Jump to content

labins

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru, no pošto obrtnik nema fiksnu plaću kako znati koji iznos se mora uplaćivati? Da li je u redu ako se uplati npr. 1/3 poduzetničke plaće? Pretpostavljam da se izračunaom "davanja" u MIO i HZZO može doći do izračuna nekakve netto plaće pa od toga odvajati 1/3 za ovrhu? Hvala unaprijed na uvaženim odgovorima.
  2. Poštovani, Ukratko, jamac sam po nenamjenskom kreditu koji dužnik ne otplaćuje uopće, pa mi je stigla ovrha na plaću prije nekoliko mjeseci. Potpisao sam izjavu o suglasnosti zapljene 1/3 plaće kod JB i tu je sve jasno. Zanima me kako bi stvari funkcionirale u slučaju da dam otkaz i otvorim svoj obrt? U slučaju da imam svoj obrt i jedini sam zaposlen u njemu od čega bih morao plaćati tu 1/3? Hvala na cijenjenim odgovorima.
  3. Poštovani, U prilici sam otvoriti obrt (ili d..?) za poslove kontrole kvalitete u strojarstvu za stranog naručitelja. Poslovi bi se 99% izvršavali izvan RH u zemljama EU. Za početak bih u obrtu bio zaposlen samo ja i radio isključivo za jednog naručitelja. Naime, naručitelj želi ekskluzivnu uslugu te je spreman plaćati mjesečni paušal za izvršene usluge plus sve troškove puta, smještaja, itd. Zanima me sljedeće: 1. pretpostavljam da kontrola kvalitete u strojarstvu spada u slobodne obrte? 2. isplati li mi se više biti dobitaš ili dohodaš? paušal bi okvirno bio oko 40.000kn mjesečno, pa moram vidjeti po kojoj shemi "najviše ostane" . može li mala pomoć pri kalkulaciji netta? 3. u izdatke ulaze telefon, mobitel, internet, najam prostora, knjigovodstvo, pristojbe.. zaboravljam li što? 4. ime tvrtke mogu prijaviti na hrvatskom i istovremeno na engleskom jeziku? čitao sam već o tome, ali ova nova 2011 možda nosi kakve promjene, pa čisto da potvrdim. 5. da li je najbolje odmah na početku ući u sustav PDV-a? 6. obzirom da mi naručitelj plaća troškove putovanja tj. ja plaćam, a on refundira, da li se i to smatra prihodom/izdatkom? kako je najbolje to rješavati? Da pojasnim zašto obrt, a ne d.., iz jednostavnog razloga što je inicijalni ugovor na 6 mjeseci pa iza toga dogovori nastavku i dužim periodima suradnje. Stoga, nakon tih 6 mjeseci vidim da li dalje obrt ili d.. ili ništa . Unaprijed se zahvaljujem cijenjenim znalcima na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija