Jump to content

kamena

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. postoji mogućnost dobivanja vlasničkih listova poštom, ja sam ih barem na takav način tražila i, nakon uplate, dobivala... mislim da Vas ostavinska rasprava ne oslobađa plaćanja pristojbi... ne znam da li sam pomogla, ili je odgovor zakasnio
  2. zar baš nikoga, da kaže koju riječ na ovu temu?...
  3. Na općinskom sudu, već 10-ak godina, preko odvjetničkog ureda, vodimo više predmeta uknjižbe prava vlasništva na našu djedovinu, a temeljem pravomoćnog rješenja o diobi suvlasničke zajednice nekretnina iz 2001.g. Bila bi jako zahvalna, ako bi mi ne'ko znao i mogao detaljnije pojasniti proceduru i načine uknjižbe... ako ima više načina, o kome ili čemu ovisi odabir, da li o zahtjevu odvjetnika, ili, pak, procjeni suda. Naime, zbog "šporkih" papira (negdje smo posjednici, ali ne i vlasnici, i obrnuto, vlasnici, ali ne i posjednici), sve više mi se čini upitno, hoćemo li se u konačnici na sve naslijeđeno i moći uknjižiti, a naša uknjižba se vodi, uglavnom, međusobnim utuživanjima i ogluhama. Troškovi do sada nisu bili preveliki, svodili su se, uglavnom, na državni proračun... sudske pristojbe ili oglašavanja u NN... a samog odvjetnika plaćamo po obavljenom poslu, tj. po svakoj uknjiženoj čestici... Sve ovo iznosim i pitam se, jer mi najnovija zbivanja pokazuju, da jedno te isto pravilo baš i ne važi za sve čestice jednako. Naime, iako nas je sud, do sada, već uknjižio na jednu česticu zemlje, bez traženja ikakvih dodatnih radnji, sada smo, po prvi put, dobili rješenje za očevid na terenu, iz kojeg izvlačim najbitnije: - radi pojedinačnog ispravnog postupka... zakazuje se rasprava za ispravak (čl. 191. u svezi s čl. 200. st. 2 ZZK), uz očevid na licu mjesta... na raspravu se pozivaju: naš odvjetnik, privr.zastupnik odvjetnik, sudski vještak za geodeziju (geometar), i predlagatelj, dakle, ja kao opunomoćenik, koja se pozivam, da na raspravu pozovem kao svjedoke 2 (dva) međaša predmetne nekretnine (čl. 193. st. 3 ZZK), i dakako, ono najvažnije, da na račun sudskog depozita uplatim predujam od =2.000,00 kn - možda je još bitno reći, da se predmet vodi kao RZ, pa ako može i pojašnjenje tih početnih slova predmeta (uglavnom se vode kao P). Da stvar bude gora, financijski, mislim, od strane odvjetnika nam je rečeno, da nas isto to čeka i za sve ostale čestice, kako predmeti budu dolazili na red. Ono što nas još i dodatno muči, je mogućnost da "popušimo" i "novce i ovce". Naime, papiri su jedno, a teren je nešto posve drugo. Pošto je prošlo više od 30 godina od nekorištenja i napuštenosti, ipak postoji i rizik da se na kraju i ne uspijemo uknjižiti, bilo da se ispostavi da zemlja, uslijed nesređenih papira, doista i nije naša, bilo da je netko neovlašteno uzurpirao, i koristi je sve ove godine, pa se izvlači na dosjelost. Stoga me zanima i što zakon kaže o ovim predujmovima u korist sudskih depozita, iako baš i ne vjerujem da bi imali pravo na povrat, ukoliko nas sud, nedajbože, ne bi uknjižio kao vlasnike. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima, a dobrodošao je i svaki dobronamjeran savjet, informacija, mišljenje.
  4. Zahvaljujem na odgovoru, koji me jako ugodno iznenadio, ali samo svojom brzinom, nažalost. U svemu ostalome, Vaš odgovor je ipak potvrdio moje dosadašnje strahove i saznanja, da nam ne preostaje ništa drugo osim čekanja, za koje čak ne znamo ni koliko dugo može trajati... a pošto mi nismo nasljednici umrloga, već tužitelji, dakle, ne spadamo u stranke u ostavinskom postupku, nemamo niti mogućnost pozivanja na razumni rok za okončanje ostavinskog postupka - da li sam u pravu, kad ovo kažem?... naime, ovo sam iznijela samo da mi potvrdite, da li sam Vas ispravno shvatila... sve u svemu, situacija nimalo obećavajuća, ali svejedno, Vama još jednom veliko hvala na trudu i brzini odgovora.
  5. Na općinskom sudu, već dugi niz godina, vodimo više predmeta uknjižbe prava vlasništva na našu djedovinu, a temeljem pravomoćnog rješenja o diobi suvlasničke zajednice nekretnina iz 2001.g. Za najveći dio nekretnina, uknjžba se provodi međusobnim utuživanjem, a probleme, bolje rečeno zastoje u sudskoj proceduri, imali smo u više navrata nakon smrti nekog od tuženika. Naime, dok se ne provede ostavinski postupak, i ne utvrde njegovi nasljednici, naši predmeti na sudu miruju. Međutim, posljednja smrt u rujnu 2009.g. dovela je do zastoja, koji, vjerovali ili ne, još uvijek traje, iz razloga što ostavinski postupak još uvijek nije završen. Predmet se, naime, još uvijek nalazi u javnobilježničkom uredu, koji ne želi (možda ne mora, ili ne smije, ne znam) dati informacije o njegovim nasljednicima, koje bi naše predmete pomakle s mrtve točke. Mi za to vrijeme, ni krivi ni dužni, snosimo katastrofalne posljedice, i doista se pitam, hoćemo li, ovakvim tempom i ovakvom procedurom, uopće doživjeti uknjižbu našeg vlasništva. Nažalost, ljudski vijek bi trebao biti barem duplo duži, da bi bio po mjeri našeg pravosuđa . Lijepo molim da mi pravnim savjetom pomognete, ako znate i možete, ako postoji bilo kakva zakonska mogućnost, koju bi mi mogli iskoristiti, kako bi se naši postupci konačno, nakon godinu ipo dana, pomakli s mrtve točke... Ujedno su dobrodošle sve informacije o proceduri provođenja ostavinske rasprave, a kao najvažnije mi se nameće pitanje: postoje li zakonski rok(ovi) u kojem, nakon smrti, treba biti završen ostavinski postupak?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija