Jump to content

zorkimacak

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je zorkimacak objavio

  1. Svaka čast livadica što ste ovo podijelili sa ostalima jer nikad dosta znanja kad se radi o zaštiti prava radnika. Upravo odgovori na pitanja "što ako" vode pametnijoj odluci.
  2. Bojim se da Vi mene ne razumijete. Naime,usmeno je dogovoreno da ću posao obavljati svojim vlastitim osobnim autom budući da se posao komercijaliste ne može drugačije obavljati. Ako nemam auto posao nisam u stanju obavljati osim ako mi oni ne ponude službeni auto. Može li promjena u smislu da više ne posjedujem vlastiti auto a koji je bio uvijet da dobijem posao(no to nije navedeno u ugovoru o radu) biti(što bih ja želio),mogučnost da dobijem osobno ili poslovno uvjetovani otkaz. ako ne,da li postoji mogučnost da ja tražim od njih da mi daju sporazumni otkaz ukoliko mi naravno daju novce koje bih dobio sa burze?
  3. Hvala na odgovoru. Onda će mi morati naći drugi posao jer na to da idem vlastitim autom po cijeloj Hrvatskoj mogu zaboraviti. Ili neka mi daju službeni auto koji su mi obečali nakon 6 mjeseci.Ako to ne žele,onda mi moraju ponuditi drugi posao?
  4. OK,da mogu vratiti vrijeme,dobro bih sve pogledao i pročitao te izračunao bruto u neto..itd..itd.. Moje pitanje je i dalje: Može li činjenica da ne posjedujem vlastiti auto biti osnova za osobno uvjetovani otkaz? Hvala Vam na dobroj namjeri.
  5. U ugovoru o radi ne piše da ću ja obavljati posao svojim vlastitim automobilom niti da ću stalno biti na terenu.Spominje se tek da ću nakon 6 mjeseci(a ugovor mi je na 6 mjeseci) dobiti službeni auto na korištenje. Piše da ću posao obavljati u sjedištu firme a samo po potrebi izvan firme no,kako je moj posao komercijalist jasno je da ću posao obavljati izvan firme. Na razgovoru je dogovoreno jedno,u ugovoru piše drugo. Ažurirano Također,kada sam shvatio da ću zbog bolovanja,konkretno zdravstvenih problema biti odsutan vjerovatno duže vrijeme,smatrao sam da je fer o tome obavijestiti poslodavca i zamoliti ga da mi izađe u susret i (kako je usmeno dogovoreno),da mi da osobno uvjetovani otkaz da ne izgubim prava sa burze.
  6. Dakle,osnovno je pitanje kako da obavljam posao ako više nemam auto koji je bio uvijet da dobijem posao? Molim pismenu osobu koja ima konkretan odgovor na moje(moja)pitanja da mi odgovori. Unaprijed svima dobronamjernima zahvaljujem
  7. Na razgovoru za posao mi je rečeno da je uvijet da posjedujem vlastiti osobni auto.Posao je sklopljen na određeno,tj. 6mjeseci nakon čega bih trebao dobiti posao na neodređeno i službeni auto. U ugovoru o radu se uopće ne spominje da bih za posao trebao korisiti osobni auto već samo da će mi firma nakon 6 mjeseci dati službeni na korištenje.Također, Nakon 30 dana rada otišao sam na bolovanje.Kako sam u dotičnoj firmi bio podvrgnut mobbingu te mi nisu niti isplaćivali usmeno dogovore Plaća je bila dogovorena u neto iznosu no kad sam potpisivao ugovor nisam vidio da je u ugovoru bruto samnjen kad su vidjeli da je u PK kartici moja supruga i djete te sam time zakinut za skoro 1/7-inu plaće a u isplatnoj listi sam vidio da su mi u neto plaću ubacili i troškove za prijevoz(kao dio plaće a ne svota koja bi išla dodatno uz plaću). Usmeno je dogovoreno da ću ja posao obavljati svojim privatnim automobilom i za to dobivati 2 kn po km ali kad sam počeo raditi rečeno mi je da dobivam te troškove u plaći??!!(to je sve usmeno,ništa od toga nema u ugovoru o radu). Kada sam vidio da su me prevarili otišao sam na bolovanje i zamolio ih da mi daju osobno uvjetovani otkaz kako bih zadržao prava na burzi. Kažu da to ne mogu dok ne prekinem bolovanje a poslovno-uvjetovani mi također ne žele dati. Moje pitanje broj 1. je: Budući da je za obavljanje mog posla (komercijalist),potreban auto a isti mi je obečan sa strane firme tek nakon 6 mjeseci,tj.nakon potpisivanja novog ugovora o radu(na neodređeno),može li činjenica da mi je auto neupotrebljiv jer nemam novaca za popravak biti osnova za osobno uvjetovani otkaz. Pitanje broj 2: Budući da sam na bolovanju i da mi je rečeno da nesmijem dizati (ni nakon završene th.)teže terete,može li to biti osnova za isti otkaz,budući da mi je usmeno rećeno da se i to od mene očekuje. Hvala unaprijed svima na konstruktivnim odgovorima
  8. Dobio sam poslovno uvjetovani otkaz na radnom mjestu komercijaliste,dakle,osim po Zagrebu putovao sam po cijeloj Hrvatskoj. U Ugovoru o radu mi je pisalo da mi je radno vrijeme 40 sati tjedno i da je varijabilno. No,na platnoj listi nemam niti jedan dan upisan da sam bio na putu kao ni da sam na nekim poslovima provodio i subote i nedjelje poslovno(sudjelovanje na sajmovima i sl.). Međutim,imam evidenciju putnih naloga na kojoj se vidi točno da sam taj i taj mjesec,te i te godine bio na putu. Štoviše,vidi se da mi je isplaćena dnevnica,vidi se naplata cestarine,gorivo.. Tu se nakupilo posljednjih 5 godina cca 150 prekovremenih sati,večina toga je subotom i nedjeljom koji nisu nigdje u mojoj platnoj listi navedeni. Imam li mogučnost tražiti poslodavca da mi to nadoknadi. Također,imam li pravo na isplatu 12 dana godišnjeg odmora koje poslodavac nigdje u otkazu ugovora o radu ne navodi a ja ih nisam iskoristio niti je navedeno da su u otkaznom roku.Napominjem da sam tokom otkaznog roka bio oslobođen rada jer su mi uzeli službeni auto. Zahvaljujem od srca na odgovoru
  9. Poslodavac me jedan dan pozvao u ured i obavijestio da sam dobio otkaz. Na moje pitanje zašto, odgovor je bio da se vrši preustroj firme i da sam višak. Isti dan otkaz je dobila i još jedna zaposlenica. Nakon što me obavijestio o otkazu poslodavac me pitao želim li potpisati sporazumni otkaz a oni bi mi tada dali otpremninu u vidu službenog automobila koji sam koristio 6 godina,cca vrijednost 3 moje plaće. Ja sam rekao da moram razmisliti a poslodavac je inzistirao da mu svakako to javim slijedeći dan. nakon što sam se malo raspitao shvatio sam da time gubim od otkaznog roka,otpremnine i naknadu na burzi. Naravno da nisam htio otkaz,pitanje je samo bilo hoću li prihvatiti sporazumni ili ne. Došao sam sa pravnikom jer nisam htio na bilo koji način biti izigran. Za pravo na žalbu nisam znao.O tome me nisu obavijestili niti poslodavac,niti njegov niti moj pravni zastupnik.
  10. Molim za pravni savjet.Osigurao sam se kod Allianza protiv otkaza.Prošlo je razdoblje karence prije godinu dana. Prije 3 dobio sam poslovno uvjetovani otkaz u kojem je kao razlog naveden preustroj firme i manjak potrebe za radnicima. U samom otkazu ugovora o radu nije mi ponuđeno pravo na žalbu. No osiguravatelj zahtijeva od mene dokaz da sam prema poslodavcu uputio zahtjev za zaštitu prava radnika kojim ga pozivam da istom odgovori. Članak 28. 1. Kad se osigurani događaj ostvario Osiguranik je dužan poduzeti sve zakonom dopuštene mjere kojim su njegova prava štićena a osobito je dužan uputiti poslodavcu zahtijev za zaštitu prava radnika kojim ga se poziva da istom udovolji. 2.Ako su usprkos zahtjevu Osiguranika iz st.1.ovog članka osigurani slučaj ostvario,Osiguranik je dužan isti prijaviti Osiguravatelju u zakonskom roku,kao i postaviti zahtjev za isplatom naknade. 4.Odštetni zahtjev mora sadržavati(osim odluke o otkazu)i zahtjev poslodavcu za zaštitu prava radnika kojim ga se poziva da istom odgovori,eventualni odgovor poslodavca na zahtjev iz prethodne alineje,odnosno izjava osiguranika da poslodavac u zakonskom roku nije odgovorio. Napominjem da mi je poslodavac prije potpisivanja otkaza ugovora o radu ponudio sporazumni otkaz ali sa manjom otpremninom i bez otkaznog roka od 2 mjeseca. Pitanje je kako da dođem do naknade koju mi je Allianz po mom mišljenju dužan isplatiti? Da li sam bio uopće u prilici žaliti se na otkaz iako u njemu nije niti navedno moje pravo na žalbu? Naime, odluka o otkazu sadržavala je sve osim tog prava na žalbu a potpisao sam je u prisustvu mojeg i poslodavčevog pravnika?
  11. Puno hvala,G-man! Ne znam samo da li se medicinska dokumentacija posebno sudski vještači ili je dovoljno ono što je napisano od hitne i liječnika opće prakse te onog u antirabičnoj stanici?
  12. Puno hvala. Čuvam svu dokumentaciju i račune i kad dođe vrijeme i ukoliko vlasnica bude nerazumna i ne pristane na van sudsku nagodbu krećem sa tužbom. Što se straha tiče svaki psihijatar će mi napisati da takav strah nakon takvog nenadanog napada i ničim izazvanog napada postoji.Rečeno mi je da pas sada ide na promatranje zbog eventualne bjesnoće.
  13. Molim za pravni savjet. Prije par dana mirno sam šetao po kvartu. budući da su automobili parkirani na nogostupu išao sam po cesti. Najedamput sam čuo lavež iza sebe i dva psa,koja su bila iza automobila su krenula prema meni. Bili su vezani ali na jako dugačkim lajnama.Pokušao sam pobjeći ali me manji pas ugrizao za nogu. Tada se pojavila vlasnica i nakon što je nogom izudarala svoje pse,pokazao sam joj da sam kroz trenirku ugrizen do krvi. Nakon što me pokušala uvjeriti da to nije ništa,na moje inzistiranje da mi pokaže potvrdu o cijepljenju psa,psje je zatvorila u garažu te mi dala knjižicu.Odmah sam zvao njezinog veterinara a zatim sam otišao doma.Kolega,liječnik na hitnoj mi je savjetovao da prijavim policiji i odem na hitnu. Policija mi je došla kod kuće te su rekli da budući da je pas bio vezan,a zakon ne određuje koliko dugi mora biti povodac,nema razloga za podizanje prekršajne prijave već da samo mogu sam tužiti vlasnicu pasa.Nakon toga sam otišao na hitnu gdje mi je rana previjena a dobio sam injekciju protiv tetanusa te mi je rečeno da počnem piti antibiotike.Sada idem na previjanja a rečeno mi je da se javim i u antirabičnu stanicu(iako je pas uredno cijepljen). Vlasnica mi nije ponudila niti prevoz do hitne pa sam išao taksijem o svom trošku. Obzirom na sve okolnosti,te na činjenicu da me gospođa nije nazvala da pita kako sam(iako su kod mene papiri od psa) razmišljam ozbiljno o tužbi. ako BOG da da sve prođe u redu ja sigurno ne kanim više hodati po kvartu bez nečeg za obranu. Rana nije velika,jedna veća i jedna manja rupica od zuba,lagani hematom. No,moram redovito na previjanja. Što mi je raditi,koliko novca bih mogao(trebao)tražiti za odštetu. Spreman sam tražiti i samo naknadu za taksi i odlaske na previjanja,no,smatram da bi osoba koja se tako ponijela zaslužila da plati i više. Lijepo molim stručno mišljenje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija