Jump to content

komaja

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zahvaljujem na odgovoru, jedino mi nije jasan prvi dio odgovora vezan za klauzulu, ako sam dobro shvatila ako se brat uknjiži kao vlasnik prije smrti oca onda nemam pravo na ništa. LP
  2. Poštovani, molim Vas par savjeta, sa biološkim ocem nisam u kontaktu od rođenja nakon brakorazvodne parnice ja sam pripala majci , a brat ocu isti je osporavao očinstvo ali po tom pitanju nije ništa poduzeo te se ja i dalje u matičnom vodim kao njegova kći s obzirom da nije plaćao alimentaciju majka je u ono vrijeme sudskim putem ostvarila i naplatila istu.Sva imovina koju su imali pripala je sporazumno mome ocu. Majka se ponovno udala i na njen zahtjev dok sam još bila maloljetna ,a uz dozvolu mog biološkog oca promjenila mi je prezime u prezime mog očuha (koji me nije usvojio) sad me interesira slijedeće: - ukoliko otac za života odluči darovati svu imovinu mome bratu dali imam pravo traženja nužnog dijela i koji je rok za pokretanje takvog postupka jer sigurno neću odmah saznati; - što ako otac oporukom ostavi sve bratu dali onda imam pravo tražiti nužni dio; - na kojem mjestu mogu saznati svu imovinu oca i dali je došlo do promjene vlasništva; - kada umre moja baka (majka oca) dali imamo pravo nasljedstva ja i brat ili samo otac i njegov brat Unaprijed zahvaljujem
  3. Zahvaljujem na odgovoru, mislim da u mom slučaju je sve to planski odrađeno od strane mog očuha, jedin dokument koji imam je Riješenje tadašnjeg Općinskog sekretarijata za unutrašnje poslove po molbi moje majke da mi se odobri promjena prezimena supotpisnik molbe je i moj biološki otac. Vi ste pravnik, imate li svoj ured iz kojeg grada ste jer očito će mi pravna pomoć biti potrebna? Hvala još jednom!
  4. Zahvaljujem Vam na odgovoru, molim Vas možete mi pojasniti: ni roditeljskim ni srodničkim posvojenjem ( koji se prakticirao prije sadašnjeg Obz-a ) On se pravda da je po tadašnjem zakonu 1983.g. bilo dovoljno dati prezime uz odobrenje oca za usvojenje,jedino taj papir i imamo gdje moja majka na sudu traži odobrenje mog oca da se moje prezime promjeni:
  5. Molim pomoć,ukratko: Rođena sam 1977, dvije godine nakon moga brata, kada je majka ostala samnom trudna otac je sporio da sam njegovo dijete te je majka otišla od kuće kod svoje majke gdje sam i rođena, sa ocem nemam niti sam imala nikakve kontakte. U brakorazvodnoj parnici koja je bila 3 godine nakon rođenja ja sam pripala majci, a brat ocu, imovina je pripala ocu, brat održava kontakte sa majkom i samnom. Moja majka se naknadno udala, nakon udaje tražila je odobrenje mog oca da ja dobijem prezime njenog novog supruga,to odobrenje je dobila i od svoje 6 godine nosim novo prezime. Majka je sa novim suprugom dobila kćer i svi smo živjeli u stanu koji je majka nasljedila od svoje majke, sve do moje 14 godine kada su majka i njen suprug napravili kuću na njegovoj ostavštini te smo se tamo preselili gdje živim do svoje udaje, umeđuvremenu se i sestra udala te ona i njen suprug žive u toj kući. Mamin novi suprug se prema meni odnosio korektno te su mi govorili da time što mi je dao prezime da me usvojio, iako se u matici rođenih i u svim dokumentima kao moj otac vodi moj biološki otac. Drugi rječima on mi nije ništa osim što nosim njegovo prezime. Kuća koju su zajdnički sagradili glasi na njega,stan koji je majka nasljedila prodan je manji dio novaca dobili smo ja, brat i polusestra dok je veći dio ostao majci i njenom suprugu te je uložen u njihovu kuću. E sada par pitanja: 1. Ukoliko majčin suprug (čije prezime nosim) koji je mene od moje 5 godine zajedno sa majkom odgajao i smatrao kćerkom i ja njega ocem umre prije moje majke dali imam pravo na nasljedstvo ili to pravo ostvaruju samo majka i moja polusestra ( njegova prava kći ) ? 2. Dali imam pravo na nasljedstvo od svog biološkog oca ukoliko ovdje nemam pravo, on se više nije ženio i ima samo moga brata ? Unaprijed zahvalna!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija