Jump to content

popec

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, molim pomoć oko problema koji imam. Naime, prije 5 godina moje d.. (nazovimo ga A) je sa drugim d.. (njega zovimo B) sklopilo ugovor o poslovnoj suradnji, te je A d.. uplatilo na poslovni račun B d.. određenu svotu novaca kao ulog u posao. Kao osiguranje, A d.. je sporazumom o zasnivanju založnog prava na nekretnini kojoj je vlasnik B d.. uknjižilo se sa pravom zaloga na nekretnine radi osiguranja novčane tražbine u iznosu iz ugovora o poslovnoj suradnji. Iznos tražbine približno odgovara procijenjenoj vrijednosti nekretnine. (radi se o građevinskom zemljištu). Nedugo nakon toga B d.. zapada u poslovne i financijske probleme a da nije došlo ni do početka realizacije dogovorenog posla. Nakon nekog vremena, cca 6 mjeseci nakon što se A d.. uknjižilo sa založnim pravom na spomenutu nekretninu, na istu se upisuje pravo zaloga na ime RH zbog jednog manjeg poreznog duga a još 6 mjeseci kasnije RH se upisuje sa još jednim pravom zaloga na jedan veći iznos ali opet manji od duga koji B d.. ima prema A d.. Dakle sada su upisana tri zaloga na nekretnini B d.. s tim da je A d.. upisano pod brojem jedan, kao prvo. B d.. nema načina da vrati dugove i povrat sredstava koje je dobilo od A d.. i suglasno je da se nekretnina-zemljište proda na bilo koji način i da vrati dug koji ima prema A d.. međutim kupaca za tako opterećeno zemljište baš i nema. Prije godinu i pol RH je pokrenula ovrhu ali nije bilo zainteresiranih kupaca. A i prodajom se nebi moglo dobiti dovoljno novca da se podmire svi tereti koje nekretnina ima. Moje pitanja su: 1. u slučaju i da se zemljište proda putem dražbe, iznos koji se dobije, a koji neće biti dovoljan da podmiri sve dugove, kako se raspoređuje? Dobiva li A d.. s obzirom da je prvi u redu upisanih zaloga sav novac do namirenja zbog svoje tražbine ili postoji neki način raspodjele, i dali se u tom slučaju brišu svi tereti koji su do tada upisani, tj, dobiva li novi vlasnik "čisto" zemljište bez obzira što nisu namireni svi dugovi iz zaloga. 2. dali može A d.. na neki način preuzeti to zemljište u svoje vlasništvo zbog namirenja duga (sa čime se B d.. slaže), i dali se u tom slučaju brišu svi upisani tereti koje RH ima na nekretnini. Napominjem da je procjena vrijednosti nekretnine od porezne uprave manja nego je visina duga od B prema A i iznosa upisanog pod založnim pravom. Molim Vas za pomoć i neki odgovor. Hvala
  2. Pa ja, niti bilo tko na prodajnom mjestu nema ovlast provjeravati identitet kupca putem osobnih dokumenata. Niti bi meni bilo koji kupac pristao davati osobnu iskaznicu na uvid, a ne znam da igdje na bilo kojem prodajnom mjestu, u bilo kojoj trgovini netko provjerava identitet osobe koja plača karticom. Autorizacija se vrši pinom ili potpisom slipa, koji se usporedi sa onim na kartici, dakle ako meni iziđe slip na kojem piše da je transakcija odobrena, nadao sam se da banka garantira isplatu takve transakcije, i do sada nikad nije bilo problema oko toga, postoji rok odgode plačanja, naknada koju si oni uzmu i ostatak isplate u ugovorenom roku. Međutim sada oni osporavaju kompletnu isplatu tvrdeči da me je netko prevario i da sam snosim odgovornost, a oni su odobrili spornu transakciju. Ja sam smatrao da mi je odobrenjem transakcije roba plačena, (sa odgodom), i sada sam bez robe i bez novca, dužan državi PDV i osatak poreza, dužan dobavljaču za robu jer sam je dobio na odgodu, a nitko ne stoji iza mene, jer se banka sa svojom hrpom pravnika sad ograđuje od svake odgovornosti i obaveze isplate. I kako dalje.
  3. Poštovani, molim za pomoč jer ne znam kako dalje. Moje poduzeče se bavi trgovinom. Prije nekoliko mjeseci na svom prodajnom mijestu putem POS aparata za naplatu karticama između ostalih transakcija imali smo određen broj naplata za koje je autorizacija uredno odobrena, ali banka mi nije htjela isplatiti novac jer je po njihovim tvrdnjama riječ o kartičnoj prevari, tj. po njihovom netko je sa nevažečom karticom izvršio plačanje. I što sad, ja sam robu prodao, plačanje je izvršeno sa ispravnim karticama za koje je pos uređaj uredno izbacio slip na kojem je pisalo da je autorizacija provedena i transakcija odobrena. Ostao sam bez robe, a sad banka ne želi platiti jer tvrdi da me je netko prevario. Kakve su mi mogučnosti da dobijem svoj novac jer se ne radi o malom iznosu. Zar nije banka ta koja stoji iza svake transakcije i garantira naplatu odobrenih transakcija, i na kraju za to uzmu i proviziju. Kakve su tu moja prava. Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija