Jump to content

milova

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Bok, ukratko, 10.12 sam dobio poslovno uvjetovani otkaz ugovora na neodređeno vrijeme. U otkazu je naznačeno da mi pripada i određena otpremnina sukladno zakonu. Do danas mi nisu isplaćene plaće za 11. i 12. mjesec kao ni otpremnina, a bivši poslodavac mi ne daje odgovor na pitanje kad bi isplata mogla biti. U međuvremenu sam savjetovan od strane prijatelja da ishodim ispise plaća za neisplaćene mjesece kao i otp obrazac za neisplaćenu otpremninu, što sam i učinio. Prijatelj mi je nešto pričao da sad s tim dokumentima mogu napraviti ovrhu na poslodavčev račun, bez nekog sudskog postupka, već samo preko javnog bilježnika. Molim Vas da mi objasnite taj proces, kao i sve moguće scenarije (ukoliko poslodavac uloži žalbu na ovrhu i sl.), kao i koliko taj postupak košta i koliko može potrajati. Unaprijed hvala!
  2. Prema rječima poslodavca pošton su mi poslani obračuni plaće za 9., 10. i 11. mjesec (tek sad!!), a otp obrazac i ispis plaće za 12 mjesec nisu iako sam ih zamolio jer mi je ispis potreban za prijaviti se na biro. Budem li ih prijavio da kasne sa slanjem obračuna, kako da dokažem da sam recimo obračun za 9., 10. i 11. mjesec primio tek sad (jer na starim obračunima koje posjedujem nije vidljiv nikakav datum ispisa i slično)? Također me zanima ako kroz kratak period ishodim taj sporni ispis plaće i otp obrazac kako da pokrenem ovršni proces (molim da mi to malo bolje pojasnite, kao i da mi kazete koliki vremenski period prođe od pokretanja ovršnog procesa do same naplate potraživanja).
  3. evo ovako, imam još 3 pitanja: 1. U slučaju kazne poslodavcu od 30 000 kn od strane državnog inspektorata, dali poslodavac može birati dali da uplati taj iznos ili da mu zapečate poslovnicu na 30 dana? 2. Također u slučaju da inspektorat uvidi prekršaj prilikom zapošljavanja novog radnika na moje bivše radno mjesto, bez da prethodno taj isti posao ponudi meni, dali taj novozaposleni radnik ostaje raditi ili poslodavac mora prekinuti s njim radni odnos te ponuditi meni taj posao? 3. Na današnji dan poslodavac ima određena dugovanja prema meni. Naime radi se o plaći za 11. i 12. mjesec te o otpremnini. Poslodavac taj dug priznaje, ali ne daje informacije kad bi dugovanje trebalo biti uplaćeno i ne odgovara na pozive. Tu Vas molim za savjet, koliki vremenski period da čekam, prije nego se odlučim da se to sve završi sudskim postupkom, te koliko taj sudski postupak traje i košta? Unaprijed hvala!
  4. (Tek uvidom u obraćun plaće za 11. mjesec (poslodavac ima rok do zadnjeg dana 12.mjeseca da Vam preda obračun plaće) i obračun plaće za 12. mjesec (rok je do zadnjeg dana 01.mjeseca) moći će te utvrditi što Vam je plaćeno. Znaći poslodavcu je sutra zadnji rok da Vam preda obračun plaće za 11.mjesec,u protivnom riskira kaznu.) - Možete li mi objasnit koji zakon poslodavac tada krši i koja je predviđena kazna za taj prekršaj? (Da li je u Otkazu Ugovora naveden rok do kojeg je poslodavac dužan isplatiti otpremninu. Da li Vam je predao OTP obrazac ili je samo naveo iznos na koji imate pravo?) - Da, u otkazu ugovora je navedeni rok koji glasi: poslije isteka otkaznog roka, koji je trajao do 10.12. - Nisam primio nikakav obrazac, svota mi je navedena u otkazu ugovora a iznosi 2 trećine brutto plaće (po 1/3 za svaku godinu rada.)
  5. Još jedno pitanje, uvidom u tekući račun primjetio sam da mi poslodavac nije isplatio plaću za cijeli 11. i 10 dana 12. mjeseca. Naime u to vrijeme mi je tekao otkazni rok kojeg nisam odradio, jer poslodavac nije htio da odradim otkazni rok, nego samo da se ispune svi zakonski uvjeti za poslovno uvjetovani otkaz. Također, primjetio sam da mi nije isplaćena otpremnina na koju imam pravo, i koja je navedena u rješenju o otkazu. Zanima me jeli poslodavac dužan isplatiti mi plaću dok sam u otkaznom roku iako za to vrijeme nisam praktički radio?? Molim Vas za brz odgovor da znam poduzeti određene radnje. Hvala!
  6. Puno hvala na odgovorima i sretni blagdani!
  7. Bok! Evo ovako, dana 13.9. ove godine obavjesten da radim jos do 15.9. kao skladištar, nakon cega mi slijedi otkaz (odluka uprave, bez posebnog obrazlozenja). Odluku sam prihvatio, i 15.9. posao predao dotadasnjem kolegi, inace terenskom komercijalistu. Posto je obujam posla zimi na mjestu skladistara puno manji, komercijalist je nastavio uz svoj, obavljati i moj dio posla. Nakon par mojih odbijanja za potpisom sporazumnog raskida ugovora, poslodavac mi je urucio sredinom 11-og mjeseca odluku o poslovno uvjetovanom otkazu. Kao obrazloženje se navodi da zbog recesijskog vremena je doslo do pada posla, te da je prestala potreba za radnim mjestom skladistara u poslovnici Split. Nakon isteka otkaznog roka, na datum 10.12. primio sam radnu knjizicu i odjavu. Nakon toga sam primjetio da je poslodavac, preko portala mojposao objavio natječaj za radno mjesto skladištar za poslovnicu Split. Koliko sam upucen, u slucaju otkaza kao visak radne snage, on ne bi smio na to mjesto zaposlit osobu u roku 6 mjeseci. Ukoliko je to zaista tako, odlucio sam poslodavca prijaviti. Da li takav prekrsaj prijavljujem drzavnom inspektoratu ili nekom drugom nadleznom tijelu. Da li da cekam da natjecaj prođe i da zaposle novog radnika i potpisu s njim ugovor? Na koji nacin da prijavim poslodavca, pismeno preko poste, e-mailom ili osobno? Kolike su sankcije za taj prekrsaj? Hocu li ja kao osoba koja je prijavila slucaj imati uvida u postupke i sankcije tog nadleznog tijela prema mom bivsem poslodavcu? Nadam se da necete zamjeriti na kolicini pitanja i da ce te me na najbolji nacin savjetovati.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija