Jump to content

iproxy

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Malo mi je teško odgonetnuti o čemu se točno radi da bi dao točan odgovor ali ovako: - posjedovanje fotografije na računalu koja prikazuje marihuanu ili oružje ne predstavlja kazneno djelo. Čl. 173. st. 1. Kaznenog zakona (zlouporaba opojnih droga)propisuje: tko neovlašteno posjeduje tvari ili pripravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama, kaznit će se... Fotografija nije opojna droga a niti se pomoću fotografije može utvrditi je li marihuana koju ta fotografija prikazuje sadrži nedozvoljenu supstancu odnosno THC, koji je na popisu opojnih droga. Čl. 335. (nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari) propisuje: tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo ili eksplozivne tvari čije nabavljanje, prodaja ili držanje građanima nije dozvoljeno, kaznit će se... Najprije da eliminiramo da fotografija nije oružje, a zabranjeno oružje, prema zakonu o oružju, je oružje A kategorije i to: 1. vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači 2. automatsko vatreno oružje 3. vatreno oružje koje je skriveno u drugim predmetima 4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo 5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga 6. vojno oružje 7. eksplozivno oružje i njegovi dijelovi 8. posebna oprema sukladno posebnom zakonu 9. oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja za promet s oružjem, osim oružja iz točke 3. kategorije C i točke 2. kategorije D 10. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju. U stavku 2. istoga članka stoji da: Tko neovlašteno nabavlja, posjeduje, prodaje, izrađuje ili razmjenjuje veće količine vatrenog oružja, streljiva ili eksplozivnih tvari, kaznit će se... ali ovdje govorimo o oružju a ne o fotografiji pa neću dalje pojašnjavati...
  2. iproxy

    Upit

    Napišite dopis (u dva primjerka) u kojem će te navesti svoje podatke, adresu, kontakt telefon. Zatim navedite o kojem predmetu se radi (broj spisa ili nešto) kako bi državno odvjetništvo moglo naći kod koga se vodi spis te napišite da vas se izvijesti o tijeku kaznenog postupka ili što već tražite. Na kraju se potpišite. Dopise odnesite u prijemni ured na državnom odvjetništvu. Na vašem primjerku će udariti prijamni štambilja drugog dati u protokol. Možete i poštom, preporučenom pošiljkom.
  3. Poštovani, Kazneni zakon u čl. 230. (nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača) propisuje: (1) Tko bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno, ili protivno njihovoj zabrani, utvrdi na materijalnu podlogu, reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko granične crte, prikaže, izvede, odašilje, prenese, učini dostupnim javnosti, prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi način uporabi autorsko djelo, kaznit će se... Dakle, ostvarena su bitna obilježja ovog kaznenog djela ukoliko ste utvrdili na materijalnu podlogu (snimili na tvrdi disk računala, CD, DVD, BluRay, USB memoriju ili drugi medij za pohranu podataka) film, glazbu, računalnu igru ili računalni program, bez odobrenja nositelja autorskih prava kada je ono po zakonu potrebno. Stoga nije važno jeste li prodavali takve medije. Jedna osoba može snimati a druga prodavati i oboje čine kazneno djelo (jedna što presnimava a druga što prodaje). Isto tako je i s računalnim programima. Npr. instaliranje na više računala nego što je to odobreno u licenci, neovlašteno instaliranje, prodaja ili kupovina, nedozvoljeno prevođenje, nedozvoljena obrada ili izmjena. To što niste prodavali takve CD-e može samo biti olakotna okolnost u izricanju kazne jer niste stekli nikakvu materijalnu korist(npr. izricanje uvjetne kazne ili u krajnjem slučaju oslobođenje od kaznene odgovornosti zbog beznačajnog kaznenog djela). Nadalje, stavak 6. navedenog Kaznenog djela propisuje: 6) Predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje kaznenog djela iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka oduzet će se, a predmeti koji su nastali počinjenjem kaznenog djela iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka oduzet će se i uništiti. To znači da postoji obveza oduzimanja računala i medija za pohranu podataka na kojima se nalaze takvi sadržaji. Sudac na kraju postupka odlučuje o postupanju s navedenim predmetima. CD i DVD mediji se šalju na uništavanje jer se na njima nalaze ''nelegalani'' sadržaji i neće vam biti vraćeni. Što se radi s računalima, uništavaju li se, ili im se briše tvrdi disk pa se doniraju ili prodaju na aukcijama, ne znam, ali vrlo malo je vjerojatno da će vam se vratiti jer se na njemu nalazi računalni program (Windowsi) koji je predmet kaznenog djela. U postupku bi možda trebalo zatražiti da se sadržaj tvrdog diska izbriše i da vam se vrati računalo (ne znam je li postoji takav primjer iz sudske prakse). Što se tiče kopiranja CD-a za vlastite potrebe, imate pravo na tako što temeljem Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Kada kupite CD, možete ga presnimavati na prazne CD-e i te kopije slušati privatno u više prostora. Međutim, to podrazumjeva da u vlasništvu imate i original CD. Gubitkom original CD-a gubite pravo i na kopiju.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija