Jump to content

sigurd

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zemlja se nalazi 200tinjak metara od mora u gradu u kojem nedostaje stambenog prostora. Dok ishodujemo dozvolu, završimo sam objekt te dođe do stanja prodaje-kriza će biti na odmaku pošto će proći najmanje dvije godine. Slažem se sa svim što ste naveli te namjeravam ozbiljno uzeti vaše savjete u obzir. Okoliko imate kakav primjer ugovora(makar teoretkse prirode) bio bi zahvalan da mi ga prosljedite na pm.
  2. Onda je zakon nedorečen a zaposlenii nestručni.Nije čudo da se bilo koji oblik malog poduzetništva sječe u korjenu u ovakvom okruženju. Imamo dovoljno ekonomskih i građevinskih zanjanja, dovoljno kapitala da bi završili investiciju( ne radi se o velikom projektu. Što se tiče pravnih pitanja smo amateri, ali nadprosječan( pa i skup) odvjetnik trebao bi znati sastaviti ovaj ugovor da ne bude posla za dorh, zar ne? Toga sam svjestan. Cijenio bi da podjelite neku informaciju, bilo teoretsku ili primjera iz prakse, prema kojoj je ovaj ugovor jasan. Ili možda mislite da se ovakav ugovor uopće ne može sprovesti
  3. Pošto su me 3 različita odgovora potpuno zbunila pokušao san pronaći odgovor u zakonu o porezu na dodanu vrijednost. 1) Porez na dodanu vrijednost plaća se 1. na isporuke svih vrsta dobara (proizvoda, roba, novoizgrađenih građevina, opreme i sl.) i sve obavljene usluge u tuzemstvu uz naknadu: Prema zakonu o porezu na promet nekretnina tekođer je jasno: (1) Prometom nekretnina, u smislu ovoga Zakona, ne smatra se stjecanje novosagrađenih građevina koje se oporezuju prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost. Prema ovome nije mi jasno zašto mislite da se radi o sivoj zoni, ili da itko ima namjeru ne platiti porez. Na ovaj forum sam došao da saznam koje poreze i kada moram platiti ja a koje potencijalni kupac stana.
  4. Zahvaljujem na brzom i konciznom odgovoru! Pitanje poreza na promet nekretnina mi je sjelo. Ne shvaćam kako kupac plaća pdv? Ima li isti pravo na povrat poreza? na ovom forumu (koji nije stručan) pronašao sam oprečnu situaciju http://www.forum.hr/showthread.php?t=517336
  5. Nedavno mi je djed darovnim ugovorom prepisao zemlju. Jasno je da prema zakonu o prometu nekretnina, pošto sam prvi nasljedni red, nisam dužan platiti porez na zemlju. Na istoj zemlji sa prijateljem sam se odlučio sagraditi stambenu zgradu. Ubrzo ćemo zatražiti građevnu dozvolu, te sklopiti ortački ugovor. Moj ulog u ortaštvo predstavlja zemlja, njegov ulog je izražen u novcu. Može li se ovim ugovorom provesti predetažiranje, na koji način se sprovodi u stvarno etažiranje? Prema ugovoru trebale bi mi pripasti dvije stambene jedinice, s tim da jednom rješavam stambeno pitanje pa je namjeravam zadržati. Plaća li se porez na promet nakon uknjižbe na stan koji namjeravam zadržati s obzirom da se radi o mojoj prvoj nekretnini (ili je prva nekretnina zemlja) u cijelosti ili samo obračunato na kvadraturu koja prelazi 50 kvadrata? Jesam li dužan platiti kakav porez na stan koji namjeravam prodati ( s tim da se ne želim prije toga uknjižiti na njega niti namjeravam u istom živjeti 3 godine). Svjestan sam da je kupac obvezan prema državi porezom na promet, pa me zanimaju koje su moje porezne obveze prema državi kao prodavatelja. Za cijelu situaciju je važno da investitor, moj ortak, djeluje kao fizička osoba i nikakve pravne osobe ne sudjeluju u ortaštvu ni vlasničkoj strukturi završenog projekta. Ovom prilikom vas molim da pojasnite i odgovorite na moja pitanje prije nego krenem u konkretne akcije sa ortačkim ugovorom i dozvolom.Unaprjed zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija