Jump to content

jelena101

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je jelena101 objavio

  1. Ovdje mi se odmah nameću dva pitanja:

     

    1. da li stranke stvarno moraju znati odredbe Pravilnika o odvjetničkim tarifama i unaprijed predvidjeti da u se ugovorena cijena usluga uvećava naknadno za pdv iako u ugovoru to nigdje nije navedeno

    2. zašto bi odvjetnikov argument da smije naknadu uvećati za pdv naknadno, a sukladno odredbama taribe, bio legitiman, a argument klijent da je smatrao da ugovorena naknada uključuje pdv ne bi bio legitiman?

     

    Ako odredba koja dovodi do ovakvih pitanja nije nejasna - što se onda uopće može smatrati nejasnom odredbom?

  2. Poduzetnica je napisao:

    Postovana,

    Svatko ima pravo shvatiti sto i kako hoce i isto tako biti u zabludi kao sto ima pravo razjasniti stvari u detalje prije nego sto se posao napravi.

     

    Kad je jednom potpisan ugovor i posao napravljen, ako niste zadovoljni trazite popust. Kao zadnji korisnik pdv placate Vi, a odvjetnik ga, kao obveznik pdv-a, "salje dalje" tj. uplacuje poreznoj upravi.

     

    LP :-)

     

    Ne znam da li sam bila dovoljno jasna u prethodnim postovima ali ja uopće ne sporim da zadnji korisnik treba platiti pdv samo je pitanje da li je pdv uključen u ugovorenu cijenu ili ga odvjetnik smije zaračunati naknadno.

    Ako povučem paralelu sa prodajom drugih proizvoda ili usluga (npr trgovine, tur agencije i sl.) ovo bi odgovaralo situaciji da uzmete proizvod na kojem je istaknuta jedna cijena, a kad dođete na blagajnu onda vam tu cijenu još uvećaju za pdv. To naravno nije moguće jer postoji zakon o zaštiti potrošača i pripadajući pravilnici koji propisuju da istaknuta cijena mora uključivati pdv.

    Ako sam dobro shvatila slične zakonske odredbe ne postoje kod odvjetničke djelatnosti i ovdje je dozvoljena situacija da se pdv zaračunava naknadno iako nigdje nije spomenut u ugovorenoj cijeni?

    Što se tiče primjedbe da svatko ima pravo shvatiti što i kako hoće, mislim da je to moguće samo kad se u ugovoru nalaze nejasne odredbe koje dopuštaju različite interpretacije kao što je ovdje slučaju. Što se u takvim slučajevima događa, odnosno da li (i kako) zakon regulira riješavaje takvih spornih odredbi - da li se ide na štetu odvjetnika koji je predložio takvu nejasnu odredbu ili na štetu kupca koji nije razjasnio istu?

     

    Pozdrav

  3. Poduzetnica je napisao:

    jelena101 je napisao:

    ... Drugim riječima, ako u ugovoru o pružanju pravnih usluga stoji da "visina naknade iznosi xy% od kupoprodajne cijene, a koji iznos se klijent obvezuje platiti odvjetniku" da li u tom slučaju odvjetnik ima pravo na tako ugovoreni iznos naknadno zaračunati pdv ili klijent ima pravo smatrati tako ugovoren iznos naknade bruto iznosom? Ponavljam da se u ugovoru pdv uopće ne spominje.

     

    Postovana,

    Obzirom na formulaciju teksta, logicno bi bilo da se visina odvjetnicke naknade tretira na isti nacin kao i kupoprodajna cijena u skladu s kojom se racuna navedeni postotak - ukoliko je u kupoprodajnu cijenu ukljucen pdv ili nije.

     

    No isto je tako logicno da se u odvjetnickim ili svim drugim strucnim honorarima dogovara netto iznos, a pdv kasnije nadodaje automatski kod izdavanja racuna, obzirom da pdv ne ostaje kod onoga tko izdaje i naplacuje racun nego se ionako proslijedjuje drzavi kao porez na bilo kakvu poslovnu transakciju koju uvijek placa zadnji korisnik.

     

    LP

    :-)

     

     

    Slažem se da je logično da pdv plati zadnji korisnik ali obveznik pdv-a je u ovom slučaju odvjetnik pa se u tom smislu postavlja pitanje da li navedena formulacija iz ugovora podrazumijeva da je pdv već uključen u ugovorenu naknadu ili se, bez posebnog navođenja u ugovoru, podrazumijeva da će ugovoreni iznos biti naknadno uvećan za pdv?

    Drugim riječima, ne predstavlja li ugovaranje visine naknade na način da se nigdje ne spominje pdv, a zatim se izda račun s pdv-om, na određeni dovođenje klijenta u zabludu i da li u takvom slučaju klijent mora prihvatiti plaćanje pdv-a na ugovorenu naknadu iako to u ugovoru nigdje nije navedeno?

  4. Da li odvjetnik ima pravo obračunati pdv na svoju naknadu ako je u ugovoru o pružanju pravnih usluga definirana naknada za odvjetnika u određenom postotku od kupoprodajne cijene bez ikakvog spominjanja pdv-a? Drugim riječima, ako u ugovoru o pružanju pravnih usluga stoji da "visina naknade iznosi xy% od kupoprodajne cijene, a koji iznos se klijent obvezuje platiti odvjetniku" da li u tom slučaju odvjetnik ima pravo na tako ugovoreni iznos naknadno zaračunati pdv ili klijent ima pravo smatrati tako ugovoren iznos naknade bruto iznosom? Ponavljam da se u ugovoru pdv uopće ne spominje.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija