Jump to content

truba0005

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Može li mi netko objasniti što znače i kada nastupaju relativna i apsolutna zastara kaznenog progona za kazneno djelo. kada zastara počinje teći? i u kojem slučaju se prekida? Primjer, kazneno djelo iz čl.122. st.1, počinjeno 29.12.2006., 23.4.2009. je donesena prvostupanjska presuda,a nakon žalbe je Županijski ukinuo presudu i vratio predmet na prvostupanjski sud. 12. 1. 2012. je donesena nova prvostupanjska oslobađajuća presuda na koju je podnjeta žalba Županijskom sudu. može li netko na tom primjeru objasniti te rokove? Hvala
  2. eto, opet se javljam u vezi istog problema, koji je valjda postao zamršeniji. održana je ostavinska rasprava, na njoj se moj ujak nije pojavio, ali se pojavila zato draga nevjesta s hrpom papira o nekim navodnim dugovima mog djeda. naime, još ga je prije tužila za duševne boli, i spor dobila na općinskom, po kojem je djed dužan platiti par tisuća kn zbog nanošenja duševne boli njoj i njenom djetetu. uložena je žalba i predmet već dugo čuči u negdje u županijskom sudu. djeda više nema, ali ona očito želi od moje majke taj novac i zahtjeva da se to uvrsti u dugove ostavitelja. je li to moguće???? mislim, može li to postati dug kojeg plaćaju nasljednici (moram napomenuti da se ujak od svega izolirao i ne želi imati s tim posla, zato je i nastala ovakva situacija, nitko nema s njim kontakta) dakle, moja majka bi valjda sve trebala isplatiti, ako dugovi postoje. drugo, pored stana čiji je vlasnik moja majka sad temeljem ugovora o uzdržavanju, a i uknjižila se, iza djeda je ostala jedna vikendica na moru koja se mora dakle, dijeliti pola-pola na ujaka i majku. snaha je putem odvjetnice najavila da će tražiti odvajanje ostavine od imovine.pretpostavljam da je ostavina vikendica, a imovina (moje majke) stan i kako je cijelo vrijeme jasno da želi samo stan i ne da se iz njega, zanima me kakve bi ona koristi imala od toga ili je to samo način da dobije na vremenu i odugovlači? osim toga, zatražila je skrbnika za pola vikendice jer je ujak nedostupan, može li sud raspisati tjeralicu za njim?? jer vjerujem da ga se lako može naći, poznanici ga često sretnu pa prenesu to mojoj majci.i na kraju, ona će tužbom osporavati ugovor o doživotnom uzdržavanju moje majke i njeno vlasništvo, te najavila da ne misli izlaziti iz stana. može li ga ona kako osporiti, stručnjaci kažu da ne može, ali može samo zafrkavati. hitno molim da mi netko objasni što nam je sad činiti?? za dizanje nebrojenih tužbi moja majka nema novaca niti živaca, a situacija je blago rečeno apsurdna.
  3. Ne znam ni sama kamo bih smjestila ovu temu jer je problem kompliciran... Naime, djed mi je preminuo nedavno. Bio je vlasnik stana kojeg je dobio od poduzeća za koje je radio na otkup još 60ih godina. Djed nije bio u posjedu stana zadnjih 16 godina, u njemu su živjeli moj ujak sa svojom ženom i kćeri. Ujak se rastao od žene i otišao prije 12 god, a bivša žena i kćer su ostale u stanu. Bivša žena nije dopuštala djedu i baki da dolaze više u stan,otjerala ih, promijenila bravu. Djed je pokrenuo tužbu protiv nje sa zahtjevom da se iseli još prije nekih 7 godina,a tu se nagomilalo još puno tužbi s njezine strane protiv mog djeda, ona traži pola stana.... to do danas nije ništa riješeno.Moram napomenuti da djed nije sklapao nikakve ugovore niti s mojim ujakom, niti s njegovom ženom o stanu ili bilo čemu drugome, on je jedini vlasnik na papiru i uredno je plaćao otkup svih ovih godina. Djed je sa svojom kćeri, mojom majkom, sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju po kojem ona, ako se ne varam, nasljeđuje taj stan nakon njegove smrti. Moje pitanje sad glasi: kakva je sada sudska procedura oko tog stana, može li ga moja mama uopće naslijediti, što se događa sa svim postojećim sudskim parnicama sada kad je on umro?? Prekidaju li se ili sad samo prelaze na moju majku? Što moja majka mora sad učiniti kako bi dobila stan? Ostavinska rasprava još nije provedena. Unaprijed hvala za sve odgovore.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija