Jump to content

sbuhinja

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru, ali mislim da se nismo razumjeli. Ja sam sa svojm majkom u jednakom nasljednom redu i mislim da kao nasljednik imam pravo tražiti da darovano uđe u ostavinsku masu. Novac je bio od oca samo što ga je napisao na majku. Ja ne tražim ništa više od nužnog dijela.
  2. Poštovani, moj pokojni otac je za života svoju ušteđevinu stavio na banku te kao vlasnika štednje napisao moju majku a sebe stavio kao opunomoćenika. Novac je otac stekau u bračnoj zajednisi sa mojom majkom koja nikada u životu nije radila. Također ne postoji nikakva darovnica kojom bi otac to njoj darovao. Sada nakon očeve smrti, majka to ne želi dijeliti, pa me zanima da li imam kakve pravne osnove da tražim da taj novac uđe u ostavinsku masu. Puno hvala. P.S. Bio bi zahvalan na brzom odgovoru, rasprava je u utorak.
  3. Poštovani, moja majka koja je bila opunomoćena na štednju pokojnog supruga (mojeg oca) je uzela sav novac sa štednje odmah nakon smrt oca kako isti nebi bio predmetom ostavinske rasprave. Pored toga otac je za vrijeme života svoju drugu ušteđevinu u banci napisao na moju majku a sebe stavio kao opunomoćenika (taj novac majka također ne želi podijeliti). Zanima me da li mogu kod ostavinske rasprave zatražiti nasljedstvo na novac koji je podigla, te da li mogu tražiti da se dijeli očev novac koji je u banci napisao na majku (majka nije nikada u životu radila, pa samim time nemože dokazati da je to njezin novac). Otac nije napravio oporuku ali se prije smrti izjasnio kako bi želio da bude, samo što se majka toga ne pridržava.
  4. Poštovani, trenutno čekam poziv za ostavinsku raspravu pa me zanimaju neke stvari. Zakonom o naslijeđivanju imam pravo na 1/8 ukupnog naslijedstva. Da li se ja mogu tog prva odreći u korist svojeg dijeteta (kako postupiti), te da li se naslijedstvo dijeli na više članova samo kod nekretnina, ili isto vrijedi i za pokretnine.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija