Jump to content

sevenof9

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zanima me točan broj dana godišnjeg odmora na koji imam pravo. U firmi (koja je registrirana za djelatnost trgovine) radim cca 5 i pol godina, radim kao komercijalist, imam dvoje djece (11 i 19 godina), ukupnog radnog staža imam 15 i pol godina, godina života imam 43. Rad je organiziran u 5 radnih dana tjedno. Prema Zakonu o radu min. broj dana GO je 18 te koliko vidim iz st.4 članka 48. subote se računaju u dane GO (firma nije donijela Pravilnik o radu niti je u Ugovoru o radu određeno korištenje GO). Sad dolazimo do zanimljivog dijela. Naime, KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DJELATNOST TRGOVINE iz prosinca 1997. kaže ovako: Na utvrðeni najmanji broj dana godišnjeg odmora iz stavka 1. ovoga èlanka, pri utvrðivanju dužine trajanja godišnjeg odmora zaposlenicima se uzimaju u obzir sljedeæi kriteriji: a)radni staž ...... Iz čega proizlazi da za 15-20 godina imam pravo na još 6 dana. Međutim, KOLEKTIVNI UGOVOR POSLODAVACA I RADNIKA iz ožujka 2005. godine kaže ovako: Radnik koji je u kalendarskoj godini proveo na radu manje od 6 mjeseci ima pravo na korištenje godišnjeg odmora razmjerno vremenu provedenom na radu Godišnji odmor duži od 18 radnih dana utvrđuje se u skladu sa sljedećim kriterijima: 1. PREMA GODINAMA STAROSTI: ......... 2. PREMA DULJINI STAŽA: ............ 3. PREMA OCJENI POSLODAVCA ........ Broj dana prema navedenim kriterijima se zbraja, s time da broj ostvarenih dana po ovoj točki ne može biti manji od 1 niti veći od 5 radnih dana. Iz ovoga dakle proizlazi da bez obzira na to što bih ja po gore navedenim kriterijima imala još 9 dana GO zapravo smijem koristiti samo 5. Molim da mi netko pojasni gore navedeno, jer iz ovog proizlazi da zapravo svi imamo godišnji odmor od max 23 radna dana (uključujući i subote).
  2. Prijatelj je podstanar (kao uostalom i mi) a obrt koji ima je u iznajmljenom prostoru. Dakle, od privremene zabrane prodaje nekretnina nema ništa. Opstruirati plaćanje banci? Kako???
  3. Moj je suprug prije 2 godine pristao biti jamac prijatelju za kredit. U 11. i 12. mjesecu rate kredita su odbijene nama jer prijatelj nije platio. Da li postoji način da prestane biti jamac. Napominjem da je"krasni" prijatelj nedustupan u svakom pogledu: ne javlja se na mobitel, firma mu je zakljucana. Sto nam je ciniti? Zahvaljujem na odgovorima.
  4. Imamo stan u kući u Dioklecijanovoj palači. Kuća nije etažirana. Mi bismo htjeli napraviti etažiranje ali susjedi to ne žele. Da li mi možemo pokrenuti postupak etažiranja bez njihove suglasnosti? Naime, mi želimo prodati svoj stan, ali to teško ide jer nije etažiran te banke eventualnom kupcu ne mogu odobriti kredit za to. Unaprijed hvala na odgovoru
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija