Jump to content

cjosip

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ljubica Cigula rođ.19.01.1959 Od 10.07.2008 sam na burzi ( 50 godina starosti i 30 god. i 8 mj.staža) i imam rješenje na pravo na novčanu naknadu u trajanju sve do nastupa nekog od zakonom propisanih razloga za prestanak odnosnu obustavu novčane naknade odnosno do zaključno 18.01.2014 godine kada navršavam 55 godine starosti, po zakonu koji je tada bio važeći za prijevremenu mirovinu ( 55 godina starosti i 30 godina staža). Naime tada sam imala više od 30 godina i 8 mjeseci mirovinskog staža. Toliko mirovinskog staža imam i dalje. Zanima me da li će mi naknada ići i dalje iako je kasnije produžen mirovinski staž za žene. Naime savjetnica mi je rekla u 10 mjesecu 2013 da nakon 18.01.2014 podnesem zahtjev za produženje novčane naknade. Neki dan kad sam išla kod nje (nije je bilo) njezina zamjena me je otpravila da više nemam nikakva prava od 1.1.2014. Nakon toga sam dobila e-mail od HZZO na moj upit u vezi toga poslali su mi dopis, kako slijedi. (Poštovana, prema članku 15. stavku 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti („Narodne novine“ br. 25/12), propisana je mogućnost da se nezaposlenoj osobi (ženi) koja je ostvarila pravo na novčanu naknadu do zaposlenja ili dok ne nastupi neka od okolnosti propisana Zakonom za prestanak prava na novčanu naknadu produži pravo na ovu naknadu ako ispunjava uvjet ostvarenog mirovinskog staža za stjecanje prava za starosnu mirovinu ili prijevremenu starosnu mirovinu prema propisima o mirovinskom osiguranju (članak 26. i 27. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju – „Narodne novine“ 121/10), a nije ostvarila uvjet godina života za stjecanje prava na navedene mirovine. Pravo će se produžiti sve do ispunjenja uvjeta godina starosti za stjecanje prava na starosnu mirovinu odnosno prijevremenu starosnu mirovinu prema propisima o mirovinskom osiguranju (članak 26. i 27. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju – „Narodne novine“ 121/10). Sukladno članku 15. stavku 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti („Narodne novine“ br. 25/12) zahtjev za produženje prava na novčanu naknadu nezaposlena osoba, žena, može podnijeti u roku od 30 dana od isteka utvrđenog prava na novčanu naknadu. S obzirom da u upitu navodite da Vam je pravo na novčanu naknadu isteklo s danom 18.01.2014. godine, upućujemo Vas da podnesete zahtjev za produženje novčane naknade u navedenom roku. Naime, podnošenjem zahtjeva inicira se upravni postupak u kojem se na temelju potrebnih dokaza utvrđuje da li nezaposlena osoba ima pravo na novčanu naknadu te ukoliko ima trajanje i visina novčane naknade.) Hrvatski zavod za zapošljavanje Iz svega ovoga još mi nije jasno da li mi novčana naknada pripada i dalje ili ne. Molim Vas odgovor. Ljubica Cigula Modecova 23 Zagreb e-mail:cigula.josip@yahoo.com GSM:095/5000-153
  2. Molim za hitan odgovor. Naslijedio sam od umrlog brata stan i sada me porezna tereti za porez na nasljedstvo. Da li na koji način mogu osporavati to. Stan je u zgradi od 1981 izgrađen a on je darovnim ugovorom od mame taj stan dobio negdje 1991 godine.Do tog vremena smo živjeli u zajedničkom kućanstvu kod roditelja. Mama mu je dugo vremena bila skrbnik pošto je proglašen nesposoban za rad. Nakon njezine smrti skrbnik sam mu postao ja ze nakon nekog vremena centar za socijalni rad te supruga negdje godinu dana prije njegove smrti. Na koji način i dali mogu osporavati porez na nasljedstvo kojim me tereti porezna. Hvaka na odgovoru.
  3. Zaposleni koji rade u Zagrebu, dobivaju otkaz ugovora o radu sa 31.03.2008 zbog toga što se proizvodnja seli u Bosnu. Dali otkazni rok moraju odraditi u Bosni ili ne. Dali imaju pravo koristiti godišnji odmor. Nitko još nije dobio pisani otkaz nego je to objavljeno na oglasnoj ploči, gdje im nude ako otiđu obučavati ljude u Bosni da im otpremninu udvostručuju. Molim za mišljenje.
  4. kako i gdje se može pronači specijalna punomoć za kupnju stana iz 1989 godine, na općini gdje je ovjerena nemaju, imaju knjigu upisnik ovjjera gdje se vidi da je ovjerena ali ju gruntovnica ne priznaje za upis vlasništva isto tako dali su mi uvjerenje o ovjeri potpisa ali ni to ne priznaju.
  5. cjosip

    Savjet

    Molim za savjet ? Imam brata odnosno polubrata po mami, i on je sada pod skrbništvom centra za socijalni rad. Dobiva mirovinu. Pošto nema nikoga osim mene kao najbliži rod a jako je bolestan i praktički supruga i ja brinemo za njega. centar za socijalni rad preuzima njegovu mirovinu i s njome oni plaćaju režije i sl. Posjeduje stan koji mu je darivala naša mama. Molim za savjet. Ako više neće moći sam se brinuti o sebi tko ga može poslati u neku ustanovu da se brinu za njega i tko će ako njegova mirovina ne pokriva smještaj u takvu ustanovu snositi razliku plaćanja i tko nakon njegove smrti nasljeđuje stan. Da li da s njim potpišem ugovor o doživotnom uzdržavanju ili nešto drugo. Jer ima prijatelja koji pikiraju da im on daruje sve što posjeduje. kako se zaštititi.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija