Jump to content

PetraK

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zamolila bih za još jedan odgovor, ako netko zna i zahvaljujem se unaprijed. Da li je za osnivanje nacionalnog športskog saveza relevantno da se radi izrčito i samo o športu ili se isti može osnovati i glede športske grane - a 3 kluba (osnivači) su unutar iste športske grane? Na koji način športska grana dobiva status športa? Veliko hvala svakome tko je voljan pomoći!
  2. A da, tako sam i mislila. To sam isto pročitala - da je moguće samo 1 nacionalni savez osnovati. U stadiju sam pisanja diplomskog na Pravu u Zg-u pa uvijek volim potvrdit od nekog tko ima više iskustva i prakse, ono što mi se čini logičnim. Hm, mislilm da sport nije bitan. Ili? Ne bih o tome javno. Hvala na odgovoru!
  3. Nisam mogla pronaći lozinku za portal, tako da se iz tog razloga tek sada zahvaljujem na odgovoru. Uz to što mi je drago da su moje pretpostavke bile točne. Hvala!
  4. Lijep pozdrav, Molila bih za malu pomoć, čisto da mi netko tko je u ovome području "doma" provjeri da li sam dobro shvatila. Ono što me konkretno zanima jest stadij osnivanja nacionalnog športskog saveza. Zakon o udrugama čl.7.st.1 kaže: Dvije ili više udruga mogu se udruživati i slobodno utvrđivati naziv toga oblika udruživanja. Takav oblik udruživanja može imati svojstvo pravne osobe i na njega se na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovoga Zakona. Isti zakon čl.10: (1) Udrugu mogu osnovati najmanje tri osnivača. (2) Osnivač udruge, u smislu ovoga Zakona, može biti poslovno sposobna fizička osoba te pravna osoba. No, Zakon o športu kaže slijedeće: Športski savez Članak 46. (1) Športski savez je udruga u koju se udružuju najmanje tri pravne osobe koje obavljaju športske djelatnosti u istom športu, a koji radi ostvarivanja zajedničkih interesa u pojedinom .... Da li to znači da Zakon o športu djeluje kao lex specialis i da je za osnivanje nacionalnog saveza potrebno 3 osnivača ali da oni moraju biti svi pravne osobe? Tako sam zaključila, ali bih ipak htjela provjeriti. Nikako nije moguće da osnivači budu 2 športska kluba i 1 fizička osoba, pa da se poslije udruže drugi klubovi? Koliko sam shvatila, nije nužno da su klubovi iz različitih županija? Veliko hvala unaprijed na odgovoru!
  5. Lijep pozdrav, Molila bih za malu pomoć, čisto da mi netko tko je u ovome području "doma" provjeri da li sam dobro shvatila. Ono što me konkretno zanima jest stadij osnivanja nacionalnog športskog saveza. Zakon o udrugama čl.7.st.1 kaže: Dvije ili više udruga mogu se udruživati i slobodno utvrđivati naziv toga oblika udruživanja. Takav oblik udruživanja može imati svojstvo pravne osobe i na njega se na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovoga Zakona. Isti zakon čl.10: (1) Udrugu mogu osnovati najmanje tri osnivača. (2) Osnivač udruge, u smislu ovoga Zakona, može biti poslovno sposobna fizička osoba te pravna osoba. No, Zakon o športu kaže slijedeće: Športski savez Članak 46. (1) Športski savez je udruga u koju se udružuju najmanje tri pravne osobe koje obavljaju športske djelatnosti u istom športu, a koji radi ostvarivanja zajedničkih interesa u pojedinom .... Da li to znači da Zakon o športu djeluje kao lex specialis i da je za osnivanje nacionalnog saveza potrebno 3 osnivača ali da oni moraju biti svi pravne osobe? Tako sam zaključila, ali bih ipak htjela provjeriti. Nikako nije moguće da osnivači budu 2 športska kluba i 1 fizička osoba, pa da se poslije udruže drugi klubovi? Koliko sam shvatila, nije nužno da su klubovi iz različitih županija? Veliko hvala unaprijed na odgovoru! P.s. Tek sad vidim da postoji čitav niz rasprava na temu "udruge" i jasno mi je da sam pisala na krivo mjesto, a sad više ne mogu premjestit pa ću kopirati na, za to, odgovarajuće mjesto. Ispričavam se!
  6. Studentica sam pri završetku Pravnog Fakulteta i kako nismo obradili situaciju koja me zanima, nadam se da će mi netko pomoći/znati odgovoriti. Zanima me da li državljanin Slovenije, koji RH državljanstvo ne može steći prema ius sanguini ni ius soli, može steći RH državljanstvo izvanrednom naturalizacijom (a da ne izgubi slovensko)? Redovnom naturalizacijom isto tako ne može steći RH državljanstvo jer bi to značilo da mora dobiti otpust iz slovenskog državljanstva što nije slučaj. Dakle, zapravo me zanima da li je moguće RH državljanstvo steći kao drugo državljanstvo (uz postojeće slovensko)izvanrednom naturalizacijom? Radi se o državljaninu RS koji bi u RH došao trenirati, koji je u samom vrhu sporta pa kako bi dobio sponzorstvo a i predstvaljao RH, htio bi RH državljanstvo. Da li se navedeno može protumačiti - izvanredna naturalizacija - pretpostavka: od osobitog interesa za RH? Da li bi to u ovom slučaju bila valjana pretpostavka? Pokušala sam naći odgovor kako na ovom forumu tako i na drugima ali nigdje ga ne mogu naći. U Zakonu o hrvatskom državljanstvu o navedenom ništa ne piše a ne znam više gdje da gledam. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija