Jump to content

ivaa30

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ivaa30 objavio

  1. ok...ali to vrijedi kad se on ne pojavi...a šta kad ga poslodavac pusti kući jer za njega nema posla par dana? To nije neopradano izostajanje sa posla.
  2. Mislio sam da se to nemože raditi kad je plaća minimalac, tj. da mu nesmiješ pisati neplaćene dane ako je na minimalcu. Takvu sam ja informaciju od knjigovođe dobio. Neznam sad. Zato sam sve i napisao, koliko je radio, na koliko je prijavljen itd.....kako bi dobio što precizniji odgovor jer se ne želim igrati sa papirima i želim da je sve kako treba obavljeno.
  3. ovako, glede isplate plaće radniku, problem je što je radnik odradio malo sati u mjesecu, sveukupno 50-tak a bolovanja ima 88 sati. Nije mi bio potreban pa ga nisam zvao...odnosno par dana sam ga pustio kući. Šta sa ostalim satima do ispune fonda sati? Kako njih prikazati na obračunu? Napomena: Radnik je na minimalcu. Ako znači na obračunu prikažem samo satnicu koju je radio i bolovanje (koliko se plaća bolovanje: 70 ii 80%?) kako ću obrazložiti ove ostale sate? ....a kad mu platim te sate što je stvarno odradio + bolovanje = to će mu doći manje od minimalca... Ili sam mu i te dane što nije radio dužan platiti a njihove sate prikazati kao redovan rad? Hvala puno...
  4. coffe, pokušavam Vam poslati privatnu poruku ali neznam da li ste ju primili.... Jednostavno mi nije poruka u poslanim... Neznam u čemu je problem, bio bi zahvalan samo za povratnu informaciju pa da znam. Lp.
  5. ako ti se radnik ne javi 15 dana i više, šta nije to neopravdani izostanak? Zašto mu dr. opće prakse nije izdala potvrdu o planiranom bolovanju, odnosno koliko dana namjerava biti odsutan? Znam da bolovanje ne spriječava istek ugovora, ali kako se sad zaštititi kad je radnik od 176 ili 184 fonda sati odradio 50 a ostale se dane nije javio a ja mu plaću po ugovoru moram isplatiti!
  6. Evo nakon što sam radnika nazvao i rekao da mu je s 31.01 istekao ugovor i da dođe po papire, on je dosao sa izvješćem o bolavanju a izvješće je sa datumom od prije 5 dana, a na bolovanju je 20-tak dana. Nije pravedno da dobije plaću (cijelu) jer je nije odradio ni zaslužio) ali uporno mi je naglasio da ću mu platiti to bolovanje (pod prijetnjom) jer da nije se javio dr. kao ozljeda na radu već svojem dr. opće prakse. A uostalom on se na poslu ili radnom mjestu nije udario jer je bio cijelo vrijeme pod mojim nadzorom. Ima napravljen liječnički pregled i svu zaštitu (na radu, od požara itd). Zanima me, ukoliko mu skratim to bolovanje, što on može napraviti? Kako da se zaštitim?
  7. Ali ja ne želim imati takvog radnika, kojeg moram provjeravati i kojem ne vjerujem. Jednostavno tražim nekog koji je odgovoran i koji stoji iza svoga posla. Ionako mu je ugovor istekao i jednostavno mi je najbezbolnije ne produžiti mu ga. Sad, da li je još na bolovanju ili nije, neznam...ni do kad će bit (ako je). Zvao sam ga, javio se nije i to je to. A izvješće nije donio. Misim da ovo nisam baš razumio.
  8. Hvala na odgovoru. To sam i mislio. Doprinose ću platiti ali plaću će uredno dobiti samo za one dane koje je odradio.
  9. Bok, molim za pomoć: radnik ima ugovor (na određeno) do kraja mjeseca, a početkom mjeseca se žalio na bolove i rekao da će otići liječniku. Međutim tu počinju problemi. Izvješće o bolovanju nije donio, samo je rekao da mora na terapiju. Još se nije pojavio na poslu, i neznam kad će (i da li će). Zanima me da li mu ja kao poslodavac moram isplatiti svu plaću koja mu stoji u ugovoru ili mu je mogu uskratiti s obzirom da je radio samo 2 dana u tekućem mj.? Ugovor mu ne mislim produžit već ću ga uredno odjaviti.... Napominjem, radi se o tvrtci bez kolektivnog ugovora. Još jedna stvar: pošto sam tek od nedavno u poduzetničkim vodama (3 mjeseca), zanima me da li postoji kakva špranca kolektivnog ugovora (jer u zakonu o radu vidim da piše: kako je određeno kolektivnim....itd), s obzirom da ga nemam? Da li sam ga dužan imati? Što se tiće uskrate plaće, da li sam mu dužan napisati pismeno obrazloženje? Šta da pišem na platnu listu za ove ostale sate - neopravdani izostanci? Hvala, Luka.
  10. Pozdrav svima, imam jedan roblem pa bi molila upućene za odgovor ili savjet. Radi se o obrtu (moje vlasništvo) koje se bavi ugradnjom pvc stolarije. Rađena je ponuda jedno obrtniku - i usmeno smo se dogovorili tj. on je pristao na nasu cijenu (ponudu nije potpisao). Uplatio je 50% avansa i u opisu plaćanja naveo-plaćanje dio računa i vezao se na tu dotičnu ponudu. Roba je uredno isporučena i montirana na objektu nekoj xy osobi. Međutim sada kad je trebalo platiti ostatak prvo smo se ganjali telefonski 2 mjeseca a onda je na naše otovrene stavke uložio prigovor tj napisao da osporava taj račun jer nije sva roba isporučena, što je čista laž. Mi smo od te 3. osobe koje je robu dobila dobili napismeno da je sporna stavka isporučena i da sve super funkcionira. Papire smo odnijeli odvjetniku međutim na naš ovršni prijedlog on je uložio prigovor i to sad ide na sud. Mene zanima šta dalje? kako on može uložiti opet neki prigovor? šta ne bi trebao imati neki dokaz za taj prigovor? Znam da će se svako normalan žaliti i žaliti i pokušati sve to otegnuti ali nema mi smisla da se to sve uvažava. Imate li kakav savjet? Hvala.
  11. Bok svima... odmah da kazem da sam pregledala stare teem ali nisam našla odgovor na moje pitanje. Trebala bi mi pomoć vezano za godišnji odmor. Naime radi se o jednom radniku mog oca, koji je prije 10 mjeseci krenuo u privatne vode (obrt, 2 zaposlenika, nemamo nikakav dodatni pravilnik o radu). U ugovoru mu stoji da radi 40 sati tjedno, i da je dan za odmor nedjelja. Sad nas zanima kako računati go? s time da evidenciju o radu vodimo da radi od pon do petka 7 sati a subotu 5 sati. Kad se računa go ubraja se subota (jer mu je radna) ali knjigovođa nam ju je računala kao da radi 8 sati subotom, a ne 5 sati kao što mu vodimo u evidenciji o radnom vremenu. To nas sad muči jer po tome smo mi platili zapravo 3 sata više godišnji odmor. Molila bi nekog da mi to malo pojasni. Tko je u pravu? i još jedno pitanje: Tko bi trebao držati evidenciju o radnom vremenu radnika: poslodavac ili knjigovođa? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija