Jump to content

Eddie

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani, molim Vas za pomoc u jednom specificnom slucaju. Moja baka je vlasnik i posjednik jednog veceg komada zemlje (vise cestica). Papiri su cisti u vecem dijelu, osim sto se kao vlasnik jedne cestice greskom vodi jedna susjeda (posjednik je moja baka). Susjeda je svjesna da to nije njezino i nece praviti probleme (rekla je da ce darovati ili prodati tu cesticu mojoj baki za jednu kunu). Moje pitanje glasi: postoji li neki drugi nacin da se vlasnistvo nad tom cesticom prebaci na moju baku, jer na darovanje ili "kupoprodaju" moja baka mora platiti porez? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
  2. Izmedju moje parcele i javnog puta postoji vec formiran prilazni put koji se vecim dijelom nalazi u gradskom, a manjim dijelom u privatnom vlasnistvu. Pregovaram sa privatnim vlasnikom o kupnji jednog dijela njegove cestice jer mi u tom slucaju nece trebati sluznost (nadam se da sam u pravu). Moje pitanje glasi: Koliki mora biti taj moj suvlasnicki udio (postoji li neki minimum udjela, npr. 1/6 ili slicno)? Hvala na pomoci!
  3. I brat i ja imamo rijeseno stambeno pitanje, u kuci ne zivi nitko od nas. U kuci su podstanari (najam dijelimo, meni 2/3, bratu 1/3). Znaci da u praksi imam sanse? Koliko bi to moglo trajati, ako slucajno znate? Tnx!
  4. Pozdrav svima! Nakon smrti majke, otac, brat i ja nasljedili smo svaki po 1/3 kuce u kojoj nitko ne zivi. Otac se odrekao svoje trecine u moju korist, tako da sam ja sada vlasnik 2/3 kuce. Zelim otkupiti preostalu trecinu od brata, (pretpostavljam da to nece ici glatko) na sto imam pravo temeljem cl. 51. ZOV. Zanima me kakav je postupak u praksi, i koliko to traje? Mogu li jednostavno zvati vjestaka i bratu isplatiti trecinu, ili ga moram utuziti? Hvala na dobronamjernim odgovorima!
  5. Hm... Bas mi se ne da placati harac na tvrtku i komorske doprinose za firmu koja ne radi nista. Ne znam sto mi se vise isplati, likvidirati firmu ili je prodati? Cuo sam da je likvidacija dosta skupa, a mozda bi nekome bilo zanimljivo otkupiti firmu. Firma nije nikome duzna, jedino sto ima preneseni gubitak iz prethodnih godina. Kako uopce funkcionira prodaja firme? Gdje to oglasiti?
  6. Pozdrav svima! Imam d.. koji vec neko vrijeme ne posluje, pa me zanima par stvari: 1. Moram li to "mirovanje" nekako prijaviti, npr. na Trgovackom sudu? 2. Moram li placati doprinos za HGK? 3. Moram li placati porez na tvrtku? 4. Moram li predavati kakve knjigovodstvene izvjestaje? Hvala svima na pomoci!
  7. Zar Drzavno odvjetnistvo ima nesto s tim? Nije li to parnica izmedju mene i opcine? Nema veze, ako tvrdite da nemam sanse onda nista... Hvala svima na pomoci!
  8. Evo jos jednog citata iz gorespomenutog rada sutkinje Brezanski: Tako je Vrhovni sud u nizu svojih odluka (npr. i odluci Rev 2426/1990. od 15. veljaće1991.g.) zauzeo slijedeºe stajalište: "Ocijenjeno je da okolnost da su posjednici propustili izvršitiuvid u zemljišne knjige ne iskljućuje uvijek sama po sebi savjesnost posjeda kad ostale okolnostikonkretnog slućaja ukazuju da je posjed bio savjestan."U obrazloženju te odluke rećeno je izmeČu ostalog: "Kraj utvrČenih ćinjenica da su seprednici tužitelja oduvijek ponašali kao vlasnici spornih nekretnina, a da im prednici revidentanikada nisu osporili pravo vlasništva, iako su oni svoja vlasnićkopravna ovlaštenja manifestiralinjima naoćigled, sama okolnost što su prednici revidenta u zemljišnim knjigama bili upisani kaovlasnici ne ćini posjed prednika tužitelja nesavjesnim. Prednici tužitelja su, na temelju navedenihokolnosti, osnovano vjerovali da su vlasnici, pa im se zato i propust da izvrše uvid u zemljišneknjige ne može stavljati na teret, u smislu da im nije moglo ostati nepoznato da su zemljišno-knjižnivlasnici prednici revidenta." Mozda ipak imam nekih sansi... Jedini problem je sto sam prije izvjesnog vremena zatrazio suglasnost od opcine za otkup tog dijela parcele u njihovom vlasnistvu, pa pretpostavljam da bi im to mogao biti dobar argument na sudu...
  9. Hvala Vam na informaciji! To bi (ako sam dobro shvatio) znacilo da se u rok za dosjelost racuna i ono vrijeme koje je bivsi posjednik (od kojeg sam ja kupio teren) bio u nesmetanom posjedu, zar ne? Prvi dio Vaseg odgovora me malo zbunio, jer cl. 159. st. 4. ZOV kaze: "Samostalni posjednik stvari u vlasništvu Republike Hrvatske, županija i jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne samouprave i uprave i s njima izjednačenih pravnih osoba, kao i stvari u vlasništvu crkve ili drugih pravnih osoba koje ne traže za sebe dobitak nego služe za dobrotvorne ili druge općekorisne svrhe, steći će dosjelošću vlasništvo tih stvari tek pošto je njegov zakonit, istinit i pošten, ili barem pošten, samostalni posjed neprekidno trajao dvostruko vrijeme od onoga iz stavaka 2. i 3. ovoga članka." Po tome ispada da se ipak moze steci vlasnistvo nad zemljistem lokalne samouprave dosjeloscu. To spominje i mr. sc. Jasna Brezanski, sutkinja VS u svojem radu "Dosjelost kao nacin stjecanja stvarnih prava". Hvala jos jednom!
  10. Pozdrav svima! Prije par godina sam kupio gradjevinski teren koji je katastarski nesto veci od gruntovnog, tj. katastarski je to jedna parcela,a gruntovno dvije, od kojih sam ja vlasnik vece parcele a jedinica lokalne samouprave vlasnik manje parcele. S obzirom da je ta manja parcela u vlasnistvu jedinice lokalne samouprave, a u mojem posjedu, zanima me postoji li mogucnost stjecanja prava vlasnistva dosjeloscu, s obzirom da sam parcelu kupio a ne naslijedio. Cl. 169. st. 2. ZOV kaze: "U vrijeme potrebno za dosjelost uračunava se i vrijeme za koje su prednici sadašnjega posjednika neprekidno posjedovali kao zakoniti, pošteni i istiniti samostalni posjednici, odnosno kao pošteni samostalni posjednici". Zanima me da li se kao "prednici" racunaju iskljucivo preci, ili se cl.169. st.2. moze primjeniti i na kupoprodaju, a ne samo na nasljedjivanje. Unaprijed hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija