Jump to content

Spominkalo

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Spominkalo objavio

  1. Sad dosta ovisi o Sudu. Ako Vam na suočenju Sudac povjeruje tada nećete dobiti nikakovu kaznu. Inače, uvijek sa sobom trebate imate fotoaparat, i sve slikati, pa može i mobitelom. Da ste tada slikali samo mjesto nesreće, svoj auto, gospođin auto, pa njezin auto u odlasku, na Sudu biste mogli dokazati kako niste pobjegli sa mjesta nesreće i sve bi bilo čisto. Ali možda je sad i bolje da nema fotografija. Ne mora se za svaku sitnicu zvati policija, štoviše, u nekim okolnostima se i ne preporuča. Kako nije bilo ozlijeđenih osoba te se radilo o lakšoj prometnoj nesreći i manjoj materijalnoj šteti, policiju niste zvali već ste maknuli vozilo sa ceste omogućivši nesmetano odvijanje prometa. No ovako, budući da je gospođa sa vezama u policiji, Editirao moderator
  2. Svakako se isplati pogledati sliku, snimiti je fotoaparatom i provjeriti da li je datum i vrijeme počinjenja prekršaja ispravno. Oko brzine se ne može puno raspravljati, no poznati su mi slučajevi kada su na slikama bili zabilježeni datumi i vrijeme, u koje je pukim slučajem okrivljenik imao čvrste dokaze da automobil tada nije bio na cesti gdje je navodno snimljen, ili da je bio čak i van granica RH. Nažalost, obično kada dođe prekršajni nalog više se ne sjećate što je bilo toga dana, pa možda i nevini priznajete da ste tada vozili auto. Postoje i slike na kojima se ne vidi jasno ni datum, ni vrijeme, ni brzina, nego su isti onako po procjeni policije upisani u nalogu. Svakako pogledati sliku. Zatim utvrditi na kojemu je mjestu snimljena, i koje je tamo stvarno ograničenje brzine. Imati u vidu da su neispravno postavljeni znakovi ograničenja brzine nevažeći, te da ukoliko ne udovoljavaju propisima o postavljanju znakova niste dužni poštivati ni ograničenje koje je na njima. Savjet je da kontaktirate nekog inženjera prometa, jer on će vam moći reći još mnogo načina kako da se opravdate i ne platite kaznu, ovisno o konkretnom slučaju i zapažanju, a te načine većinom ne znaju ni Suci, ni pravnici, a kamo li policija. No kad predmet dođe na Sud, tada se tek Sudija konzultira sa strukom i tada i On neke stvari sazna. Naravno, ako smatrate da Ste krivi, trebate i prihvatiti kaznu. No kada mene optužuju za nešto iz "prvog svjetskog rata", obično se ne sjećam tako daleko da bih mogao osjećati se krivim. Sretno.
  3. Hvala na odgovoru, eto to nisam mogao nigdje u Zakonu pronaći. Biste li bili ljubazni pa mi rekli kojim je to zakonom i kojim članom regulirano? Mislim da najbliže što sam našao od trenutno važećih zakona, jeste iz kaznenog prava da do primjene zaštitne mjere ne smije prijeći više od dvostrukog vremena trajanja zaštitne mjere, ali ne znam sada točno koji je to član, a i nije važno, jer se ne odnosi na prekršajni zakon. Naime sama zaštitna mjera mi se čini nelogična ako se primjenjuje nakon tolikog vremenskog perioda, jer koga ona štiti i koja je njena svrha ukoliko ne nastupa promptno? Dobro, to je samo moje shvaćanje, kako bi se izvršenju mjere trebalo pristupiti po rješenju Suda, uz neki razuman rok. Naravno nitko ne mari previše za shvaćanja i poimanja nas diplomiranih inženjera cestovnog prometa i struke, već se ZOSPC donosio po drugim kriterijima i od drugačijih stručnjaka. Dakle, pravo baš i nije moje područje, pa bih volio znati na koji Ste se Zakon pozvali prilikom davanja odgovora? Hvala lijepa.
  4. Zanima me da li postoji zastara za primjenu zaštitne mjere? Dakle, dobio sam od suda presudu gdje mi se izriče zabrana upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca i izvršenje presude se povjerava nadležnoj PP. Od tada je prošlo 7 mjeseci i još nisam dobio nikakovu obavijest da je nastupila zaštitna mjera. Postoji li kakva zastara po tom pitanju ili se mogu u policiji i kroz nekoliko godina sjetiti da bi mogli pristupiti izvršenju zaštitne mjere? Postoji li mogućnost da se je policija žalila na tu odluku suda, a ja o tome nisam obaviješten, pa sad zato ne izvršavaju tu mjeru dok se ne odluči o njihovoj žalbi?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija