Jump to content

marianica

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zanima me postupak zaštite pseudonima pisca knjige/priče (dakle, nekakvog tekstualnog djela). U zakonu nisam našla odgovor na ovo pitanje. Je li dovoljno ovjeriti kod javnog bilježnika da osoba Ivana Ivić (OIB, adresa, ...) uzima umjetničko ime/pseudonim Maja Marić datuma tog-i-tog u mjestu... itd.? Hvala na pomoći!
  2. Poštovanje, zanima me je li zakonom u Hrvatskoj dopušteno organizirati u vlastitom, privatnom prostoru (garaža, dvorište, stan/kuća) prodaju rabljenih stvari (od sitnica do namještaja i bijele tehnike), kao što je to uobičajena praksa u, npr. SAD-u (tzv. garažna prodaja ili 'garage sale', odnosno 'yard sale' ako je u dvorištu)? U SAD-u je normalno takvu prodaju koji tjedan unaprijed oglašavati po susjedstvu, u novinama, na internetu i sl. Čini se kao vrlo praktičan i brz način rješavanja viška stvari, ali kako to nigdje kod nas ne vidim, ne bi me čudilo da je protuzakonito. No, s obzirom da je u RH normalno prodavati stvari preko oglasnika, ne znam zašto bi ovo bio problem - više stvari se prodaje odjednom, u jednom danu...to je zapravo jedina razlika. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima ili uputama kamo se obratiti s pitanjem
  3. Pozdrav, situacija je sljedeća: obiteljski prijatelji posjeduju stan kojeg trenutno ne koriste, i voljni su mi ga dati na korištenje/čuvanje, na duže vrijeme (najmanje godinu dana). Ja bih naravno plaćala režije i prijavila 'uobičajeno boravište' na toj adresi. S obzirom da se ne radi o "klasničnom" najmu stana (jer i nije najam, nema plaćanja najamnine), može li me netko savjetovati kakvim se ugovorom ili ovjerenom izjavom takav odnos može regulirati, tako da sve bude čisto s pravne strane? Ako me možete barem uputiti na odgovarajući zakon/propis, bila bih zahvalna!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija