Jump to content

emiksa

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav! Plača li se porez na promet nekretnina (5%) nakon riješenja u pojedinačnom ispravnom postupku ili tužbe (formalka),na osnovu kojeg se omogučuje upis u vlasništva u gruntovnici?
  2. Pozdrav! Put je u katastru upisan i ucrtan kao javno dobro,a u gruntovnici kao pašnjak u suvlasništvu 24 suvlasnika. Može li svatko slobobno koristiti taj put? Naime kupio sam parcelu koja je koristila izlaz na taj put i ona graniči sa ostalim mojim zemljištem koje koristi drugi put,te mi jedan od suvlasnika brani korištenje puta koji se prije koristio, sa obrazloženjem da sada imam izlaz preko svojih parcela.Meni izlaz preko svojih parcela ne odgovara zbog nepristupačnosti. Može li mi zabraniti prolaz?
  3. da li mogu steči vlasništvo na česticama dosjelošću,obzirom da su ostavitelji u posjedu tih čestica preko 50 g. i oni su ih kupili ali bez ijednog pisanog traga?
  4. Pozdrav! Hvala na odgovoru. Nije mi baš jasno dali može to biti izvanparnični postupak? I još jedno pitanje kako najednostavnije provjeriti dali su suvlasnici živi? Još jednom zahvaljujem.
  5. Na ostavinskoj sam nasljedio više parcela kojima sam u katastru upisan kao posjednik.U gruntovnici je na te parcele upisano više suvlasnika sa različitim udjelima,s time da ja nemam suvlasnički dio.Zanima me mogu li ja pokrenuti izvanparnični ispravni postupak ili kakav drugi da se upišem kao vlasnik u gruntovnici?Pošto se radi o više katastarskih čestica dali se pokreče jedan postupak ili za svaku posebno? Sve čestice su u jednom ZK ulošku.
  6. Ženi su na FINI skinuli sa tek.računa novce na osnovi ovrhe javnog bilježnika iz 2008g- c/p sa e-zabe "ovrv-42096/08, rješenje o ovrsi, jb zagreb". Prije približno jednu i pol godinu njenom poslodavcu je stigla ta ovrha ,da joj ustegne od plaće,ali on to nije napravio. Dali je nastupila kakva zastara i postoji li mogućnost žalbe? Postoji li kakav rok u kojem se ovrha treba provesti?
  7. Mene interesira da li supruga kao 1.nasljedni red plaća porez?
  8. Punica bi samnom i (vanbračnom)suprugom sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.Da li ja i supruga plačamo porez na promet nekretnina iz ugovora? Da li bi bilo povoljnije gleda poreza da samo supruga i punica sklope ugovor?
  9. Sa susjedom bi zamjenio dio moje čestice za dio njegove za prolaz njegovom česticom do ceste. kako to izvesti?: -da li za pravo služnosti prolaza kroz njegovu parcelu. -ili zamjena djela njegove čestice kao moj suvlasnički dio. Kakav ugovor napraviti i koja opcija je povoljnija za mene?
  10. Imam jedan problem,naime javio mi se čovjek koji tvrdi da su u zemljišnim knjigama zamjenjene naše čestice. Naime moj pokojni tast je prije 30 g. kupio parcelu,za koju ovaj sad tvrdi da je njegova te da je tast greškom upisan u knjigama kao vlasnik i želi parcelu prepisati na sebe. Vlasnik parcele je moja punica i u gruntovnici i katastru 1/1,na njoj su izgradili kuću,postoji izdana građevinska dozvola,ovjeren kupoprodajni ugovor,potvrda o plaćenom porezu na promet nekretnina-dokumenti su iz 1971 g. i svi glase na mog tasta. Provjerio sam u ARKOD pregledniku katastarsku mapu i kuća i dvorište nisu na toj čestici na koju je izdana dozvola. Počeo dam sumnjati da je čovjek možda u pravu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija