Jump to content

Zeljkaaa

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Datumi su sljedeći: Na rodiljnom dopustu sam od 17. 11. 2010. godine. Zaposlena sam i ostvarujem pravo na puni iznos rodiljne naknade, budući da sam u neprekinutom radnom odnosu dulje od 12 mjeseci. Ugovor o radu na određeno ističe 27. 03. 2011. godine. Znači, dok bude trajao rodiljni dopust, tj. prvih šest mjeseci. (Nemam namjeru koristiti roditeljski dopust.) Prema informacijama kojima raspolažem, s tim datumom će moja rodiljna naknada preći na iznos od 1663,00 kn, unatoč tome što sam u trenutku odlaska na rodiljni ispunila uvjete za puni iznos naknade rodiljne naknade. Je li to uistinu tako i na temelju kojeg zakona/propisa? Je li to novo stanje od 2010. godine ili je oduvijek bilo tako? Koliko sam bila upućena, prema Zakonu o rodiljnim naknadama iz 2009. godine ostvarila bih pravo na 6 mjeseci pune rodiljne naknade ukoliko bih bila u radnom odnosu (neprekinutom 12. mjeseci) u trenutku odlaska na rodiljni. Eto, možda kad su navedeni konkretni datumi situacija bude jasnija...
  2. Ono što mene buni jest sljedeći pravni savjet preuzet sa stranice www.mojposao.hr Zaposlena sam na određeno vrijeme na godinu dana. U međuvremenu sam ostala u drugom stanju i termin za porod mi je u svibnju 2009. godine. Imam li pravo na puni iznos porodiljne naknade te koliko ona iznosi obzirom na to da mi je plaća sada oko 5000 kuna? Ukoliko poslodavac ne produži ugovor nakon njegovog isteka, imam li pravo na porodiljnu naknadu? Imate pravo na rodiljni dopust bez obzira što će Vam tijekom trajanja rodiljnog dopusta isteći ugovor o radu kojeg ste sa svojim poslodavcem zaključili na određeno vrijeme. Ukoliko šestomjesečni prosjek Vaše plaće u razdoblju od odlaska na rodiljni dopust pa unazad šest mjeseci bude 5000 kuna, kroz prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta primat ćete iznos rodiljne naknade koji odgovara iznosu Vaše plaće, a nakon toga maksimalno mjesečni iznos od 2.500 kuna do navršene godine dana djeteta. ????? To sam pročitala na nekoliko mjesta, da je bitno koliki je prosjek u trenutku odlaska na rodiljni za prvih 6 mjeseci. I sad mi nije jasno? Je li se promijenio zakon ili ti savjeti nisu u redu? Gdje točno piše što se događa? Jedan forumaš je čak napisao i sljedeće (god.2009) Danas sam kontaktirao i RRIF i dali su mi odgovor u stilu: Treba se javit na Zavod za zapošljavanje ( kod isteka ugovora ) i na temelju toga prvih 6 mjeseci ostvaruje prosjek plaće, a drugih 6 mjeseci 1663 kune. I sad budi pametan... A znam da na hzzo-u često znaju zeznuti stvari i uplaćivati ljudima više-manje novaca, reći im kontradiktorne stvari i slično... Koja je zakonska osnova za ta prava?
  3. Zar nitko ništa ne zna? Nitko nije imao takvu situaciju?
  4. Pozdrav! Čitam vaše pitanje i mislim da znam odgovor, iako će vam u hzzo-u točno reći sve. Uglavnom, da bi se ostvarila naknada za komplikacije u trudnoći osoba mora biti u radnom odnosu s prekidima 18 mjeseci ili 12 mj neprekidno. Osoba treba donijeti ispit zadnjih 6 isplata plaće od poslodavca. U trenutku odlaska na komplikacije ispunjavala sam taj uvjet (18 mjeseci s prekidima, tj. 9 mj neprekinuto) i dobila sam 100% visinu naknade (ne veću od 4.250 kn). Koliko znam, komplikacije ne prestaju istekom ugovora o radu već se nastavljaju bez obzira na to, ali mislim da na osnovi nezaposlene osobe. Za novce nisam sigurna. U roku od 30 dana ste dužni u područnom uredu hzzo-a prijaviti promjenu. Ionako biste to trebali jer ako ste na bolovanju, morate svaki mjesec nositi doznake na hzzo. Dakle, štogod bilo nećete moći to izbjeći.
  5. Poštovani, Jedno konkretno pitanje me muči i nigdje nema odgovora na njega, iako je već bilo postavljeno na brojnim forumima. Na rodiljnom sam i imam pravo na naknadu u visini pune plaće. Ugovor o radu će mi isteći u prvih 6 mjeseci rodiljnog dopusta. Imam li nakon toga pravo na ostatak rodiljnog dopusta s punim iznosom naknade za tih prvih 6 mjeseci ili me automatski prebacuju na naknadu za nezaposlene od 1663,00 kn? Znam da je rok prijave promjene statusa hzzo-u i hzz-u 30 dana. Ili se i to promijenilo? Moje dvojbe su prisutne zbog nekih komentara na forumima koje sam čula od žena i koje govore da se od početka ove godine to promijenilo. Navodno su ih odmah prebacili na naknadu za nezaposlene, bez obzira što su na rodiljni krenule pod ugovorom ostvarujući pravo na punu naknadu u visini plaće. Hvala unaprijed! Pozdrav
  6. Poštovani, Računovodstvo moje tvrtke me obavijestilo da po novome povrat poreza za godinu 2010. sjeda s mojom plaćom u prosincu. Budući da sam prijavljen u PPDS grupe 2, imao sam dosad pravo na poveći povrat poreza (otprilike 5.500,00 kn). Visina moje plaće i druge stavke porezne prijave nisu se mijenjale, ali računovotkinja tvrdi da ove godine imam povrat poreza 0,00 kn. Tvrdi da su nastupile neke promjene zbog kojih nemam više povrata. Osim što je smanjena stopa poreza s 15% na 13,5% za primanja manja od 43.200,00 kn i što su uvedeni drugačiji porezni razredi za različite visine plaće, zanima me što se još mijenjalo? Jesu li koeficijenti osobnog odbitka za nesamostalne djelatnosti isti kao prije ili ne? (1,00 x 3.200 kn/mjesečno za PPDS 2) Nije mi jasno da je moguće da s tolikog povrata poreza padnem na nulu u istim uvjetima kao prije. Vjerujem da je gđa računovotkinja nešto zeznula jer joj ne bi bilo prvi put da radi ogromne greške nama na štetu. Hvala vam na pomoći!
  7. Poštovani, Molila bih vašu pomoć oko jednog pravnog pitanja. Naime,radim u osnovnoj školi. Imam ugovor na određeno vrijeme do povratka djelatnice s bolovanja, odnosno rodiljnog dopusta. Tako je definiran ugovor, bez određenog datuma do kojeg vrijedi. Dakle, do povratka te osobe u aktivni radni odnos ja ostvarujem radna prava (barem tako mislim). Djelatnica je još uvijek na rodiljnom dopustu, ali trudna je s drugim djetetom. Namjerava ostati kući i ne vraćati se na posao, nego automatski nastaviti koristiti bolovanje i rodiljni za drugu trudnoću. Zanima me znači li to da moj ugovor ostaje važeći do njezinog povratka na radno mjesto ili je poslodavac dužan sa mnom sklapati novi ugovor, budući da je riječ o drugom bolovanju/trudnoći? Voljela bih znati propise po tom pitanju jer nisam sigurna da poslodavac neće htjeti uvući osobne interese. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i pomoći. S poštovanjem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija