Jump to content

1301

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je 1301 objavio

  1. burn je napisao:

    Pošto osnivate trgovačko društvo toplo preporučam da si dobro proučite Zakon o trgovačkim društvima, jer ste već na samom početku pali na ispitu :) Nemojte se ljutiti, šalim se, ali ovo je temeljno pitanje ZTD-a a mnogi osnivaju društva a poslije plaćaju basnoslovne iznose zbog neznanja (ne, nisam javni bilježnik ako to mislite).

     

    Ne možete bez javnog bilježnika nikako. Ali baš nikako. Prema zakonu koji sam Vam navela osnivački akt (u Vašem slučaju Izjava o osnivanju d.O.o.) MORA biti u obliku javnobilježničkog akta. A za to Vam je po logici stvari potreban javni bilježnik. Ostale odluke (o poslovnoj adresi, popis članova društva, popis osoba ovlaštenih na zastupanje - direktora) MORAJU biti ovjereni od strane javnog bilježnika. Samo JB Vam može napraviti ODluku o prihvaćanju postavljenja za direktora.

     

    Ne možete reći da si sve rješavate na sudu sami jer to nije istina. Javni bilježnik Vam je sastavio dokumente, ovjerio a Vi ih samo nosite na sud, a čak Vam i to on može poslati elektronskim putem na sud da bude gotovo u roku 3 dana. Vi rješavate statistiku, banku i poreznu ali sud - ne rješavate. Da ste osnivačke dokumente SAMI radili imali biste d.O.o. - nikad. Zakonski nedopustivo.

     

    A zašto niste pitali JB da VAm sve objasni, odnosno - zašto Vam sam nije objasnio, pitanje je sad...

     

    Sudske pristojbe za osnivanje su 400 kn a objava oglasa u NN 900 kn, statistika 55,00 kn i izrada pečata. odakle Vama iznos od 2000 kn?

     

    Javni biljeznik mi je napravio akt i imenovo je direktora i shodno time dao mi je te papire. Ok pretjerala sam sa iznosom od 2000kn jer nisu uplatnice kraj mene, sory. 8-)

     

    Sta ja sad nebi mogla odnjet taj akt na sud?

  2. Eto, pred osnivanjem sam novog d.O.o. ali nesto mi nije jasno. Bila sam kod javnog biljeznika.

    Napravio mi je papire i dao mi uplatnice.

    Neka uplatnica je za narodne novine, neka cini mi se neke troskove suda znaci njih par sve do cca 2000,00kn a zadnja je javnobiljeznicka usluga od 2800,00 kn.

     

    ????

     

    Jer ja mogu otici drito sa tim papirima na trgovacki sud uplatiti ove koje moram a javnog biljeznika zaobici posto si sama rjesavam sve na sudu??

     

    Ipak,..? 2800,00 kn za sta??

     

    Koja je tu uloga javnog biljeznika, kaj si on tu naplacuje?

     

    Hvala! :palac:

  3. ultra je napisao:

    Ne, ne, pogrešna informacija što se tiče "utjerivanja duga" putem OIB-a vlasnika poduzeća. Poduzeće (trgovačko društvo-d.O.o.) je pravna osoba. Prilikom registracije ono dobija svoj OIB.

     

    Osnovna karakteristika trgovačkog društva jest upravo neodgovornost članova društva za obveze društva.Dakle, nitko Vas, po Vašem OIB-u neće teretiti za porezni dug poduzeća u stečaju niti Vas teretiti u novoosnovanom trgovačkom društvu.

     

    Druga je stvar kod obrtnika koji imaju porezni dug pa otvaraju d.O.o. Oni su ti koji su OIB-om vlasnika vezani za odgovornost obrta pa u slučaju postojanja duga ne mogu biti osnivači trgovačkog društva.

     

    Hm, govorili su o necemu na televiziji da se nece moci

    otvoriti novi d.O.o od nove godine, ko ima duga prema drzavi, tako nesto. :misli:

    Neznam ne sjecam se detalja u biti. :misli:

     

    No, dobro, znaci mogu bez straha otvoriti novi d.O.o.

    i nastaviti kolko tolko "normalno" zivjeti bez dodatnih stresova.

     

    Puno hvala na odgovoru i trudu, stvarno ste mi jako pomogli.

  4. Pa i blokada žiro računa je ovrha nad novčanim sredstvima,koju još ovrhu očekujete? Neće Vam porezna prodavati robu da bi se naplatili porezni dugovi.Da li je Vaša kolegica obrt ili d.O.o.?Pitanje je iz kojeg razloga i tko je prodavao njenu robu i temeljem kakve ovrhe.

     

    I, da, možete otvoriti stečaj nad svojim poduzećem i otvoriti novo ali to ne rješava Vaše probleme.Stečajni postupak je dug i skup i u njemu se prodaje sva imovina poduzeća kako bi se namirila dugovanja a za otvaranje nove tvrtke Vam treba novi temeljni kapital,novac za otvaranje, početni kapital za novu robu...dakle "začarani krug".

     

    Neznam, moze biti da je imala i obrt.

    Uglavnom vidjela sam to na svoje oci, kako i zasto nisam htijela puno prepitkivati.

     

    Ako si u stecajnom postupku nemogu naplatiti dali onda taj dug po mojem OIBu kao vlasniku prvog i drugog poduzeca prelazi na kao dug u novoo poduzece. To sam nesto nacula da je na snazi od ove godine.

     

    Ma posudit cu 20.000,00 kn za otvaranje nove samo me strah da mi ne uzmu tih 20.000,00 kad ih uplatim za otvaranje novog poduzeca, ipak to nije moj novac, onda cu biti u jos vecoj gabuli.

     

    :tuzan:

  5. Super forum, sve pohvale !!

     

    Pitanje?

     

    Imam butik sa robom no kroz zadnje dvije godine sam upala u probleme i dogodio mi se dug od 93.000,00 kn.

    Polovicu toga mi je nakalemila porezna inspekcija a ostalo su doprinosi i porez. Prema nikome ostalome nemam dugovanja.

    Jos me nisu zablokirali ali ocekujem to uskoro i vise necu moci raditi.

    Da dignem kredit da to podmirim, nemogu, sve je vec iskoristeno, svi krediti, jamci, kartice.

     

    Ovako necu moci dalje raditi, jer poslje blokade ce mi biti ovrha a ako mi uzmu svu robu iz ducana vise necu moci raditi, placati kredite, uzdrzavati obitelj itd.

    Vidjela sam kako su jednoj kolegici to napravili, u roku tri tjedna su joj prodali svu robu iz ducana na -80% popustu. Bilo je gadno za gledati, traperice koje su bile 200kn prodavali su po 30-50kn.

     

    Dali mogu otvoriti novu tvrtku a da ova stara ide u stecaj?

    Navodno da se to vise nemoze od nove godine.

     

    Dali ko zna nesto o tome?

     

     

    Unaprijed zahvalna!

     

    :palac:

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija