Jump to content

Maana

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Maana

    Ugovor o ortaštvu

    Hvala još jednom!!!
  2. Maana

    Ugovor o ortaštvu

    Već sam krenula s tečajem, ali se ne priznaje kod otvaranja obrta, raspitala sam se u Uredu za gospodarstvo, a prekvalifikaciju imam najbliže 200 km od mjesta stanovanja. Tako sam kopajući po zakonima i došla do ugovora o ortaštvu. Nadala sam da obzirom da se kao nositelj upisuje jedan od ortaka i da on mora imati prebivalište u mjestu osnivanaja obrta, da bi za drugoga moglo biti dovoljno što ima državljanstvo.. Dakle, da otpišem nade i zaputim se na prekvalifikaciju:)?
  3. Negdje je netko napisao "da ne postoji ovaj forum da bi ga trebalo izmisliti".. Razmišljala sam na ovaj način, da je potrebna podjela satnice do 8 sati u dvije firme,a onda me zbunio Zakon o radu(članak 3, čini mi se), gdje kaže da se dio Zakona o radnom vremenu ne odnosi na one koje je postavio poslodavac da ga zastupaju. To da mogu sami organizirati svoje radno vrijeme, ok, shvaćam, ali i ovaj dio sa dnevnim brojem sati se nalazi u istom poglavlju, ali ne shvaćam kako se primjenjuje u praksi. Znači li to da poslovođa nije ograničen 8-satnim radom? Jesam li dobro shvatila, negdje radi osam sati, a onda se drugdje ne može imenovati samo kao poslovođa i raspolagati svim vremenom ovog svijeta, nego se mora sklopiti ugovor o radu, na minimalno sati koliko se može i onda se imenovati kao poslovođa? I sve isto važi i za privremenog? Zakon o obrtu obitelji u slučaju smrti obrtnika ostavlja mogućnost da nastavi s obrtom imenujući poslovođu, ali mi nije jasno gube li se članovi obitelji pravo da pomažu bez obveze da se zapošljavaju. Sve sam spetljala, znam, ali hvala svima koji pomažu na raspetljavanju. Jasno je da me i sam pojam poslovođe zbunjuje, nikako da mu dam sadržaj. Hvala!
  4. Hvala na brzom odgovoru. A sad nova pitanja.. Kakav je status privremenog poslovođe? Utječe li na neki način to imenovanje na njegov prvi radni odnos? Naime, u Uredu za gospodarstvo su nam rekli da je samo važno da ima odgovarajuću stručnu spremu,(+lječnički, nekažnjavanje) na mirovinskom da je ako je u stalnom radnom odnosu da je pokriven što se tiče doprinosa, no postoji li još nešto osim obveza koje izlaze iz Zakona o obrtu? Trebali bismo što prije napraviti imenovanje, a odugovlačim jer se bojim da još negdje ne postoji neka "kvaka". I hvala, još jednom.
  5. Može li privremeni poslovođa kojega imenuje obitelj u slučaju da želi nastaviti obrt preminuloga vlasnika već biti u radnom odnosu, kao što je slučaj s obrtnikom? Ako ne, postoji li neki način kako riješiti pitanje poslovođe a da ne moramo na mjesec dva zaposliti novu osobu? Unaprijed hvala na odgovoru.
  6. Maana

    Ugovor o ortaštvu

    Poštovani, moj otac je bio vlasnik knjigovodstvenog obrta u kojem sam mu pomagala. Otac je umro,nastavila bih s obrtom ali nemam potrebnu stručnu spremu da bi se obrt prenio na mene. Odgovarajuću stručnu spremu ima sestra koja se udala i živi u EU. Možemo li podijeliti nasljeđeni obrt i sklopiti Ugovor o ortaštvu, obzirom da ona ima dva državljanstva i trenutno ne živi u RH? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija