Jump to content

zxinfo

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Može li mi netko pomoći u definiranju i opisu formulacije rada "u ime i za račun druge osobe". Da li to znaći da ukoliko temeljem ugovora s nekim prodajem njegove usluge (koje ćemo si mi međusobno fakturirati - umanjeno za moj dio zarade), svojim kupcima ne moram zaračunati PDV, pozivanjem na članak 8 stavak 1 zakona o PDV-u (u poreznu osnovicu ne ulaze iznosi koje poduzetnik zaračuna, primi iIi izda u ime i za račun druge osobe)? Zahvaljujem unaprijed!
  2. Može li netko dati komentar na ovo? Unaprijed hvala!
  3. Hvala na odgovoru. Da, slažem se da nije bilo prisile prilikom naplate. Možda sam se krivo izrazio. Više bih rekao da je prikladan termin (prikriveni) pokušaj prevare. Naime, po tom principu bi sve tvrtke mogle izdavati račune (npr. Konzum) sa stavkom više (npr. 1 kom umjetni rogovi) pa ukoliko kupac shvati da na računu ima stavku više primiti ispriku s njihove strane i obečanje da će se navedeni iznos odbiti prilikom slijedeće kupnje, a ukoliko ne.. a lijepo nam je na račun leglo malo više novaca. Naravno, u navedenom primjeru, Konzumu bi to bilo puno teže opravdati jer bi sa skladišta morao skinuti 1 kom umjetnih rogova (koje nam je nabio), dok se kod uslužnih djelatnosti to puno lakše prikrije - nema skladišta usluga s kojeg se odbijaju stavke i nad kojim se može napraviti inventura. Ne govorim o stršnoj novčanoj prevari, ali kada bismo pomnožili potencijalne klijente i broj takvih "slučajnih" propusta, dolazimo do značajnijih iznosa koje davatelj usluge može sebi priskrbiti na taj način. Da li biste se s time složili?
  4. Postavio bih pitanje na temu protupravne naplate, tj da li se protupravnom naplatom smatra slijedeća situacija: Dobavljač usluge ugovorom definira određene uvijete, cijene i opseg usluga pri čemu jasno definira da se promjenom ugovora neke usluge koje su obuhvaććene postojećim ugovorom neće automatski prenijeti na novi te da bi se pravo na te usluge ostvarilo, mora se zatražiti njihova "aktivacija". Prilikom promjene ugovora, taj dobavljač jednostavno određenu uslugu "na svoju ruku" (da li zabunom - što bi trebalo biti nemoguće ili greškom sustava - što je također ogroman propust) uključi u opseg servisa (iako ja nisam to zatražio) te jednako tako za navedenu uslugu ispostavi račun. Naravno, da nisam opazio navedenu stavku (a pitanje je koliko njihovih korisnika to nije opazilo), ja bih račun platio, pa slijedeći i tako dalje. Osobno smatram to pokušajem protupravne naplate. Unaprijed hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija