Jump to content

Pravnik113

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani! Novozaposleni sam u firmi (od početka 4 mjeseca 2014) te imam ugovor o radu do godine dana (poslodavac me zaposlio uz poticaje). Budući da se krajem lipnja ženim zanima me koliko dana imam pravo uzeti slobodan dan zbog vjenčanja(2ili?) te kako je sa korištenjem slobodnog dana zbog preseljenja? Ujedno me zanima dali osim toga imam pravo i na nešto godišnjeg prema datumima koje sam odredim? Hvala unaprijed, Lp.
  2. Hvala svima na odgovorima. Proučio sam stranice kanadske ambasade i koliko vidim oni radi navedene potvrde o nekažnjavanju upućuju na hrvatsko ministarstvo pravosuđa te postoji direktan link sa stranice kanadske ambasade i kada se klikne otvara se on-line obrazac ministarstva pravosuđa hrvatske za predavanje zahtjeva koji se odnosi na kaznenu evidenciju. Shodno tome zaključujem da se gleda samo kaznena evidencija budući da sama ambasada upućuje na taj link, tako da s navedenim prekršajima (RJRM-a i prometni prekršaj) ne bi smjelo biti nikakvog problema glede Kanade. Normalno, ukoliko u praksi ne postoje opet neka ostupanja od slova zakona. To je moje tumačenje. Nadam se da sam u pravu. Lijep pozdrav svima.
  3. Poštovani. Ima pitanje vezano uz dva slučaja i nadam se vašoj pomoći. Prvi slučaj: Pred par godina platio sam kaznu za RJRM-a (nisam imao vremena hodati po sudovima pa sam platio 500 kn, mada nisam bio kriv,napali su me vani, ali to sad nije bitno). Planiram 2015 godine na rad u Kanadu te oni traže potvrdu o nekažnjavanju. Zanima me mogu li bez problema dobiti navedeni dokument. Drugi slučaj. Cura je dobila prekršajni nalog zbog pretjecanja preko zebre i za platiti 3000 kn na što se žalila u 11 mjesecu 2012g. (noć, prvi prekršaj, malo mjesto, nije nikoga ugrožavala, priznanje prekršaja i kajanje, moli smanjenje kazne zbog male plaće, a još je i student.) Žalila se u studenom prošle godine i do sad još nije dobila poziv na sud. I ona bi samnom 2015 na rad u Kanadu. Pa me zanima isto što u prvom slučaju glede potvrde o nekažnjavanju. Pretpostavljam ako se navedeno riješi do 2015g (pod riješi mislim da je zovu na sud i da ona plati kaznu) da onda nema problema za dobijanje te potvrde. I zanima me kakva je praksa tj. brzina glede dotičnog rješavanja. Znači ima li šanse ako se žalila u 11/2012, da se do kraja 2014 sve riješi? A ako se ne riješi do 2015g sve, tj. ako je prekršanji postupak još u tijeku, može li dobiti tu potvrdu u tom slučaju? Unaprijed zahvaljujem.
  4. Poštovani! Cura mi se vraćala s posla u 22.20 sati. Išla je pretjecati auto ispred sebe (koji je jako sporo vozio, što nije ni bitno) i kad ga je preteknula za njome je dojurila policija s rotirkama, zaustavili su je i rekli joj da je pretjecala preko pješačkog prijelaza s čime se ona nije složila(kad je pretjecala nije vozila više od 60). U autu su bili ona i njena majka kao suvozač. Nato su je pitali da li je nešto pila, rekla je da nije, te su je upitali da li je voljna puhati. Pristala je na puhanje i nije ništa napuhala, alkotest je pokazivao 0.0. Nato ju je policajac upitao pa zar joj nitko nije blendao. Policajac koji joj je dao puhati pitao ju je da li ima kod sebe nešto novca (nije sigurna da li je rekao novca za kaznu) na što je drugi policajac dobacio da ništa sitno jer je kazna za taj prekršaj 3000 kuna (na što je prvi policajac čudno okrenuo očima, kao da se zeza). Zatim su je poslali sjedit u auto (vozila je očev auto). Nakon što je prošlo deset minuta, policajac je došao do njenog auta, dao joj vozačku i prometnu i rekao da će joj na kućnu adresu doći poziv od prekšajnog suda i da se tu radi o kazni od 3000 kuna i oduzimanju vozačke dozvole na 3 mjeseca. Zanima me da li je kazna koju su oni spomenuli u redu ili su nešto pretjerali. Napominjem da ona nije ništa potpisala, jer joj nisu ni dali ništa potpisati, znači ni zapisnik o prekršaju ni zapisnik o izvršenom alkotestiranju. Ukoliko stvarno na kučnu adresu dođe poziv od suda kako dalje postupati te da li je prigovor zbog nepotpisanog zapisnika dobra i dovoljna osnova za žaliti se ili imate kakav bolji prijedlog? Unaprijed hvala!
  5. Hvala na odgovoru. Još Vas samo molim, što sa situacijom da ipak svjedočim (jer sam ja jedini svjedok u njegovu korist). Da li nakon mog svjedočenja mogu zatražiti da me se više ne uznemirava i da li sud to uvažava? Te da li postoji mogućnost ako dođe do različitih svjedočenja (ja iznosim jedan opis događaja, a protivna strana drugi) da me sud opet pozove drugi put radi svjedočenja? (uzimajući u obzir činjenicu da ću svjedočiti i da ću moliti da me se ubuduće više ne uznemirava)?
  6. Hvala obojici na čitanju i pomoći. Ukoliko još netko ima kakva saznanja ili konstruktivne prijedloge slobodno se priključi Znači braća su te noći kad su napadnuti završili na hitnoj. Ozljede su okarakterizirane kao lake. Mada kao što sam rekao brat1 je bio u strašnom stanju, hematomi po cijelom licu, podljevi kod nosa i ispod oka, nakrhnut zub i slično. I od te noći, nos mu stoji malo ukrivo, mada nije bio slomljen. Žalosno, ali istinito. Posjeduje svu medicinsku dokumentaciju jer je bio na raznim snimanjima, ali nije odlučio privatno tužiti jer nije imao svjedoka u svoju korist osim brata2. A druga strana je imala svjedoka koliko hoćete, koji bi lagali za njih. Znam da je za tuču potrebno dvoje. Jednostavno se radilo o odlasku u kafic u susjedno mjesto(20-ak km udaljeno) gdje su braća stjeran u kut i dobila batine zato jer su vanjski. Uvučeni su bez svoje volje u to, doslovce su bili stjerani u kut i prvom prilikom kad se stanje smirilo oni su pobjegli. Da bi ih napadači još jednom vani napali s leđa i cipelarili. Cijeli kafic je to mirno promatrao i svi decki (domaći)koji su bili tamo su se pridružili napadačima. Krenulo je s riječima napadača: ''Ti si srao mojem prijatelju'' a brat1 i brat2 ne znaju ni njega ni prijatelja. I tako je počelo. Htjeli su se odmah maknuti i otići (braća) ali nisu mogli jer su ih, kao što sam već rekao stjerali u kut. Žalosno je to kad se dese ovakve stvari, kad čovjek bez namjere sudjelovanja, bez volje postane učesnik u takvom nečemu i onda još dobije kaznu. I zato je brat2 uložio prigovor, a brat1 nije jer je svjestan da ne može dobiti, da se sve može samo odužiti da bi na kraju opet došlo do primjene kazne. Brat1 (onaj koji je platio kaznu) samo je zahvalan što nije te večeri bio s curom vani, jer što bi bilo da su i nju napali. I da, ti dečki koji su ih napali (a kasnije su im se pridružili i ostali) poznati su po izazivanju svađi i takvo nešto im nije prvi put. Tu informaciju su braća dobila od dečka koji ih zna i poznaje (napadače), ali normalno da taj dečko ne želi svjedočiti protiv svojih domaćih ljudi. Eto, žalosno čega sve ima. Ovo zasigurno nije izdvojen slučaj.
  7. Prvo zahvaljujem na čitanju i na Vašem odgovoru. Priznajem, osoba koja je sastavila prigovor(brat1) koji je brat2 podnio za sebe sudu, nije upoznata sa prekršajima te je prigovor takav kakav je. Vrlo moguće da je manjkav i smiješan. Nažalost u toj situaciji stvarno se radilo o samoobrani i čistom napadu na dvojicu braće. S time da je brat1(koji je student, bez prihoda) platio svojih 500,00 kuna kazne, ne zato što se smatrao krivim, nego zato jer nema vremena hodati po sudovima. Pogazio je svoj ponos i platio 500,00 kuna, zanemarujući i ostalu materijalnu štetu koju su mu napadači nanijeli (potrgana majica, patike, srebrna ogrlica) i da ne spominjemo strah koji se uvukao u njega jer do tada nije vjerovao da se tako nešto može desiti. Postoje i slike poslije napada koje dovoljno govore kako je bilo i vjerujte nije ih lijepo gledati. Brat2(onaj koji je podnio prigovor) je osoba koja ne može podnijeti da plati nešto za što nije kriva. Kaže da mu to nema smisla. S time da je brat2 puno lakše prošao od brata1. Znači nema tu govora o ne izbjegavanju problema i slično, jednostavno su se našli u krivo vrijeme na krivom mjestu. Oboje od njih su ljudi koji svojim životom i primjerom mogu biti primjer drugima, jedni od rijetkih za koje to mogu reći. Nemam nikakve koristi da bih lagao ili nešto za njih, samo sam napisao tako kako jest jer vidim da ste stekli pogrešan dojam. Pa Vas sada molim, vjerujući da ste dovoljno upućeni i stručni, ako bi mogli dati savjet što je bratu2 činiti po dolasku na glavnu raspravu. Istaknuti prigovor zastare ili nešto treće?
  8. Poštovani! U 7 mjesecu 2008 godine dva moja prijatelja (njih dvoje su braća, u daljnjem tijeku razgovora zvat ćemo ih brat1 i brat2) bila su napadnuta od strane više osoba u jednom kafiću. Radilo se striktno o samoobrani. Kako su obojica zavrsili na hitnoj, pozvali su policiju (brat1 i brat2, ne osoblje bolnice) te je ona napravila zapisnik. Godinu dana kasnije, u 9 mjesecu 2009 godine, dobili su prekršajni nalog kojim su proglašeni krivim za prekršaj remećenja javnog reda i mira te je svakome od njih naređeno plaćanje kazne u iznosu od 500,00 kuna. Opaska1: Osobe s druge strane tj. oni koji su ih napali su dobili isto takve kazne u nešto većem iznosu. Brat1 je platio svojih 500,00 kuna jer mu se nije išlo u postupak i nema vremena za posjete sudovima. Platio je mada je bilo riječ o samoobrani, što nažalost ne bi bilo moguće dokazati zbog nedostatka svjedoka s njegove strane(osim brata2) i vrlo mogućeg laganja više svjedoka s druge strane, naime brat1 i i brat2 otišli su na piće u susjedno mjesto 20-ak km udaljeno i dobili batina zbog toga jer su ''strani''što sve govori.) Brat2 je uložio prigovor na prekršajni nalog i na dosuđeno plaćanje (prigovor je sastavio brat1) te ga je poslao sudu u zakonskom roku.(znači prigovor je poslan u 9/2009g.) Sada dolazimo do biti problema. Nije se dešavalo ništa 2 godine (od 9.2009. do 10.2011., znači od datuma podnošenja prigovora do danas) da bi sad neki dan brat2 dobio poziv kao okrivljenik od prekršajnog suda na glavnu raspravu zbog uloženog prigovora protiv prekršajnog naloga. Opaska2: U prekršajnom nalogu je primjerice bilo navedeno da su obojica bila vidno alkoholizirana, a nije izvršeno nikakvo alkotestiranje od strane ovlaštenih tijela. Navedeno je netočno jer su obojica osobe ne sklone uživanju alkohola. Isto tako je bilo navedeno da su uznemirili goste kafića svojim ponašanjem, dok su gosti kafica lijepo u miru gledali cijelu predstavu i nitko se nije udostojio pomoći im). Znači prigovor brata2 sastojao se u tome da je: činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, da navedeno djelo nije počinio jer je bio napadnut, te da su troškovi postupka previsoko određeni ili nisu uopće trebali biti određeni. Ujedno je brat2 u prekršajnom prigovoru bio zamolio da mu se izrekne mjera pismene opomene ili da se novčana kazna od 500,00 kuna ublaži. I sad me zanima što je bratu2 najbolje činiti. Znači prošle su pune 2 godine od podnošenja njegova prigovora protiv prekršajnog naloga, odnosno pune 3 od nemilog događaja. Kako sve što bezbolnije i brže rješiti bez zavrzlama na sudu (brat2 planira sam na sud bez zastupnika) Unaprijed hvala svima na pomoći. :hvala:
  9. Pozdrav svima! Zanima me slučaj vezan uz moju prijateljicu odnosno vrlo izgledna moguća situacija. Dakle osoba zatrudni te ode na porodiljni i za vrijeme trajanja tog porodiljnog njoj istekne ugovor o radu na određeno vrijeme koji poslodavac ne produlji. Tada žena ostvaruje prava sa burze i prava porodiljne naknade ako se ne varam..međutim, za 9 mjeseci rodi se još jedno dijete. Kako to utječe na njezina daljna prava? Da li se produljuje korištenje prava sa burze zbog nove trudnoće ili ta prava gubi te ostvaruje samo pravo na novu porodiljnu naknadu..odnosno do kojeg roka može koristiti svoja prava, u kojem opsegu i koja su to prava? Unaprijed zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija