Jump to content

johnking

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ovako: u 11.mjesecu mu je pristiglo od policije da pošalje podatke osobe koja je upravljala vozilom na datum (u 9.mj.) kada je počinjen prekršaj i poslao je svoje podatke jer samo on upravlja tim vozilom. Jučer je dobio kaznu od 1000 kuna (obavezni prekrašjni nalog) jer je vozio 24 km/h više nego što je dopušteno. Dakle, izmjereno je uređajem multanova i da se temelji na neposrednom opažanju polic.službenika koji je kritične zgode nadzorom prometa na cestama, uređajem za mjerenje brzine utvrdio to. Htjeli bismo napisati prigovor jer nije ga nitko zaustavio taj dan te bi htio vidjeti snimku kao dokaz da je počinio taj prekršaj tog datuma. Zanima me isplati li se pisati prigovor u stilu da ne poriče prekršaj nego samo želi vidjeti dokaz, snimku s datumom i a-test tog uređaja, odnosno njegovu točnost, jer se on ne sjeća da je počinio ikakav prekršaj, a ništa mu nije bilo pokazano kao dokaz? Zaposlen je, ali uzdržava dvoje male djece te do sada nije bio kažnjavan. Što biste savjetovali u vezi toga?
  2. Da ne otvaram novu temu, moj prijatelj je imao istu situaciju nedavno i sada mu trebamo napisati prigovor. Naime, isto je poslao potvrdu da je on upravljao vozilom te mu je jučer pristigla kazna. E sad, zanima me da li možemo u prigovoru napisati da nam pošalju dokaze da je tolika brzina izmjerena tim uređajem i sliku s datumom ?
  3. Molim vas za pomoć! Naime, jučer mi je pauk pokušao dići automobil sa nogostupa, no došao sam baš u trenutku kada su ga htjeli odvesti te su mi napisali račun od 250kn za započinjanje radnje premještanja vozila. Ostao sam bez benzina u vožnji, te uz pomoć nekog čovjeka odgurali smo ga na nogostup, te sam ostavio dovoljno mjesta za slobodan prolaz pješaka (cca 80-90 cm; nije moglo više s obzirom na izvanrednu situaciju). Uz to, na tom nogostupu parkirano je tako još 20ak vozila te nema nikakvog znaka zabrane parkiranja. Otišao sam samo do najbliže benzinske crpke po kanistar benzina. Za to mi je trebalo cca 30min, vratio se i vidio da mi dižu vozilo. Pokušao sam im objasniti situaciju, no nažalost prekasno. Platit ću 250kn zagrebačkom holdingu, no znam da će mi još pristići kazna od 300kn od policije, pa samo molim za kratki savjet. Isplati li se pisati prigovor za tu kaznu od 300kn s obzirom da je bila izvanredna situacija (ostao sam bez benzina) te priložiti kopiju indeksa da sam student, nezaposlen bez primanja i zamoliti ih za sudsku opomenu?? Hvala Vam na odgovoru unaprijed.
  4. Hvala Vam na savjetu. Što se tiče troškova, evo prepisat ću što točno piše za troškove: 1. sastav prijedloga (250kn),PDV (57,50kn); 2. javnobilježnička nagrada (80kn), PDV (18,40kn); 3. troškovi poštarine javnog bilježnika (30kn), PDV (6,90kn); 4. klauzula ovršnosti (30kn), PDV (6,90kn); pribava potvrde od HMZO-a (250kn), PDV (57,50kn); izvod i pribava pravomoćnosti (57,50kn) ukupno: 1094,70 kuna Zanima me još da li ako se uspijem s njima dogovorit oko troškova ovrhe da tražim neku potvrdu od njih da smo se nagodili? Ili ako ne uspijem s dogovorom, uplatim tražbinu tih 190kn, i napišem prigovor u dijelu troškova kao što ste rekli, hoće li ti troškovi još više narasti ukoliko ne uspijem s prigovorom?
  5. Molio bih za malu pomoć. Naime, dobio sam rješenje o ovrsi u kojoj je ovrhovoditelj tele2. Četiri mjeseca im nisam platio račune za pretplatu (koju nisam uopće koristio) i samo su mi poslali opomenu ukoliko ne platim račune da će mi ograničiti usluge tele2, odnosno da da će mi isključiti SIM karticu. Nikad nisam dobio obavijest da će pokrenuti ovršni postupak. Isključili su tu SIM karticu, no ja ju nikad nisam ni stavio u mobitel niti koristio, a došla su 4 računa ukupne vrijednosti 190kn. I danas mi preporučeno stiže rješenje o ovrsi da platim tu tražbinu od 190kn i troškove od 1100kn. Što je sad najbolje učiniti? Da napišem prigovor, ali na temelju čega kad tražbina nije zastarjela, ugovor sam potpisao, no eto pošto nisam ni koristio tu karticu nisam ni platio račune. Da su me upozorili na ovršni postupak, platio bih im te dugove, a ovako sad moram plaćati i troškove javnog bilježnika Uglavnom, pitanje je jesu li mi trebali poslati opomenu da će pokrenuti ovršni postupak? I postoji li mogućnost da se nekako s njima nagodim i platim im tražbinu, a izbjegnem plaćanje troškova ovršnog postupka na temelju vjerodostojne isprave? Hvala na odgovoru.
  6. Hvala vam na odgovoru, ali supruga je upravljala vozilom. Kako je to bilo u 12. mjesecu, hladno vrijeme , oboje smo imali kape na glavi i ne znam zašto je drugi vozač izjavio da sam ja upravljao vozilom. Ne postoje drugi svjedoci, nego samo izjava tog gospodina koji je upravljao drugim vozilom. Što se tiče alkotestirnja, znam da je kažnjivo odbijanje alkotestiranja ali na licu mjesta, no nije mi imalo u tom trenutku smisla da se ja podvrgnem alkotestiranju sat i nešto vremena nakon "nesreće" (kad sam poslije večere konzumirao alkohol), kad su me praktički izvukli iz kreveta već, a ja ni nisam upravljao vozilom. Što se tiče uzimanja odvjetnika, znate da situacija i nije baš najbolja za plaćanje odvjetnika, naročito za nešto što se ni ne može nazvati nesrećom. Znači na oba automobila ogrebotine, neznatna šteta i za to se mora ići na sud. Znači kako da me optužuju kada niti nisam upravljao vozilom? i postoje svjedoci i nalazi od doktora da neko vrijeme tada nisam upravljao vozilom zbog slomljene noge. Gospodin koji je upravljao drugim automobilom je sa svoje desne strane imao sporednu ulicu gdje se mogao pomaknuti, no on je vrlo blizu prošao našem autu (što smo eto tek kasnije zamjetili da je ogrebano), znači nije poštivao pravila o miomilaženju, i još uz to je supruga čekala strpljivo da se uopće makne sa sredine ulice i da se mogu miomići. I još moram napomenuti kako je gospodin bio izrazito nepristojan i bezobrazan (uputio je i par uvredljivih riječi) kada se vratio s policijom na našu kućnu adresu. U biti me zanimalo ovo za alkotestiranje nakon što je prošlo toliko vremena poslije nesreće, to što je podnesen optužni prijedlog protiv mene a da nisam ni upravljao automobilom te ću na sudu tražiti i sučeljavanje s policajcima koji su uzeli zapisnik.
  7. Molio bih za jedan pravni savjet. Naime, dobio sam optužni prijedlog podnesen od MUP-a za nešto što nisam počinio. Optužnim prijedlogom se predlaže da se provede žurni prekršajni postupak, te da se temeljem čl.58 Prekršajnog zakona izrekne zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 18 mjeseci, čime je počinjen prekršaj iz čl.63.,176.,181. stavak 1.,2.,1. kažnjivo po čl. 63.,176., 181. stavak 5.,5.,8., primjenom članka 293. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i da mi se odrede i negativni bodovi. Situacija je bila sljedeća: moja supruga i ja smo se vraćali u večernjim satima s posla. ja sam bio suvozač, ona je vozila moj automobil (jer imam ozlijeđenu nogu) i kako živimo u uskoj ulici, na brijegu, na jednom dijelu ulice stajao je drugi upaljen automobil, čovjek je stajao ispred kuće i neko vrijeme pričao s drugom osobom. supruga je stala i pričekala strpljivo da se čovjek pozdravi s tom drugom osobom , sjedne u auto i makne s ulice. sjeo je u auto, krenuo i u trenutku miomilaženja sa svoje desne strane je imao sporednu ulicu i dovoljno prostora da se pomakne, no on je prošao vrlo blizu našeg auta. no kako je tada bila zima i led po cesti, čuli smo nešto ali nismo obraćali pažnju. nekih 500m od tog miomilaženja skrenuli smo u dvorište, izašli iz auta i po lijevoj strani auta vidjeli ogrebotinu. znači čovjek je zapeo za nas u trenutku miomilažnja no nismo zapamtili registraciju ni ništa pa nismo zvali policiju (a i ogrebotina nije strašna). ušli smo u kuću i sjeli večerat,a ja sam poslije večere popio pivo. prošlo je dobrih sat vremena, možda i više kad nam je netko pozvonio na vrata. dvoje policajaca i taj čovjek s kojim smo se miomišli sjedio je u svom autu u našem dvorištu. policajci su došli uzet zapisnik jer je on dakle pozvao policiju i došli su nakon sat i više vremena na našu kućnu adresu. uzeli su podatke, supruga je pristala na alkotest, no ja nisam jer je to bilo sat vremena poslije "nesreće"i tada sam popio pivo i nisam htio potpisat zapisnik jer su u zapisnik napisali kako sam ja upravljao automobilom (jer je to taj drugi gospodin izjavio), a ustvari je moja supruga upravljala automobilom. čovjek isto ima neznatnu ogrebotinu na lijevoj zadnjoj strani automobila. policija je to poslikala, no šteta je gotovo nikakva i na jednom i na drugom automobilu. dakle, molim savjet što je sad najbolje reći na sudu? znači, protiv mene je podnesen optužni prijedlog (a moja supruga, bez utjecaja alkohola i po pravilima odredaba o miomilaženju, je upravljala automobilom). može li nas se teretiti da smo otišli s mjesta nesreće a nismo razmjenili podatke s drugom osobom niti pozvali policiju jer nismo ni zamjetili da smo se ogrebali autima, nego tek kad smo došli u dvorište i izašli iz auta (a tad nismo znali podatke drugog vozača, inače bi zvali mi policiju). i da li sam ja bio dužan puhati nakon sat i više vremena poslije nesreće i potpisat zapisnik s kojim se nisam slagao? Hvala na savjetima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija