Jump to content

zelen

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prije nekoliko godina Konzum je imao natjecaj za osmisljavanje njihovog slogana. Na internetu, na njihovim stranicama je bilo potrebno ispuniti upitnik - upisati slogan i ostaviti osobne podatke. Mislim da je glavna nagrada za slogan koji ce biti koristen bila 100 000 kn. Pobijedio je: "s Vama kroz život". Ja sam tada predložio "Dućan za svaki dan". Sada na tvu gledamo reklamu za Moj dućan (projekt METRO Cash & Carry) u kojoj je slogan "Moj dućan za svaki dan". Ima li smisla ista uciniti, ako da - sto? pozd, vlado
  2. Svima u obitelji je poznato da koristi poslovni prostor bez najamnine, a to je tako upravo zato jer je obitelj. I sve bi to bilo u redu (jer smo obitelj) da sada uoci ostavinske rasprave nije iznio svoja potrazivanja za vlastita ulaganja u proteklih 20 godina. Sve to u cilju kako bi ostavinska raspodjela isla u njegovu korist. Prema oporuci poslovni prostor koji on uziva se dijeli, a samo jedan dio pripada njemu (tj supruzniku - potomku oca i majke). Za zivota oca i majke nikad nije izrazio potrazivanje prema njima zbog svojih ulaganja - naravno jer je besplatno uzivao spomenuti prostor. Cak ni nakon oceve smrti prije tri godine. Da li on moze na ostavinskoj raspravi priloziti dokumentaciju (dugovanja) pokojnika? Sto on uopce moze zakonski napraviti? Ponavljam: 20 godina uziva prostor besplatno, a sada od nasljednika tog prostora ima potrazivanja za svoja ulaganja.
  3. Otac i majka imali su visekatnu kucu u zajednickom vlasnistvu. Sastavili su oporuku u kojoj specificiraju nacin podjele imovine svojim potomcima. Nakon oceve smrti, majka i potomci na ostavinskoj raspravi prihvacaju oporuku pokojnog supruga i oca kao pravovaljanu, ali se glede podjele imovine sporazumjevaju na nacin (dijeli se polovica kuce): supruzi (majci) 1/4 (1/2 cijele kuce vec ima), trima potomcima - svakom po 1/4. Dakle majka i potomci su dobili svaki po 1/8 cijele kuce. Majka nastavlja zivjeti u kuci. Nakon 3 godine umire majka. Podjela imovine potomcima ce biti na koji nacin? Da li ce se dijeliti majcinih 5/8 ili prema oporuci? Suprznik jednog od potomaka koristi poslovni prostor u istoj kuci posljednjih 20 godina. Nikada nije placao najamninu - usmeni dogovor u obitelji. Nakon majcine smrti iskazao je svoja potrazivanja prema drugim potomcima za svoja ulaganja u kucu (poslovni prostor i druge dijelove) tijekom dugogodisnjeg razdoblja besplatnog koristenja; navodi to kao "neamortizirani dio ulaganja". Najamninu nije placao ni ocu i majci za zivota, a nakon oceve smrti ni majci i drugim potomcima - sada vlasnicima po 1/8 nekretnine. Koliko god besmisleno njegovo potrazivanje jest, koji su mozebitni nacini da on svoja potrazivanja ostvari i kako se braniti? Molim pomoc, unaprijed hvala pozdrav.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija