Jump to content

hokiM

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. skrivio sam prometnu nesreću,... između ostalog prekršajno kažnjen 4 mjeseca zabrane, a kazneno 1. god zabrane upravljanja vozilom b kategorije... zabrna od kaznenog suda došla je cca. 3 mjeseca nakon zabrane od prekršajnog suda...negdje sam pročitao kako u kaznu ubraja več "odrađeno" vrijeme zabrane, što bi u ovom slučaju bilo nekih 3 mjeseca. moželi mi netko to potvrditi?
  2. znači, jučer mi je stigla uplatnica za kaznu koju moram platiti u roku 15 dana. e sad, kopiju moram dostaviti sudu pozivom na broj "xy"... pitanje: jel to moram dostaviti osobno ili mogu putem pošte?
  3. Pa kako mi je ovo prvi prekršaj, odnosno kazneno djelo, nisam upoznat sa zakonom. Tako do sad nisam ni znao da ču biti i prekršajno i kazneno gonjen: Isto tako nisam ni znao da kazna zabrane upravljanja vozilom kreče tek nakon upisa u evidenciju o izdanim vozačkim dozvolama, pa sam 2 mjeseca (kolko je trebalo da stigne obavijest od policije) praktički odradio „dobrovoljno“. Nisam pisao nikakve pritužbe, jer sam svjestan da sam kriv, pa sam se pomirio sa kaznom prekršajnog suda. No ako kazni izrečenoj kazni dodam traženu kaznu kaznenog suda (još uvjek nije izrečena), smatram da ču ipak bit kažnjen previše, pa sad skupljam podatke, da znam kako se braniti na sudu. Novčanu(zatvorsku) kaznu vjerovatno neču moći izbječi, ali mislim da mogu izbječi barem dodatnu zabranu upravljanja motornim vozilom B kategorije Čitam zakon, pa imam jednu nejasnoču: Članak 5. (1) Kaznenopravne sankcije koje se mogu propisati zakonom i primijeniti prema počinitelju kaznenog djela jesu: kazne, mjere upozorenja (sudska opomena i uvjetna osuda), sigurnosne mjere i odgojne mjere. Članak 272. (1) Tko kršenjem propisa o sigurnosti prometa tako ugrozi promet da izazove nesreču u kojoj je neka druga osoba teško tjelesno ozlijeđena, ili je drugome prouzročena imovinska šteta velikih razmjera, kaznit če se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Članak 5 kaže da je okrivljeniku moguče propisati 4 vrste sankcija, a članak 272 (po kojem se mene tereti) kaže da me čeka „samo“ kazna zatvora. Moje konkretno pitanje je, može li sud okrivljeniku kojeg tereti po čl. 272/1 propisati zabranu upravljanja vozilom?
  4. čl.297.st.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se izvršenje pravomoćno izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom provodi upisom u evidenciju o izdanim vozačkim dozvolama dakle čekaj rješenje od poclicije, do tad voziš bez problema
  5. Ovih dana jasno jako se interesiram što me čeka dalje, pa tako pronalazim raznorazne članke..jedan od zanimljivih je: http://www.mup.hr/86838/1.aspx Ako se pozovem na slučaj starijeg gospodina, nije mi jasno kako je njemu kazna 1700kn manja, a imao je i više alkohola u krvi od mojih 1,99g/kg. Uz to meni je to bio prvi prekršaj, priznao sam krivicu, pa je početna kazna od 7500kn smanjena na 6000kn. Možda razlog leži u tome što sam ja skrivio prometnu nesreću? Ako je tao zašto me onda tereti kazneni sud? Još ču samo ponovit pitanje, može li kazneni sud donjeti odluku o zabrani upravljanja vozilom? Ako je tako, u mom slučaju, da sam istu nesreću izazvao trijezan, također bi sud tražio zabranu? Kakve šanse imam da se pozovem na slučaj "ne bis in idem"?
  6. ok, taj dio razumijem... no upitan mi je ovaj u kojem se trži oduzimanje vozačke u trajanju od godine dana... naime tereti me se zbog kaznenog djela iz članka 272/1 kaznenog zakona. ako dobro gledam, radi se o sljedečem (1) Tko kršenjem propisa o sigurnosti prometa tako ugrozi promet da izazove nesreću u kojoj je neka druga osoba teško tjelesno ozlijeđena, ili je drugome prouzročena imovinska šteta velikih razmjera, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. (2) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno iz nehaja, počinitelj će se kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. može li onda kazneni sud tražiti oduzimanje vozačke dozvole, obzirom da u zakonu stoji da če se okrivljenik kazniti novčanom ili zatvorskom kaznom inače, stradali u ovom slučaju suvozač, nije tražio nikakvu naknadu za prouzročenu štetu
  7. Vozio sam po utjecajem alkohola (1,99 promila) te skrivio prometnu nesreću. Autom sam udario u metalni nosač prometnog znaka "Putokaz" nakon čega sam u zanošenju bočnom stranom udario u metalni stup za rasvjetu. U nesereći, suvozać i ja zadobili smo tjelesne povrede, dok je na automobilu i te stupovima evidentirana materjalna šteta. Pojavio sam se na prekršajnom sudu, gdje sam priznao krivicu te bio osuđen novčanom kaznom (7500kn+troškovi suda 650kn) te oduzimanjem vozačke dozvole u trajanju od 4 mjeseca. Kaznu još uvjek odplačujem (uredno i na vrijeme), te još uvjek ne vozim automobil. Danas mi je stigao novi poziv na sud, ovaj puta opčinski ... kršenjem propisa sigurnosti prometa tako ugrozio promet da je izazvao nesreću u kojoj je neka druga osoba teško tjelesno ozljeđena, pa je time počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa - izazivanjem prometne nesreće - opisano i kažnjivo po čl.272. st. 1 Kaznenog zakona Sud predlaže: Da me se proglasi krivim i osudi po zakonu, te da mi se izrekne kazna zatvora u trajanju od 1 godine (3 godien uvjetno) te da mi se izrekne sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 1 god. Sad mene zanima, kako me prekršanji i opčinski sud mogu teretiti za isti prekršaj. Što mi je činiti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija