Jump to content

igor55

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kupujem kuću koja je izgrađena prije 1968 ali prijašnji vlasnici nisu marili za upis u katastar pa je kuća ostala neucrtana u kat. plan. Sada kad su nasljednici odlučili prodati kuću dobili su iz Zagreba iz ministarstva potvrdu o tome da se kuća vidi na starim zračnim snimcima i da se može ucrtati u katastarski plan bez plaćanja legalizacije. I to nije sporno, papiri su uredni. Mene sada zanima jedna druga stvar. Da bi se ta kuća provela kroz ucrtavanje u katastru potrebno je oko 2-3 tjedna a meni se žuri sa radovima i rašćišćavanjem okoliša. Moje pitanje je da li je moguće napraviti kupoprodajni ugovor i prijepis sada dok kuća još nije prošla ucrtavanje u katastru? Prodavatelj snosi troškove ucrtavanja u kat. plan.
  2. stan je dobio dok je radio u bivšoj firmi za jugoslavije i otkupljivao ga je plaćanjem nekih sitnih rata kroz godine. poznanik ima 51 god. znači može mu se desiti da dobije ovrhu.. hvala vam na odgovorima.
  3. hvala lijepa na odgovorima, stan je njegovo vlasništvo koji je dobio preko firme dok je radio u bivšoj jugoslaviji a socijalno mu plaća režije i daje 600kn mjesečno. inače vrijednost tih mobitela je mislim oko 10-tak tisuća kuna. i još ga cigani odvedu kod javnog bilježnika da potpiše izjavu da je te mobitele ON prodao njima za 4 tisuće kn...mislim stvarno je jadan prenaivan. a nije vidio ni novaca ni mobitele. kad ga pitam zašto je potpisao samo plače i govori ''ne znam, ne znam''.
  4. Prijavio je kompletan slučaj dan poslije prevare a operateru je dao kopije potvrde iz policije. Isto tako smo zatražili da isključe te sim kartice. Ali izgleda da operatere baš to i ne zanima pa mu šalju račune (nakon odnešene potvrde i napravljenog prigovora u poslovnicama vip i tele2). Zato ga najviše zanima traj dio o ovrhi - ako mu nastave slati račune i pritisnu ga dugovanjima da li mu se može uzeti stan? pogotovo to što je socijalni slučaj a stan glasi na njega (u njegovom vlasništvu). da li se može uzeti stan u tome slučaju tome čovjeku ako prima socijalnu pomoć a stan je njegovo vlasništvo? kakav teret ili hipoteka može postojati na stanu ako on prima socijalnu pomoć?
  5. Imam jednog poznanika koji je nasjeo na prevaru kupnje mobitela na svoju osobnu kartu (dali mu neki cigani novac za cijenu mobitela preko pretplate i rekli mu da potpise sve papire u poslovnicama vip-a i tele2 jer su oni kao 'izgubili' dokumente pa koriste njega za kupnju mobitela. kasnije su uzeli mobitele i nestali a poznanik je poslije shvatio da je prevaren.) Sutradan odemo na policiju i prijavimo prevaru i policija mu još izda potvrdu da se vodi postupak protiv tih prevaranata i da je taj moj poznanik oštećen - prevaren. I tu potvrdu smo odnesli u vip i tele2 gdje se prevara i desila i predali im tu potvrdu kako ne bi račune za pretplatu i mobitele slali tom mom poznaniku. ali svejedno neki su računi počeli stizati njemu kući i on se prepao da će mu ako ne plati ovrhom uzeti stan zbog toga. tako ga plaše susjedi a on je sav izvan sebe. Inače je socijalni slučaj i prima 600kn mjesečno i po jedan obrok svakog petka iz gradske kuhinje. mene je zamolio da pitam da li mu se može desiti da mu naprave ovrhu na stan (da mu ga uzmu) zbog neplaćenih računa iako je policijski postupak još u tijeku. hvala
  6. možete li pojasniti što ste napisali? prvo kažete da banke biraju način a zatim da mogu ponuditi banci svoju polovicu kuće? što je na stvari? da li mogu ponuditi banci pola kuće i da li će je uzeti, ili ne može tako? molim vas da budete određeniji u odgovoru.
  7. Na ostavinskoj raspravi smo obadvije prihvatile kuću i dugove po pola. Sada je tako kako je. Vrijednost kuće je nekoliko puta veća od dugova. Dugovi se moraju vratiti zato bi se kuća trebala što prije prodati. Mene je isključivo zanimalo ovo što sam prije navela: 'Zanima me da li ja mogu otići kod jedne od banaka i ponuditi im kuću koju smo naslijedile da na nju naprave ovrhu i javnu dražbu preko odvjetnika ili suda pravnim putem i da tim putem ta i ostale banke podmire svoja potraživanja odjednom u komadu kao i sve troškove postupka a ostatak novaca sa javne dražbe podijeli na nas dvije? Da li mogu pokrenuti takav postupak i kako, da li je potreban neki pismeni zahtjev, zamolba ili je dovoljno otići i usmeno to reći u banci ili prvo kod odvjetnika? '
  8. Ukratko situacija: sestra i ja smo nasljedile kuću poslije smrti majke kao i dugove u vrijednosti oko 12000 eura (krediti u 5-6 banaka). moja sestra nije zaposlena (suprug joj je kockar i probisvijet a imaju 4 djece) a ja imam plaću već opterećenu kreditima. Dogovor oko prodaje kuće nije moguć jer sestra i njen suprug uvjetuju preveliku cijenu i onemogućuju prodaju za realan iznos na tržištu. Pitala sam za razvrgnuće vlasništva ali to traje i do godine dana a i košta novaca a banke su već počele slati upozorenja i opomene. Radi se o tome da će meni banke vrlo skoro sjesti na plaću a mojoj sestri neće jer nema nikakva primanja. Meni preostali iznos mog primanja treba za osnovne stvari za život kako bih mogla funkcionirati na poslu i ne želim da samo meni skidaju novac za te dugove. Zanima me da li ja mogu otići kod jedne od banaka i ponuditi im kuću koju smo naslijedile da na nju naprave ovrhu i javnu dražbu preko odvjetnika ili suda pravnim putem i da tim putem ta i ostale banke podmire svoja potraživanja odjednom u komadu kao i sve troškove postupka a ostatak novaca sa javne dražbe podijeli na nas dvije? Jer inače ako samo meni banke počnu sjedati na plaću neću imati dovoljno za život a banke će opet morati čekati dugo vremena da podmire svoja potraživanja. Da li mogu pokrenuti takav postupak i kako, da li je potreban neki pismeni zahtjev, zamolba ili je dovoljno otići i usmeno to reći u banci ili prvo kod odvjetnika?
  9. zahvaljujem na odgovoru, sad mi je jasno da je najbolje provalnika zadržati na mjestu provale bez ozljeda pa nek ga policija odvodi za šiju i pokrene postupak na moj zahtjev.
  10. pa dobro hoćete li mi odgovoriti na moje drugo pitanje i pojasniti to o premještanju? molim lijepo i kulturno zar ne?
  11. tražio sam gdje je ova poruka premještena na drugo mjesto ali je ne mogu naći. vidim samo da se već nalazi ovdje u kaznenom. možete li mi pojasniti o čemu se radi?
  12. ja zagradim bolje, zakucam daske na ulaz i duplu žicu ali provalnik to pokida. što bi bilo da ga sačekam unutar posjeda? da li ga smijem zavezati do dolaska policije? kolika se sila smije primijeniti ako me napadne prilikom provale? da li se smijem braniti?
  13. imam sljedeći problem: imam posjed na selu i jedan dio je ograđen pletenom žicom i stupovima, tu su i vrata - ulaz koja su osigurana lancem i lokotom. unutar žice se nalazi mala kućica i tu držim alat, suhu hranu za pse i ostale potrepštine. odnedavno mi netko ulazi na posjed i razvaljuje ogradu od žice i odnosi hranu za pse i sitniji alat. na taj posjed dolazim nekoliko puta tjedno i svaki puta zateknem razvaljenu ogradu koju sam već nekoliko puta popravljao i zatezao. Zanima me da li smijem postaviti unutar kućice nekakvu zamku da se provalnik ozljedi i dokle smijem ići u tom slučaju sa postavljanjem zamke, mislim na to da se ako provalnik uđe unutra izbode na čavle, i slično da li ću biti ja i koliko za to odgovoran ili provalnik koji je silom ušao u moj prostor?
  14. imam sljedeći problem: imam posjed na selu i jedan dio je ograđen pletenom žicom i stupovima, tu su i vrata - ulaz koja su osigurana lancem i lokotom. unutar žice se nalazi mala kućica i tu držim alat, suhu hranu za pse i ostale potrepštine. odnedavno mi netko ulazi na posjed i razvaljuje ogradu od žice i odnosi hranu za pse i sitniji alat. na taj posjed dolazim nekoliko puta tjedno i svaki puta zateknem razvaljenu ogradu koju sam već nekoliko puta popravljao i zatezao. mene sad zanima u slučaju da sačekam provalnika i uhvatim ga na djelu kakva ga kazna sljeduje? i također me zanima da li smijem postaviti unutar kućice nekakvu zamku da se provalnik ozljedi i dokle smijem ići u tom slučaju sa postavljanjem zamke, mislim na to da se ako provalnik uđe unutra izbode na čavle, i slično da li ću biti ja za to odgovoran ili provalnik koji je silom ušao u moj prostor?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija