Jump to content

nijebitno

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Jel bi itko mogao preporučiti odvjetnika za ovo? Stvarno mi je hitno, a nemam pojma kako da nađem odvjetnika koji se time bavi (ne želim otići nekom nasumično odabranom, jer je jedna žena iz djedove zgrade koja ima isti problem to napravila pa je uzeo dokumente itd, i samo joj potrošio vrijeme i na kraju rekao da on to ne može sredit).
  2. Još jedna stvar, djed u originalu posjeduje tabularnu ispravu kojom poduzeće (u stečaju) u kojem je radio "priznaje <njegovo> vlasništvo stana" i "ovlašćuje ga da bez ikakvog daljnjeg pitanja i odobrenja ishodi u zemljišnim knjigama odnosno u drugim javnim knjigama u kojima se upisuje vlasništvo na nekretninama, uknjižbu prava vlasništva na goreopisanom stanu" na svoje ime. No taj dokument, kako je meni rečeno, nije bio dovoljan za upis u zemljišne knjige jer djedu nedostaje original ugovora o investiciji.
  3. Provjerio sam ZK i katastar. U zemljišnim knjigama, umjesto zgrade je upisano GRADILIŠTE u vlasništvu neke dvije meni nepoznate osobe istog prezimena. U katastru, podijeljeno je na "kuća" i "dvorište" i za oboje pod "upisane osobe" stoji "GRAD ZAGREB ZAGREB, TRG FRANCUSKE REPUBLIKE 15". Također, primijetio sam da postoji ZK poduložak kojim su se neke druge dvije osobe upisale kao vlasnici jednog drugog stana u zgradi, i u tom podulošku piše da je riječ o stambenoj zgradi.
  4. Hvala na odgovoru! Nije mi poznato tko je upisan u zemljišnim knjigama, meni je rečeno (tek je nedavno zatraženo od mene da pomognem u vezi ovog pa mi nisu poznate sve informacije) da stan "nije upisan", sad kad ovo čitam mi se čini logično da NEŠTO mora tamo biti upisano. Ovu informaciju ću morati nabaviti. Razmišljao sam o stjecanju dosjelošću, no ono što me zabrinjava je što djed nije samostalni vlasnik stana - on i baka su bili vlasnici, a sad su on i moja majka (majka ne živi u njemu, baka je živjela). Da li je to problem?
  5. Tražim odvjetnika u Zagrebu s iskustvom u navedenoj problematici. Problem je opisan ovdje: http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503347149&start=0#forumpost269395 Ispričavam se ako nisam trebao postati u oba foruma, ovako mi se činilo najlogičnije.
  6. Djed je 60ih godina kupio stan kroz suinvesticiju firme u kojoj je radio (investirali su on i još 2 radnika) i firme koja je gradila zgradu (koja je postala vlasnik ostalih stanova). Firma u kojoj je radio mu je za to omogućila kredit, koji je otplatio. Zgrada je izgrađena, i on u stanu živi već mislim preko 40 godina. Vlasnici stana postali su on i pokojna baka. Nije bio svjestan nikakvih problema do smrti bake i ostavinske rasprave, kada su se pojavili sljedeći problemi: stan nije upisan u zemljišne knjige (ostavinska rasprava je provedena unatoč tome, i rečeno je da ovo treba naknadno riješiti), a on nema sve dokumente potrebne za upis. Ostavinskom raspravom je polovica stana koja je pripadala baki podijeljena između njega i moje majke. Do originala dokumenata koji mu nedostaju je čini se nemoguće doći, jer su bili u posjedu firme u kojoj je radio, a ta firma odavno ne postoji (a ni ova druga koja je gradila stanove). Dodatan problem je što se vrši postupak etažiranja zgrade, tako da on (i ostali u zgradi koji imaju isti problem) moraju to hitno riješiti. Dobio je obavijest da će biti zakazana sudska rasprava na kojoj će biti upisani vlasnici, ili ako se oni ne mogu odrediti, bit će upisana Republika Hrvatska. Rasprava je već trebala biti (sudeći po "u roku od 60 dana" na dopisu), ali čini se da nije jer kaže da nije čuo više ništa o tome. Glavni je problem što većinu dokumenata nema u originalu, nego kopije (neovjerene), prvenstveno ugovor o suinvesticiji na temelju kojeg je zgrada izgrađena. U originalu ima dokument od stečajnog upravitelja poduzeća u kojem je radio u kojem je navedeno da su sva njegova dugovanja prema firmi podmirena i da je on vlasnik stana, te razne dokumente koji vjerojatno nemaju neke važnosti (dozvola za useljenje, razni papiri vezani uz kredit, itd). Koliko sam shvatio, ovaj početni ugovor je ono što mu treba, a taj original se ne može nabaviti (barem nitko do sada nije uspio). Olakotna okolnost je što ne postoji neka druga osoba koja bi polagala prava na ovaj stan, on je kupljen nov, nije upisan neki drugi vlasnik, nitko drugi nije živio u njemu, te je jedini problem to što moj djed ne zna kako dokazati da je stan stvarno njegov (boji se da ne završi u vlasništvu države zbog nemogućnosti određivanja vlasnika). Kako ovo riješiti? Da li se može dogoditi da on ostane bez vlasništva tog stana? Želimo naći odvjetnika koji ima iskustva s ovakvim problemima i što prije to riješiti (ne čekati ovaj sudski proces koji mu je najavljen, koji se provodi u svrhu etažiranja) tako da svi mogu biti mirni u vezi toga. Ispričavam se ako informacije nisu dovoljno precizne (ako je još nešto potrebno mogu to saznati i dodati) te zahvaljujem na svakoj pomoći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija