Jump to content

akord1

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Otprilike prije 35 godina vlasnik vrta dao nam je usmenu dozvolu za obradu vrta od cca 300 m2. Na njoj smo uzgajali povrće i posađeno je dvadesetak voćaka koje su sada u punom rodu. Stari vlasnik je kao udovac bez djece prošle godine umro. Svu svoju imovinu oporučno je ostavio novoj vlasnici koja ju je prepustila svojoj kćeri. Ovih dana dolazili su nam novi vlasnici da uklonimo sve iz vrta budući oni namjeravaju početi kopati. Zanima me postoji li kakav pravni način da zaštitim voćke koje su sada u punom cvatu eventualno do jeseni kako bih ih mogao presaditi na drugo mjesto i imam li uopće pravo na to? Molio bih ukoliko mi može odgovoriti pravna osoba koja je dobro upućena u stvarno pravo. Unaprijed hvala.
  2. Molim Vas savjet u vezi sa radnim pravom,a vezano za poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu na neodređeno zbog restrukturiranja koji je uslijedio pošto je radnik 19 mjeseci bio u pripravnosti (čekanju) i pri tom primao novčanu naknadu od poslodavca. Poslodavac je radnika poslao na čekanje nakon povratka sa roditeljskog dopusta od 4 mj. i nije ga do otkaza želio primiti natrag na posao usprkos interesu radnika. Stvar se zakomplicirala prije roditeljskog dopusta jer je radnik dobio opomenu pred otkaz. Poslodavac mu je otkazao ugovor da ne bi imao pravo na jubilarnu nagradu i veću otpremninu jer otkazni rok istječe tjedan dana prije punih 10 godina staža. Da li radnik ima ikakvih izgleda u pravnom sporu da nakon prigovora odnosno zahtjeva za zaštitu prava bude vraćen na posao?
  3. Vlasnik sam novosagrađene obiteljske kuće na ivici sa susjedovim vrtom i želio bih postaviti stiropor fasadu. Da bih izveo radove moram postaviti skelu na susjedovo zemljište. Nekoliko puta sam ga pitao za dozvolu, na što mi je on jasno dao do znanja da na njegov posjed ne smijem ulaziti jer će u protivnom poduzeti mjere. Kako da u skladu sa zakonom o energetskoj učinkovitosti dovedem svoju građevinu u uporabno stanje,a da nakon što radovi krenu ne budu prekinuti od strane susjednog vlasnika. Postoji li možda i koliko iznosi naknada za korištenje susjedovog zemljišta u tom slučaju. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija