Jump to content

ddmmm

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, imam ugovor o doživotnom uzdržavanju koji je uredno ovjeren i uknjižen u zemljišnim knjigama. Sada je situacija takva da se primatelju uzdržavanja našao neki stari dug pa me zanima da li se netko osim ovog ugovora može zavesti na teretni list u zemljišnim knjigama te tko u tom slučaju ima prednost . Puno hvala.
  2. Poštovani,imam prijateljicu koja je osuđena zbog kaznenog djela čl.286 st.1 i čl.287 Kaznenog zakona.Radi se o neplaćanju PDV-a,te ja osuđena na 8 mjeseci zatvora odnosno 3 godine uvjetno pod uvjetom da u roku 6 mjeseci uplati dugovanje u državni proračun.Situacija je takva da je kao pravno neuka dala bivšem suprugu da diže novce još za vrijeme trajanja bračne zajednice.U kaznenom postupku je bila bez odvjetnika a kao pravno neukoj nitko joj nije ni savjetovao da bi bilo bolje da je netko zastupa.Sada ja dobila poziv za raspravu za odlučivanje o opozivu uvjetne osude.Zanima me sljedeće: S obzirom da je ona pravno neuka osoba koja je nezaposlena,u drugom braku financijski loših prilika(samo suprug radi)sto se može poduzeti. Da li postoji mogućnost nagodbe,u vlasništvu ima kuću u kojoj ne živi a procijenjena je veće vrijednosti nego je dugovanje,da li ima pravo na odvjetnika po službenoj dužnosti ili na besplatnu pravnu pomoć? MOLIM hitno za savjet rasprava je 21.12.2011.
  3. Ja znam da je to malo ali ja baš i nisam u dobrim financijskim prilikama pa mim je mto puno.Nije mi međutim jasno da se moje dijete iz drugog braka po tome uopće ne uzima u obzir jer i to dijete treba živjeti i dužan sam uzdržavati i to dijete.Moje stambeno stanje je takvo da živium u kući moje mame koju imam pravo samo koristiti,tj.nije moja a teško da će i biti a drugih nekretnina nemam.Da li ja trebam plaćati toliku alimentaciju i biti socijalni slučaj,gdje je tu moje pravo da viđam tu djecu,a financijski to nisam u mogućnosti? Nije mi jasno i koliko bi puta ja trebao platiti tu istu alimentaciju,jer to što njoj trenutno isplaćuje CZSS ja ću morati vratiti dr5žavi jer me ODO tuži za taj iznos ali ni je ona za to isto razdoblje digla ovrhu kojom mi se skida pola mirovine.Da li po tome ja trebam biti socijalni slučaj,što po izračunu CZSS i jesam samo što sam vlasnik osobnog vozila pa nemam pravo na socijalnu pomoć,jer po zakonima i pravima nismo svi jednaki,tko ima nek ima i vi9še a tko nema nek mu se i to malo oduzme jer nas takve treba izgleda maknuti sa lica zemlje.Bivša supruga je u svome stanu koji je kupila od prodaje zajedničke kuće jer je njoj otišlo 3/4 iznosa,ima mirovinu,zarađuje čuvajući djecu,dobiva dječji doplatak,sin prima stipandiju 1000,00 kuna mjesečno od ministarstva branitelja kao dijete RVI.Pa onda netko kaže da imamo pravednu državu,da meni u plaćanju režija na pomažu ženini i moji roditelji već odavno ne bi imali za kruh ali bitno da se plaća alimentacija.Mislim da bi djeca trebala u potrebama pratiti standard oba roditelja a ne prosjek hrv.plaće.Gdje tu ima logike.Ispričavam se naq duljini komentara ali kraće se to ne može objasniti.
  4. Poštovani,molim vas pomoć u ovoj situaciji,mirovina mi je kao povlaštena RVI 2670,00 kuna .Alimentacija za dvoje djece iz prvog braka (19 i 10 god.)je bila 1500,00 kuna.živim u drugom braku sa suprugom (nezaposlena),njenim djetetom iz prvog braka(8 god.)i zajedničkim djetetom (4 god.).Podnio sam zahtjev za smanjenje alimentacije ali mi ja na protutužbu sud odlučio povećati je na 1850,00 kuna a meni i mojoj obitelji je dovoljno 830 kuna mjesečno za život i da posjećujem dvoje djece iz prvog braka svakih 15 dana a samo do njih imam 150 km,ali valjda auto ide na vodu pa je i to moguće.Sada je situacija sljedeća:kad sam tražio smanjenje uzdržavanja u devet mjeseci sam alimentaciju platio za četiri mjeseca jer više nisam mogao(želja je jedno a život nešto drugo)pa je gđa. bivša dobila rješenje od CZSS da joj se odobravaju novčana sredstva za privremeno uzdržavanje,a protiv mene se naravno podnosi tužba od strane ODO-a.Po tome je gđa.bivša dužna prijaviti nadležnom CZSS svaku promjenu koja utječe na osnovanost isplate.To je rješenje od 22.02.2010.Prvo ročište suda je bilo 02.04.2010. Nakon toga u sedmom mjesecu 2010. ona(bivša supruga)pokreće Ovrhe za neplaćenu alimentaciju za isto to razdoblje i meni se sa 1.11.2010. obustavlja pola mirovine(primanja su ispod hrv. prosjeka) i deponira u HZMO jer ovrha nije pravomoćna.Meni nije jasno kako se može: 1.toliko povisiti iznos alimentacije za ionako ispodprosječno primanje? 2.Kako se i po kojim kriterijima odobrava isplata uzdržavanja od strana CZSS? 3.Kako se može dignuti ovrha a država (CZSS)isplaćuje alimentaciju?
  5. Nekretnina je njezino vlasništvo koju je kupila za gotovinu prijr godinu dana od novaca koje je dobila prodajom zajedničke kuće,koja je bila njegovo nasljedstvo,ali joj je poklonio pola s tim da je još veći dio njegove polovice završio kod nje na ime zaostataka alimentacije jer jo0j je 15 mjeseci davao novce na ruke bez potvrde jer nije ona zločesta pa joj je na kraju kupio i auto i duplo uplatio alimentaciju.Gđa bivša je takodjer sada u mirovini ali zarađuje sa strane sve na crno pa se ništa ne može dokazati.
  6. Zaboravila sam napomenuti da je sutkinja rakla kako egzistencija zajedničkog djeteta nije ugrožena.Takodjer nije uzela u obzir povlastice koje djeca ostvaruju po očevom statusu Hrvi kao što su besplatni udžbenici te stipendija koju sin kao student po ocu sada ima pravo ostvarivati u iznosu od 1000 kuna.Nikome nije bila bitna ni jedna "sitnica" koja se zove udaljenost od 150 kilometara a sa 750 kuna što nam ostane trebali bi se redovito tj.svaki drugi vikend viđati sa djecom.To je nemoguće jer kad bi i mogli financijski djeca imaju slobodne aktivnosti,a sad kad je stigla nova presuda bivša mu je supruga rekla da baš i ne bi djeca došla k nama jer će sigurno biti gladni.Pa kud ide ovaj svijet. I ja imam dijete iz prvog braka koje živi s nama ali to dijete radovito viđa oca i stvari koje treba riješavaju se dogovorom,čak je sam predložio i pokrenuo plaćanje većeg iznosa alimentacija s obzirom da je dijete krenulo u školu.Evo dokaza da u svako0m žitu ima i kukolja,ali mi nije jasan apsurd po kojem se alimentacija digne na 70% primanja koje je ionako ispod hrvatskog prosjeka i obrazloženja da egzistencija nije ugrožena. Da,gđa.bivša ima primanja od oko 4500 kuna i vlastiti stan dok mi imamo samo na korištenje kuću suprugova mame koja će biti koliko njegova toliko i njegove sestre
  7. Poštovani,molim vas da mi netko kaže da li postoji neki zakon o postotku koji se kod HRVI smije uzeti za uzdržavanje.Naime suprug ima mirovinu 2660 kuna,profesionalna nesposobnost u omjeru 30/70.Na mirovinu mu je bila dodijeljena alimentacija od 1500 kuna.U međuvremenu se rodilo dijete u drugom braku ja sam ostala bez posla pa nam je to jedini prihod.Nakon traženja smanjenja alimentacije iznos mu je protutužbom dignut na 1850 kuna.Nitko nije uzeo u obzir da djeca po tati imaju pravo na besplatne udžbenike ,te da sin kao student prima stipendiju ministarstva branitelja 1000 kuna.Čula sam da postoji neki zakon po kojem se od mirovine HEVI na to ime smije uzimati 25% mirovine pa me zanima da li netko zna nešto o tome.Hitno mi je jer rok za žalbu ističe u petak.
  8. Poštovani,suprugu i meni ovo je drugi brak,za djescu ,sin 19 godina,kćer 10 godina,do sada je plaćao 1500 kuna alimentacije.S obzirom na promijenjene okolnosti,ja ostala bez posla,rodilo se dijete koje sada ima 3 godine,on hrvi sa mirovinom od 2600 kuna mirovine tražili smo smanjenje alimentacije a ona mu je presudom općinskog suda još povećana na 1850 kuna.Što da napravimo osim žalbe i kako preživjeti od 750 kuna?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija