Jump to content

viz

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je viz objavio

  1. Preko 40% je zbog toga što je trošak obračuna PDV-a 125 kn. Eto, možda nekome pomogne da ne naručuje knjige izvan EU preko kurirske službe, već preko standardne pošte kako se ne bi plaćali dodatni troškovi oporezivanja i PDV-a od 5%.
  2. Dobio sam odgovor od DHL-a da pošiljka koju oni dostavljaju nije poštanska pošiljka i ne vrijedi oslobođenje PDV-a za poštansku pošiljku knjige jer se radi o pošiljci koju obavlja kompanija brze dostave tj. brza dostava nije pošta. Stoga su mi obračunali 5% PDV-a što u mom slučaju iznosi preko 40% zbog njihovih troškova obrade pošiljke...
  3. Ja sam dobio sms od DHL-a sa istom porukom i u roku 1 dan sam dobio EORI broj (HR + OIB) od carine. Na knjigu koja je jedino u pošiljci unaprijed plaćenoj sa dostavom od 54,32$ mi je obračunato 142,37 kn carine i poreza. Na stranicama carine stoji da se knjige ne carine, a niti se na knjige naplaćuje PDV. Koji pravni lijek imam (žalio sam se DHL-u) za tu naplatu? Hvala unaprijed na pomoći!
  4. Sad unutar upravnog postupka dobivanja rješenja o uvjetima građenja, ipak uviđam da nemam nikakvih koristi od toga što sam išao na prethodnu parcelaciju. U biti ne treba se zamarati s time, već jednostavno odmah predati zahtjev za rješenje o uvjetima građenja. No mene su naveli na takav redosljed iz projektnog ureda i geodet, a u biti to samo produžuje postupak i nema nekih koristi što ću prije imati parcelirano zemljište. Ovo mi je jedna škola, pa neka bude nekome od pomoći!
  5. Naveo sam da u mom slučaju za zemljište postoji DPU (detaljni plan uređenja) po kojem se radi parcelacija zemljišta. Postupak na moje iznenađenje prošao ured, tj. dobio sam potvrdu parcelacijskog elaborata i odmah predao zahtjev za rješenjem o uvjetima građenja. Kad ne postoji DPU, radi se 1. zahtjev za rješenjem o uvjetima građenja, a parcelacija ide unutar tog postupka.
  6. Da si sam odgovorim, pa možda nekome pomogne: Ako postoji detaljni plan uređenja, najbolje je odmah napraviti parcelacijski elaborat i predati u ured graditeljstva da ga se potvrdi. Razlog je stoga što se onda rješenje o uvjetima građenja, projektna dokumentacija i konačni dokumenti svi baziraju na istoj čestici. Zahtjev za rješenjem o uvjetima građenja se predaje kad isti ured izda potvrdu parcelacijskog elaborata. Kolko će se to vremenski razvući... kako su slijepci rekli: vidjet ćemo
  7. Molim Vas pomoć: Namjeravamo izgraditi obiteljsku kuću u Jastrebarskom u dijelu gdje je napravljen detaljan plan uređenja. Kupili smo od grada građevinsko zemljište koje je grad dobio provedbom parcelacijskog elaborata po DPU i koje se sastoji od dvije čestice (te dvije čestice su po planu za jedno gradilište poluugrađene kuće). Napravili smo posebnu geodetsku podlogu. Trebamo napraviti parcelacijski elaborat po DPU kojim spajamo dvije čestice u jednu. Kod davanja zahtjeva za izdavanje rješenja o uvjetima građenja: trebamo li imati proveden postupak spajanja parcelacijom dviju čestica u jednu građevinsku česticu ili možemo paralelno dati zahtjev za rješenje o uvjetima građenja i zahtjev za provedbom parcelacije po DPU? Što nam treba projektant staviti u idejnom projektu za lokaciju objekta: obje postojeće čestice ili buduću novu česticu (geodet nam je mailom dao naziv nove čestice)? Problem mi je što oba upravna postupka dugo traju... Hvala unaprijed za odgovore!
  8. Zašto se tek sad javljam u vezi ove ostavine iz 1980.!? Zato što mi je nedavno umro tata i tek na ostavinskoj raspravi iza pokojnog tate gdje sam ja nasljednik cijele imovine (dogovor s sestrom koja mi je ostavila tatinu imovinu)vidio sam da se čudno podijelila imovina. Tu imovinu želim vlasnički srediti - tj. da se svaki suvlasnik imovine očituje želi li svoj udio zadržati i ako da - da se podijeli imovina (ne da mi se ulagati u nešto gdje sam dijelom vlasnik). To su objektivno mogli već odavno učiniti, no time su recimo to tako - prisilili tatu da zadrži cijelu imovinu djeda (ne može prodati dio ili cijelu imovinu, da održava imovinu, plaća dadžbine...) U postupku sam dogovora s stričevima i tetkom, te njihovim potomcima, u vezi vlasništva te imovine djeda. Ova informacija od Vas mi je stoga dobrodošla u raspravi s njima. Naime tata mi je bio posjednik te imovine (1/1 u posjedovnim listovima), te sam sad i sam posjednik 1/1. Dva strica su se očitovala da mi žele ustupiti svoj dio. Oni se nisu niti očitovali na raspravi za djedom (u Kanadi su). Mogu li oni dati neku pravomoćnu izjavu u Kanadi da se odriču svog udjela u korist brata (mog pokojnog tate)? Ili kako bih to mogao još jednostavnije riješiti? Darovnim ugovorom bih trebao platiti i porez - tako da mi to i nije najpovoljnioje. Kako bih najlakše mogao urediti stanje u ZK u vezi te djedove imovine?
  9. Hvala za konkretan odgovor! Dakle ostavinska rasprava je krivo napravljena iza pokojnog djeda jer nije mogla dobiti pokojna tatina maćeha udio u nasljednoj imovini djeda, kad je umrla nekoliko mjeseci prije pokojnog djeda. Dokazi kojim, ako želim, mogu pobiti sudsko rješenje o nasljeđivanju iza pokojnog djeda su smrtni listovi pokojnog djeda i pokojne tatine maćehe. Da rezimiramo: Samo potomci (npr. unuci) od pokojne djece mogu nasljediti udio u ostavini za pokojnikom. Pokojni supružnici ne mogu biti nasljednici. Jesam li dobro shvatio? Ispričavam se na krivoj godini: baka (od tate) mi je umrla 1941. (ne 1980. kad su umrli tatina maćeha pa zatim djed). Postoji li uopće mogućnost da se ispravi "kriva Drina" kod ovog slučaja ili je to nemoguće napraviti?
  10. Poštovani, molim pomoć! Želio bih znati je li nasljedstvo mog tate pravno u redu? Tata mi je naslijedio nekretnine od djeda. Baka mi je umrla 1980. kad je tata imao 7 godina i oporukom je svoju imovinu dala u nasljedstvo svojoj biološkoj i zakonitoj djeci što je djed prihvatio zajedno s djecom pokojne (moj tata i 2 strica). Nakon smrti bake, djed se ponovno oženio i u tom braku imao još dvoje djece. Tatina maćeha je umrla nekoliko mjeseci prije djeda. Nasljedstvo od djeda je prenešeno u 1/6 dijela svakom djetetu i tad umrloj maćehi. Ta 1/6 dijela imovine, koji je dobila maćeha, je podijeljena na ostavini iza nje njenoj biološkoj djeci. Tata mi ima od djeda 1/6 dijela, a njegova polubraća 1/4 dijela.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija