Jump to content

Corwin

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Corwin objavio

  1. Pozdrav svima na forumu, moje pitanje za sve forumaše koji mogu pomoći je slijedeće: Vlasnik sam nekretnine (sa 100%-tnim udjelom u vlasništvu) -stana na gornjoj etaži (to jest na prvom katu) etažiranog objekta (obiteljske kuće) i sudjelujem u suvlasništvu donje etaže (stana u prizemlju objekta) sa 40%-tnim udjelom u suvlasništvu. Nad nekretninom koja je u suvlasništvu u tijeku je postupak civilnog razvrgnuća suvlasničke zajednice. Ostali suvlasnici (njih troje) ne žive u predmetnoj nekretnini niti je koriste. Pošto svoju nekretninu koristim kroz cijelu godinu,planiram na njoj izvršiti određene popravke i to sanaciju krovišta i fasade. Da li popravke smijem provesti bez obzira na volju ostalih suvlasnika donje etaže (i da li ih moram obavjestiti o svojoj namjeri) te da li cijena popravaka (mojeg ulaganja) može biti uzeta u obzir u postupku razvrgnuća? Hvala na odgovorima i pomoći!
  2. Pozdrav, nisam pravnik ali se i sam nalazim u sličnoj situaciji pa mogu govoriti samo iz osobnog iskustva i informacija koje imam od svojih odvjetnika. Mislim da ne treba pokretati ovršni predmet ali sam postupak do donošenja zaključka o prodaji i prodaje nekretnine na javnoj dražbi može biti prilično dugotrajan zbog mogućnosti žalbi svake od stranaka u postupku. Koliko traje Vaš postupak razvrguća suvlasničke zajednice ako smijem pitati? Što se tiče početne cijene nekretnine na javnoj dražbi, imam informacije da sud osim procjene ovlaštenog sudskog vještaka, može uzeti i procjenu porezne uprave kao relevantnu. Na žalost ne znam što je kod suda odlučujuće prilikom odabira relevatne procjene. Pozdrav
  3. Pozdrav svim forumašima, pretpostavljam (i ispričavam se zbog toga) da je moj prethodni post bio predugačak i stoga teško razumljiv (obzirom da nisam pravnik po struci i pravna terminologija mi očito "ne leži" ) pa bih molio odgovor samo na dio mojeg posta a to je; da li je moguće da nakon smrti jednog od predlagatelja u vanparničnom postupku razvrgnuća suvlasničke zajednice (u kojem je 14 predlagatelja i 1 predloženik) ponovno pokretanje postupka zatraži samo dio njih - bez pristanka ostalih predlagatelja obzirom da su oni (njih četvero) uskratili punomoć odvjetniku da ih zastupa u ponovnom pokretanju postupka? Zahvaljujem još jednom
  4. Pozdrav svima, imam pitanje vezano uz slučaj kojem se prvotno pojavljuje 17 suvlasnika kao predlagatelji (sa ukupnim udijelom u suvlasnišvu nad nekretninom to jest stanom koji je 60%, s time da se udjeli pojedinih suvlasnika kreću od 2% do 15%) koji pokreću postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice isplatom protiv protustranke (predloženika) koja u nekretnini sudjeluje s udjelom od 40%. Napomena; prvotni suvlasnički udio predloženika je bio manji od 9/10 (10%) nekretnine (te su stoga predlagatelji smatrali da imaju pravo na razvrgnuće isplatom) ali je on u tijeku postupka otkupio pojedine suvlasničke udjele te na taj način stekao gore navedeni udio (40%). U tijeku postupka dolazi do prekida zbog smrti jednog od predlagatelja. Moje je pitanje: Obzirom da sud poziva stranke na obnovu postupka (nakon što su se nasljednici prihvatili svog nasljedstva) i saziva novo ročište, pojedini od preostalih 14 predlagatelja (onih koji svoje suvlasničke dijelove nisu prodali predloženiku) ne žele više biti stranke u postupku, to jest odbijaju produljiti punomoć opunomoćeniku da ih u postupku zastupa, te izjavljuju da izlaze iz postupka (vjerojatno zbog dugotrajnosti postupka, troškova te dobi predlagatelja). Koji je status tih suvlasnika u daljnjem postupku? Da li se uopće može nastaviti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice na ovaj način to jest sa 10 predlagatelja, 1 predloženikom i 4 suvlasnika (bivša predlagatelja) koji više ne žele biti stranka u postupku toj nekretnini? Zahvaljujem na odgovoru i trudu!
  5. Pozdrav svim forumašima, imam pitanje vezano uz postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice (prijedlog isplate diobom). Suvlasnička zajednica je definirana kako slijedi: objekt je etažiran na način da sam ja u gornjoj etaži (stanu) 100%-tni vlasnik (i koristim tu nekretninu te sam kroz godine korištenja imao ulaganja na cijelom objektu) a u donjoj etaži istog objekta (također stanu, kojeg ne koristi nitko pa samim tim stan propada) sam suvlasnik sa 9% suvlasničkog udjela. Ostalih 15 suvlasnika (radi se o nasljeđenoj nekretnini pa je broj suvlasnika tako veliki) imaju ostalih 90% suvlasničkih dijelova (naravno svaki suvlasnik u njemu sudjeluje sa svojim dijelom). Zanima me da li mene (kao predloženika) sud može već u vanparničnom postupku koji su pokrenuli ostalih 15 suvlasnika (kao predlagatelji) izvlastiti iz mog dijela suvlasništva (naložiti razvrgnuće isplatom na temelju izvještačene vrijednosti nekretnine na koje moram pristati) te da suvlasnička zajednica na taj način sa 16 suvlasnika bude svedena na 15? Ako ne, koji su mogući završeci vanparničnog postupka (ukoliko ja ne pristanem na isplatu)? Hvala na odgovoru svima koji mogu i žele pomoći.
  6. Pozdrav svim forumašima, imam pitanje vezano uz postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice (prijedlog isplate diobom). Suvlasnička zajednica je definirana kako slijedi: objekt je etažiran na način da sam ja u gornjoj etaži (stanu) 100%-tni vlasnik (i koristim tu nekretninu te sam kroz godine korištenja imao ulaganja na cijelom objektu) a u donjoj etaži istog objekta (također stanu, kojeg ne koristi nitko pa samim tim stan propada) sam suvlasnik sa 9% suvlasničkog udjela. Ostalih 15 suvlasnika (radi se o nasljeđenoj nekretnini pa je broj suvlasnika tako veliki) imaju ostalih 90% suvlasničkih dijelova (naravno svaki suvlasnik u njemu sudjeluje sa svojim dijelom). Zanima me da li mene (kao predloženika) sud može već u vanparničnom postupku koji su pokrenuli ostalih 15 suvlasnika (kao predlagatelji) izvlastiti iz mog dijela suvlasništva (naložiti razvrgnuće isplatom na temelju izvještačene vrijednosti nekretnine na koje moram pristati) te da suvlasnička zajednica na taj način sa 16 suvlasnika bude svedena na 15? Ako ne, koji su mogući završeci vanparničnog postupka (ukoliko ja ne pristanem na isplatu)? Hvala na odgovoru svima koji mogu i žele pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija