgovoru sam rekao da cu se popraviti itd. Znam da bi po zakonu im trebao napisati neku pismenu obavijest u kojoj bi rekao da se s tim ne slazem i moje razloge odnosno obranu. Ali, radije ne bi to radio jer si ne zelim otezavati situaciju niti zelim sa njima sukobe. Da li ako to ne napisem u ovom trenutku i dalje imam sanse u nekom eventualnom radnom sporu? Inace, ja isto tamo vise ne zelim raditi, i zelio bi to okoncati sto brze i povoljnije i sto bezbolnije za mene, ali volio bi imati barem neki amortizer u takvoj situaciji (otk. rok , eventualno naknadu na burzi itd.) Moja pitanja: Da li je sljedeci korak da mi daju otkaz skrivljen ponasanjem radnika ? Ako to naprave, onda skoro i nemam otkazni rok jer je po zakonu duplo manji od ugovorenog. I nemam prava na burzi. E sad, to mi je sve malo apsurdno, jer onda ispada da bilo koji poslodavac ne mora nikada dati normalni otkaz, jer mogu napisati pisano upozorenje u kojem pise hrpa lazi i jos malo pricekati i onda dati otkaz i tako se duplo jeftinije rijesti radnika + ne imati zabranu zaposljavanja na istom mjestu sljedecih 6 mj. Isto tako , posto znam da im je tako nesto u planu, meni je apsurdno da je meni onda sada isplativije da ja njima dam redovni otkaz i onda barem dobijem pravo na potpuni otkazni rok u kojem se eventualno mogu snaci za neki novi posao. Molim ako moze netko tko se kuzi ili koji ima neke uvide iz sudske prakse da mi kaze kakva je situacija. Hvala puno.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija