Jump to content

habab

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Očito ste me pogrešno shvatili ili sam ja krivo postavio pitanje, pa evo točno o čemu se radi: Vozač je upravljao teretnim vozilom na kojem je prevozio teret iz kojeg je navodna curilo ulje na magistralni put. Nakon proteka nekog vremena dođe do prometne nezgode na tom magistralnom putu u kojoj prometnoj nezgodi poginu dvije osobe. Iz zapisnika o uviđaju nigdje se ne spominje ulje na cesti, nego se spominje da je taj dan bila jaka kiša koja je padala i u vrijeme vršenja očevida. A o navodnom curenju ulja su se izjasnili svjedoci prometne nezgode. I sada ja dobijem tužbu u kojoj je tuženik između ostalih i poduzeće koje je vlasnik teretnog vozila, ali nije tužena osiguravajuća kuća kod koje je bilo osigurano teretno vozilo. E sada mene zanima na temelju čega i na temelju kojeg propisa je pasivno legitimirano poduzeće - vlasnik osiguranog teretnog vozila?! A s druge strane nije tužena osiguravajuća kuća?! Meni je osobno jako zanimljiv ovaj predmet, a vjerujem da će i vama sada biti dosta toga jasnije, pa ako imate kakvih saznanja o stavu sudske prakse, ili bilo kakvih drugih saznanja, prijedloga, i drugo, molim da postate. Unaprijed Hvala!
  2. E ovako ljudi: Kod osiguranja od automobilske odgovornosti postoji li odgovornost osiguratelja (društva za osiguranje) za slučaj kada je štetu prouzročio teret (curenje ulja iz transformatora na kolnik) koji se prevozio osiguranim vozilom?! Ako imate saznanja o stavu sudske prakse glede ovakvih ili sličnih slučajeva molim da postate ovdje. Unaprijed hvala!
  3. Pozdrav svima! Nego da odmah prijeđem na stvar. Stradali je bio umirovljenik, po zanimanju elektrotehničar. S obzirom da nije mogao živjeti od svoje mirovine bio je angažiran navodno ugovorom o djelu kod jednog poduzeća /recimo X poduzeće/ koji se bavi elektroinstalacijama i tome slično. A to poduzeće je imalo zaključen ugovor o pružanju uslugu drugom poduzeću /recimo Y poduzeće/ koje se bavi opasnom djelatnošću. Tog kritičnog dana vlasnik poduzeća X je nazvao telefonom ovlaštenog djelatnika poduzeća Y, te mu rekao da će na određenom mjestu izvršiti popravke. Ali radnik poduzeća Y je pogrešno dao nalog, te isključio struju u drugom mjestu. Eh sada, prednici stradalog podižu tužbu protiv poduzeća Y ne želeći tužiti poduzeće X radi dobih prijateljskih odnosa sa vlasnikom tog poduzeća. Nezgoda se dogodila na način da je stradali mimo radnog naloga i bez zaštitne opreme pokušao sam da uradi određenu instalaciju, prilikom čega dolazi do strujnog udara, te je stradali nakon određenog vremena preminuo. Prvostupanjski sud utvrđuje odgovornost stradalog od 30%, drugostupanjski sud preinačava presudu u tom pogledu te utvrđuje odgovornost stradalog od 20%. Činjenice govore slijedeće: vještaci i to elektro struke, zaštite na radu i zaštite od požara, te inspektor ministarstva rada utvrđuju odgovornost tj doprinos stradalog, te konstatiraju kako u nalazima tako i u svojim izjavama danim tijekom postupka da do nezgode ne bi došlo da se stradali pridržavao propisanih pravila sigurnosti. U kaznenom postupku uvjetno su osuđeni vlasnik poduzeća X i djelatnik poduzeća Y. Zanimaju me vaši komentari na ovaj slučaj?! Sudska praksa - doprinos stradalog - postoji li slučaj sličan ovome kojom je Vrhovni sud ukinuo nižestupanjske presude oslobađajući odgovornosti tuženika koji se bavi opasnom djelatnošću?! Zakonske odredbe kojima bi se mogla pobijati drugostupanjska presuda?! Hvala!
  4. Pozdrav svim članovima legalisa.hr! E ovako: Diplomirani pravnik želi izvršiti nostrifikaciju diplome iz BiH. 1. Da li netko od Vas zna što sve trebam uraditi da bih izvršio nostrifikaciju diplome!? 2. Da li ima neka službena stranica koja bi mi uvelike pomogla oko ovoga!? 3. Sve što Vam je poznato o nostrifikaciji diploma iz BiH molim napišite ovdje!? 4. Hvala!
  5. E to je ono što tražim - tužba radi proboja pravne osobnosti! S obzirom da se radi o d.. treba tužiti - koga!? Osnivača!? Članove Uprave!? Ili pak članove Nadzornog odbora!? Mislim da ovo neće predstavljati poteškoće, problem je u tome kako sve to pravno sročiti, što točno tražiti tužbom, itd. Ako ima netko kakav primjer bio bih mu zahvalan ukoliko posta ovdje. U svakom slučaju HVALA na pomoći!
  6. Eh da, na brzinu sam pisao, pa evo da malo pojasnim, premda ni meni samom nije tocno jasno o cemu se radi. Naime, tvrtka A i tvrtka B su sudskim putem sklopili nagodbu, te su se odrekli prava na zalbu. Nakon toga, tvrtka A podnosi prijedlog za ovrhu u zakonski predvidjenom roku jer tvrtka B nije izvrsavala svoju obvezu. U međuvremenu tvrtka B je prodala tvrtki C (dioničko društvo sa ograničenom odgovornošću) određene nekretnine, a koje su bile predmet ovrhe, te na taj način oštetila vjerovnika - tvrtku A. Podnjeta je tužba za poništenje pravnog posla, tj. poništenje ugovora koji su sklopili tvrtka B i tvrtka C. Sada se razmišlja da se podnese tužba protiv dioničara (tvrtka C), nigdje na internetu nisam uspio pronaći nešto tomu slično, npr kako ide ta tužba, tko je nadležan, na koje zakone se pozvati, itd.
  7. Radi se o slijedecem: 1. Zanima me da li netko ima obrazac kako bi trebala izgledati tuzba protiv dionicara!? 2. Na koje zakone se trebam pozvati!? 3. Koji sud je nadležan za odlučivanje u takvim pravnim stvarima!? 4. I općenito što Vam je poznato o takvim tužbama!? Unaprijed HVALA!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija