Jump to content

ricky

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ja mu zelim dati novac (zauvijek, bez vracanja ako ne zeli). Ni on ni ja ne zelimo platiti porez ako ne moramo. Strah nas je da ako mu samo dam fizicki na ruke (dakle bez ikakvog ugovora) da nas ne bi jednog dana drzava gonila. Naime ipak se radi o povecoj sumi (dovoljnoj za jedan stan). Ukoliko postoji ikakva mogucnost da mu dam novac a bez da platim ili ja ili on porez (te da nas nitko nece pitati otkud mu novci) to bi bilo rjesenje za nas. U slucaju da ga pitaju, on bi tad pokazao nekakav ugovor (kojigod da je to ugovor) kao objasnjenje otkud mu novac, ali da i po tom ugovoru nismo bili duzni platiti porez (da bude legalno i da se ne mora platiti porez). Zato sad ispitujemo porezne i pravne mogucnosti. Da li me razumijete?
  2. Hvala na odgovoru. Ne razumijem nekoliko stvari: 1) dakle porezna ne ispituje porijeklo novca ukoliko sam ga prijatelju dao na ruke i on ga je fizicki odnio sebi u banku i tamo naprimjer orocio ili samo stavio na devizni racun. Porezna ce medjutim ispitivati porijeklo njegove imovine ukoliko sam ga poslao preko racuna (ziro ili nekog drugog banke). Tada ce on morati nesto platiti poreznoj (ako da , koliko?)? Da li ovo s poreznom vrijedi i kad bi sklopili ugovor o zajmu i kad bi sklopili darovni ugovor? Ukoliko je tocan prvi dio ove stavke, onda je nama najbolja varijanta da mu dam novce na ruke (neovisno je li darovni ili ugovor o zajmu). Na taj nacin ne gubimo (ne dajemo nikakve novce poreznoj) ni on ni ja. 2) Sto ovo znaci: "Ugovor o poklonu je teretan samo za vas, dakle ni vi ga ne mozete tek tako jednostavno raskinuti" Da li to znaci da ukoliko imam namjeru zauvijek darovati, moj prijatelj je sigurniji ako sklopimo darovni jer je manja sansa da ja mogu raskinuti ugovor? Odnosno ako sklopimo ugovor o zajmu vise bih bio ja zasticen a ako ugovor o darovanju vise bi bio on, zar ne? 3) postoji li razlika izmedju ugovora o posudbi i ugovora o zajmu u ovom konkretnom slucaju?
  3. Hvala. Mislis na ugovor o zajmu? Prijatelja muci sto ce mu reci porezna s kojim novcima je kupio stan (kako je dosao do njih) s obzirom na OIB. Hoce li ga teretiti poretzna i tako to, pa smo zato mislili na darovanje. Ako sklopimo ugovor o zajmu, hoce li on morati platiti nesto Poreznoj, ili hocu li ja (jer mu posudujem)? Hoce li mu porezna raditi problema oko toga kako je skupio novce za stan? Isto tako, koi ugovor je sigurniji, pravno gledano? U slucaju moje smrti moze li moja obitelj osporavati ugovor o darovanju, ili ugovor o zajmu?
  4. Sto se sve treba napraviti i koliki je porez na darovanje novca? Darovao bih pozamasnu svotu prijatelju koji bi s istom kupio stan. Mogu li sam napisati ugovor? POstoji li neki obrazac u narodnim novinama? Koliko kosta javni biljeznik (kostaju li razlicito ili svi imaju istu tarifu)? U koliko primjeraka se sklapa ugovor? Koliki porez mora platiti osoba koja je darivana? Moram li ja platiti porez? POstoji li mozda neki drugi nacin na koji ja mogu dati novce osobi a da ona plati manji porez?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija