Jump to content

kuks9998

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je kuks9998 objavio

    Pravo i Medicina

    Liječnici uglavnom ne odgovaraju za svoje propuste. Ne znam kolikima je do sada ukinuta licenca. I jedni i drugi su preplaćeni za onoliko koliko rade.

    Liječnik može doslovce osakatiti čovjeka i nikada za to neće kazneno odgovarati. Liječnik je na poslu puno radno vrijeme, a sudac par sati tjedno. To su činjenice.

  1. Jankova je napisao:

    eh da blokirana sam..od 4 mjeseca otvorena tzv 35-ica zaštićeni rč. ali i dalje mi se odbija i s tog zaštićenog računa....

    s obzirom na činjenicu da ne vidim izlaz....zanima me...ako djelatnik dobije otkaz kao tehnološki višak ili općenito otkaz....ostaje bez primanja....što se dalje događa....vezano za naplatu dugova...kuća na hipoteku (znam uzet će ju banka) ali osoba koja ne radi...dali postoji mogućnost...da me tuže (banka) tj. da traže zatvorsku kaznu...jer ne bih mi imali od čega naplatiti...i još nešto imaju li pravo sjesti na nekretninu moje kćeri što sam joj darivala (na njenom je imenu) općenito....ili ne daj Bože na plaću sina ili kćeri (nismo u zajedničkom kućanstvu)

     

    hvala

     

    Nema zatvora..ako do toga dođe, pola Hrvatske će u bajbokanu. :D

  2. sopot je napisao:

    Ovo je moj slučaj pa bih htio neki savjet kako da rješim ovu situaciju što brže i bezbolnije.

    Naime, Fina je provela ovrhu na mojem tekućem računu (srećom samo mali iznos jer sam plaću dobio dva dana prije i sve digao). Naravno otišao sam u Finu da vidim o čemu se radi, tamo mi službenica kaže da su dvije banke kod kojih sam imao kredit (ZABA i POBA) aktivirale zadužnicu na cca 3700 kn. Naravno ostao sam u šoku jer sam kredit u tim banka OTPLATIO u cjelosti prije 3 mjeseca. U FINI ispričam o čemu se radi i kažu da hitno odem u banke i da u ruke dobijem dokumenat pod nazivom "Povlačenje zadužnice" ta de ga odnesem izravno u FINU - Vrtni put ili još neka druga adresa.

    Prvo dođem u ZABU, tamo se čude otkud zadužnica, sve je u redu, po računalu je sve ok, ali ipak šefica u Resselovoj nazove nekog u ZABI i gle čuda ipak su poslali zadužnicu makar sam otplatio kredit prije 3 mjeseca. naravno na moje pitanje zašto je došlo do toga odgovor je "što će te,greške se događaju". Tražim ih taj dokumenat da mi daju u ruke ali gle čuda ne daju, da je to nije po zakonu i da će oni poslati izravno u FINU taj dokumenat. Pitam koliko će to trajati a šefica kaže nekoliko mjeseci?????!!!!!!. je li to moguće, pitam kako da primam plaću kaže šefica neka vam poslodavac isplati plaću na ruke, ne vjerujem to što čujem!!!!!! Otiđem u POBU i tamo ista situacija, prvo čuđenje, ali će ipak provjeriti, ostavim telefon, nazovu me i kažu "da naša greška, rješit će se". Opet tražim onaj famozni dokumenat u ruke ali ne daju.

    Što da radim, ima li nekog rješenja, kako da dobijem povrat novca koji su mi oduzeli, doduše mali iznos ali opet, to je moj novac koji su mi oteli.

     

    Hmm..ako sam dobro pročitao račun je ostao blokiran i za slijedeću plaću. Osobno bih tražio voditelja poslovnice i zaprijetio mu tužbom i nadao se da neće popustiti pa da mu pošaljem jednu tužbicu. Možda ovaj vaš popusti pa vam izdaju taj dokument. Kažu da je pravo umijeće dobroga i pravednoga.

    Malo morgen. Gazi stoku preko tužbi dok ne popuste. Princip kauzaliteta: ako me je...š, naj...ao si. Sretno.

  3. sinrazmetni je napisao:

    Moje iskustvo i savijeti koje mogu dati iz njega.

     

    Kako se pripremiti na ovrhu:

     

    1.) Ako mislite da Vam prijeti ovrha odnosno pitanje je trenutka kada ce Vam fina sjesti na tekuci, te ako ste u saznanju da imate bilo kakva sredstva na racunu, lijepo odite u banku i pocistite racun prije fine, recimo sjela Vam je placa a ovrha jos nije, fino trk u banku isti dan i novac u jastuk spremiti. U tom slucaju kad legne ovrha, nece Vam uzeti nista jer nista niti nema na racunu, a za drugi mjesec ionako morate srediti zasticeni racun ...

     

     

    Hehehe. Mislili su i na to. Zar nisi primjetio kako FINA blokira račune najkasnije do 4-og, 5-og u mjesecu? Taman prije, nego što sjedne plaćica 90% građana. :)

     

    Zar ne vidiš da je ovo organizirano? Zna se od koga i sa kojim ciljem. Sada će polako padati tužbice..

  4. 2/3 prosječnih mjesečnih neto primanja je izuzeto od ovrhe.

    Oko 5300 kn je prosjek.

     

    Prigovor podnijeti, kome?

    Koji je rok za rješavanje tog prigovora?

     

    Da li banka mora poštovati Zakon o ovrsi jer je upravo ona ta koja preknjižuje sredstva na račun ovrhovoditelja? Da li banka smije preknjižiti i onih 2/3 prosječnih mjesečnih neto primanja na račun ovrhovoditelja?

     

    Da skroz pojednostavim.

     

    I. Plaća je 5000, dug je 200, a proknjiži se 2000 na račun ovrhovoditelja. Imam li temelja za tužbu banke?

     

    II. Plaća je 5000, dug je 200, blokiraju se kompletna primanja na 2 mjeseca. Koga tužiti, po kojoj osnovi, smijem li zaračunati zatezne kamate računa koje nisam mogao platiti u tom periodu, a po stopi koja se određuje za svako polugodište uvećanjem eskontne stope itd.

     

    III. Plaća je 5000, dug je (sa svim kamatama i ostalim troškovima) 5000. Banka po nalogu Fine blokira račun i preknjiži svih 5000 na račun ovrhovoditelja, samim time opet svjesno zanemarujući zakon koji štiti 2/3. U Fini se zaštićeni račun ne može otvoriti dok račun nije u blokadi, što znači da je tada već prekasno.

     

    Na kraju protiv koga mogu podnijeti kaznenu prijavu i također po kojoj osnovi?

     

    severus je napisao:

    isto trebate rješavati preko drugih institucija

     

    LP

     

    Kojih?

     

     

    Da li je ilegalno zadržavanje sredstava kazneno djelo? Odnosi se na II. Znači ako su meni sredstva za život neophodna, a banka ih zadrži, svjesno kršeći zakon, imam li temelja za tužbu, odnosno kaznenu prijavu (ako je potrebna)?

     

    I konačno. Tko se brine da se rješenje o ovrsi provodi u skladu sa zakonom, odnosno da se ne diraju sredstva izuzeta od ovrhe?

     

    Što se tiče tehničkog dijela, slažem se. Međutim, policija prilikom uhićenja također radi po nalogu suda, ali ako ti usput izbiju dva tri zuba, bez razloga, teško možemo relativizirati njihovu krivnju. Ne kažem da je ova analogija idealna, ali najbolje opisuje stanje u provedbi pravomoćnog rješenja o ovrsi.

  5. U slučaju nezakonite provedbe ovrhe, koga tužiti, banku ili Finu? Mogu li tužiti oboje?

     

    Ako je zakonom određeno da se ovrha ne smije vršiti na više od 1/3 mjesečnih primanja, a banka ima uvid u mjesečna primanja svojih klijenata, ne krši li u tom slučaju banka zakon?

     

    Ako da, mogu li i njih tužiti? Ako da, za što?

    Mogu li tužiti i voditelja poslovnice ako odbije postupati u skladu sa zakonom?

     

    Jasno mi je da puno odvjetnika i sudaca radi u interesu države koja svoja dugovanja prebija preko leđa građana, ali zar su zakoni samo za one bez načina da ih zaobiđu? (rulju)

     

    Ako dugujem 200 kn, ne dugujem 5000 jel tako?

     

    Valjda će netko znati, odnosno htjeti odgovoriti na ovo pitanje.

     

    Hvala.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija