Jump to content

lolah

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je lolah objavio

  1. Dragi moji, mislim da je ovdje promaklo primjetiti da je @matovilka spomenula da je član zadruge.

    Koliko znam, zadruga posluje po propisima o porezu na dobit (otuda se i spominje porez 20%).

    Član zadruge ima pravo na udio u dobiti zadruge čiji je član. Izgleda da ovdje račun izdaje zadrga direktno tom naručiocu (čiji se letci distribuiraju), a članica zadruge temeljem tog posla ima pravo na udio u dobiti.

    Malo je nategnuto, znam, ali poznato mi je već da su to zadruge tako iskemijale. Nije mi samo jasno kako poreznicima tumače tko je obavio taj rad. Možda netko zna taj dio priče?

     

    Da li to onda znači da je takvo njihovo poslovanje legalno? Mi nikakav ugovor sa njima nismo potpisali, a redovito nam svaki mjesec umanjuju zaradu za iznos poreza.

  2. Hvala na brzom odgovoru, Gingerina!

     

    Mi nikakav ugovor nismo potpisivali, a kako stvari stoje, niti nećemo.

     

    Kolega je čuo da firma mora imati radnike u radnom odnosu ako oni obavljaju osnovnu djelatnost firme (a to je distribucija letaka i adresiranih pošiljaka)i nikakav drugi ugovor ne dolazi u obzir. Ugovor o djelu bi eventualno došao u obzir ukoliko postoji potreba za obavljanjem nekog posla koji nije firmina osnovna djelatnost.

    Da li je to istina?

  3. Moje pitanje glasi: Da li se zarada (jedini izvor prihoda) putem žiro računa oporezuje porezom na dobit od 20%?

     

    Naime, raznosim letke za jednu firmu koja posluje preko neke zadruge osoba sa invaliditetom iz Zagreba.

    Prije svega, posao je uvjetovan uključenjem u dotičnu zadrugu i plaćanje članarine od 200 kn. S obzirom da mi je to jedini izvor zarade, pristajem na to kao i mnogi drugi moji kolege. Ali sve bi bilo u redu da ne moramo 20% od svoje teško stečene zarade davati državi (tako oni kažu).

     

    Napominjem da se ta firma bavi isključivo distribucijom letaka i adresirane pošte na području cijele RH, a niti jedan distributer nije u radnom odnosu.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija