Jump to content

xzx

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je xzx objavio

  1. molim vas za savjet u jednom slučaju.

    naime, muž i žena su u braku izgradili kuću. kuća je upisana u zemljišnim knjigama kao vlasništvo muža 1/1. imaju jednoga sina. muž je umro i na ostavinskoj raspravi njegova supruga je da 1/2 kuće ne ulazi u ostavinsku masu jer čini njezinu bračnu stečevinu. Njihov sin je u ostaviskom postupku to priznao i sam, tako da je u ostavinsku masu ušla samo 1/2 te kuće i pok. muža su nasljedili ona i sin po pola( znači: svatko je dobio 1/4 kuće).

    Moje pitanje je: šta je sa ovom drugom polovicom kuće koja ne ulazi u ostavinu i koja čini bračnu stečevinu supruge ostavitelja? Pri tome mislim -da li će se taj dio kuće biti obuhvaćen rješenjem o nasljeđivanju ili ne, odnosno, kako će s supruga knjižiti kao vlasnik u zemljišnim knjigama. naime, ako se ne bi mogla knjižiti na toj polovici kuće temeljem ostavinskog postupka- da li bi onda u tom slučaju moala podnijeti tužbu na utvrđenje vlasništva ( tj. bračne stečevine) protiv svoga sina?

    Unaprijed zahvaljujem.

  2. Molio bi za par savjeta. Slucaj je ovakav: osoba je naslijedila stan temeljem oporuke kao jedini nasljednik, ali nije bila nikakav rod ostavitelja, pa nije direktni nasljednik. Rjesenje o nasljedivanju je doneseno prije vise od tri godine, sto znaci da bi sada mogla prodati taj stan bez placanja 22% poreza (proslo 3 godine), medutim, sada se ispostavilo da je skoro polovica stana upisana na drugoj cestici u zemljisnim knjigama(na ostavitelja), sto se nije znalo kod donosenja rjesenja o nasljedivanju. Javni biljeznik, koji je proveo ranije ostavinsku raspravu, ce donijeti novo rjesenje kojim ce ta osoba, kao jedini nasljednik, naslijediti i taj dio stana. Zanima me da li nasljednik treba ponovno cekati tri godine od tog rjesenja da bi mogao prodati stan bez placanja poreza, ili, posto se radi o nakandno pronadenoj imovini za koju se ranije nije znalo, je taj rok protekao donosenjem prvog rjesenja?

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija