Jump to content

spetrizio

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. hvala na odgovoru. brine me jedino Članak 1112. Zakona o obveznim odnosima. (1) Tko izvrši isplatu znajući da nije dužan platiti, nema pravo zahtijevati vraćanje, ... Sad ja stvarno nisam znao da obračunavaju višu tarifu. jednostavno nisam uopće pretpostavio da je to moguće, ali s druge strane da sam dobro proučio račun i usporedio ga s cjenikom mogao sam to shvatiti. Tko i kako dokazuje da li sam znao ili nisam da moram platiti? Inače usmeno su mi odgovorili da su oni imali interni propis po kojem sve kuće na kojima ima više od 3 stana (mi imamo 4) prebacuju automatski na tarifu za privredu bez obzira što se radi o običnim stanovima a ne o poslovnim prostorima (nema nikakvog poslovnog prostora niti je ikad bio u kući). Taj propis su kažu u međuvremenu ukinuli, ali napismeno nisam ništa dobio ni odgovor ni tekst tog propisa (ako je uopće postojao jer mi to zvuci totalno nebulozno, nelegalno i protuustavno).
  2. nakon rekonstrukcije i dogradnje obiteljske kuće napravili smo i etažiranje stanova tako da sad svaki stan u kući ima svoje brojilo za vodu. Dobivali smo račune za vodu i uredno ih plaćali ali tek nakon godinu dana primjetili smo da nam obračunavaju tarifu za privredu umjesto na kućanstvo. (skoro duplo skuplje) Tražili smo od Vodovoda da isprave pogrešnu tarifu i naprave korekciju obračuna i vrate nam više uplaćeno jer smatramo da su nam neosnovano obračunavali višu tarifu. Napravili su promjenu tarife i sad smo dobili novi račun s ispravnim cijenama za kućanstvo ali nisu ništa odgovorili na naš zahtjev za povratom više uplaćenog tijekom zadnjih godinu dana. Da li imamo pravo na povrat toga s obzirom da smo tu grešku primjetili i reagirali tek nakon nešto više od godinu dana? Što napraviti s obzirom da uopće nisu odgovorili na naš zahtjev? Hvala
  3. Žena i ja smo adaptirali i dogradili staru obiteljsku kuću. Staro stanje je bilo obiteljska kuća u kojoj je bila jedna stambena jedinica s vlasnički odnosi punac 1/2, žena 1/4 i njena sestra 1/4. Sada nakon dogradnje je to kuća s 4 stana. Kvadratura se povećala s cca 160m2 na 320 m2 neto. Građevinska dozvola je na ženu i mene, uz suglasnost svih suvlasnika, s time da je dogovor svih suvlasnika da nakon adaptaciej i dogradnje jedan stan pripada puncu, jedan ženinoj sestri a preostala dva ženi i meni. Ako gledamo površine tih stanova onda bi novo stanje (oko kojeg smo svi suglasni) bilo punac 25%, šogorica 18%, žena i ja 57%. Krećemo upravo u etažiranje tog objekta i pitanje je kako i na koji način najjednostavnije riješiti vlasničke odnose prilikom upisa u zemljišne knjige odnosno etažiranja? Naime s obzirom da ja prije početka gradnje nisam bio suvlasnik te kuće, u kojem se trenu i na koji način ja mogu uknjižiti kao suvlasnik (zajedno sa suprugom) na dva dograđena stana? Da li je to uopće moguće u koraku etažiranja? Ili je možda jednostavnije da se na njih upiše samo supruga, s obzirom da je ona već od prije suvlasnik te nekretnine, pa onda ona kasnije meni daruje pola svojeg dijela? Lijepo molim za savjet ako netko ima takvih iskustava ili zna postupak.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija