Jump to content

WILLOWica

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je WILLOWica objavio

  1. Pozdrav svima.. Molim pomoc.. Upravo sam zaprimila rjesenje drugostupanjskog suda cija presuda je zapravo u moju korist no uzasno me plasi ono sto pise za nadoknadu parnicnih troskova tuzitelju: "nalaze se tuzenoj da tuzitelju nadoknadi parnicni trosak zajedno z.z. kamatnom stopom prema kamatnoj stopi koja se odredjuje za svako polugodiste koje je prethodilo tekucem polugodistu za 5 postotnih poena sve u roku od 8 dana!" s druge strane tuzitelj treba meni nadoknaditi parnicne troskove, 15000 kn u roku 15 dana. Tuzena sam za 26.833 EUR. Dobila sam ovrhu na koju sam napisala prigovor i tako je to krenulo. 1998 sam kupila auto na leasing preko austrijske banke HYPO Steiermark Kraftfahrzeug i auto je ukraden. Osiguranje je banci isplatilo stetu, a banka je 10 godina poslije 'aktivirala' ovrhu obrazlagajuci da se radi o ratama najma nakon kradje zajedno s kamatama. Prvostupanjski sud u Sesvetama je presudio u moju korist, no oni su se zalili na drugostupanjski sud u Gospicu i sud je takodjer odbio zalbu, donio rjesenje po kojem se vise ne moze zaliti. Nije mi jasno sto tocno moram platiti i uzasno se bojim koliko je to 5 postotnih poena, svako polugodiste, od 2008 kada su pokrenuli tuzbu. Otkuda sada ti parnicni troskovi tuzitelju? Pa oni su mene tuzili, nisam htjela biti u toj situaciji. Sto mogu napraviti? Nista ne znam o tome..cak nisam ni bila prisutna na toj drugostupanjskoj raspravi.. ..zaista molim za savjet... Trenutno otplacujem kredit po kojem sam jamac i mislim da ovakvu 'uplatu' necu prezivjeti. hvala puno..
  2. Kod istog poslodavca zaposlena sam od 1998. Od 2001.promjenio je naziv firme koja je pravni sljednik prethodne. Sada je ponudio svima zaposlenima nove ugovore sa bitno smanjenom placom. Ugovor koji sam dobila za mene je neprihvatljiv jer ne opisuje moje radno mjesto prema stvarnim poslovima koje radim i smatram da me degradira obzirom na godine provedene u tvrtki i obzirom na steceno iskustvo, a osim toga stavio je u ugovor da me moze uputiti u sjediste obavljanja posla gdje on to zeli sto je kontradiktorno novom radnom mjestu u novom ugovoru iz razloga sto je radno mjesto predvidjeno u sjedistu firme. Takodjer velikim smanjenjem place doveo je u pitanje moju egzistenciju. Razlog ovih smanjenja placa je recesija, iako je po posljednjim revizorskim izvjescima firma ostvarila veci prihod nego prosle godine. Vidjela sam u Zakonu o radu cl.121 da on ima pravo ponuditi novi ugovor i da moje odbijanje tog ugovora za mene znaci otkaz. Zanima me da li u tom slucaju imam prava na otpremninu buduci na nisam prihvatila novi ugovor i da li mogu ostvariti jos neka dodatna prava? U ugovoru nisu specificirani poslovi za novo radno mjesto. Mora li to poslodavac napraviti? Takodjer me zanima da li u slucaju otpremnine se uzima u obzir pocetak rada u prvoj firmi od 1998? Hvala.
  3. Lijepi pozdrav! Molim savjet. Radi se o naknadno provjeravanoj carinskoj deklaraciji gdje je ustanovljeno da postoji greška pri carinjenju (uvoz prije 2 god i 11mj), koristila se povlaštena stopa carine; nije priložena izjava na računu da je roba EU porijekla i roba prelazi vrijednost od 6000€. Tako je napisano na zapisniku koji je adresiran na staru adresu firme i mene, bivšeg vlasnika. Napisala sam prigovor i navela da firma ima novog vlasnika i da sam u to vrijeme ja bila direktor, a kompletan uvoz i popunjavanje obrazaca je radila špedicija. Navela sam da je roba EU porijekla i da je špedicija zaprimila original fakture sa traženom izjavom. Slijedi rješenje od carinske uprave koje dolazi sadašnjem vlasniku i u kojem piše da je robu pratila izjava, ali da izjava nije bitna budući da vrijednost robe prelazi 6000€. Također zaračunali su kamatu do izdavanja rješenja (znači od datuma nastanka 'prekršaja' do datuma kada su napisali rješenje) i naveli da žalba ne odgađa naplatu duga. Ja sam se naravno žalila u ime sadašnjeg vlasnika pozivajući se na Srednjoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (NN 06/07) prema kojem autorizirani izvoznik može davati izjave na računu bez obzira na vrijednost robe (čl 22). Ukoliko se ne radi o 'autoriziranom izvozniku', i ako se radi o grešci, moguće je prema tom zakonu naknadno tražiti obrazac o prometu robe, EUR 1 prema kojem se dokazuje da je roba EU porijekla. Mislim da žalbu još nisu stigli razmotriti. Danas je stigla kazna za neplaćeni dug,adresirana na pravu adresu firme na 2000kn i na mene, kažu, odgovornu osobu, bivšeg vlasnika 500kn (minimalni iznos). Koliko je zakonski u redu da se tereti bivši vlasnik kao odgovorna osoba? Ne bježim od odgovornosti, ali smatram da nisam učinila prekršaj jer je špedicija radila uvoz, a za uslugu su bili dobro plaćeni, i roba je zaista EU porijekla. Rađeno je nekoliko uvoza sa istim dobavljačem, roba je imala registracije od Ministarstva zdravstva i pazilo se na svu dokumentaciju. Zastara je 3 godine prema carinskom zakonu(do kraja tekuce poslovne godine, bez obzira na to što još ima mjesec dana do pravog isteka od tri godine). Što napraviti? Ako postoji netko tko se razumije u ovu problematiku, lijepo molim za njegovo vrijeme i savjet. Sve ovo sam odradila sama i nisam bas sigurna kako postupiti.
  4. citam i ne vjerujem...pa nije potpisao zapisnik! pa valjda se moze zaliti? a psihicko maltretiranje tih policajaca? covjek place, a oni umiru od smjeha? i gdje to pise u zakonu da decko mora znati u kojem roku mora podignuti vozacku? policijska uprava je duzna obavjestiti ga o tome izvjestiti na neki nacin, jel uopce dobio kakvu potvrdu gdje pise da su mu je uzeli? oni su se jednostavno pokupili u auto pokazavsi svoju moc, a ti mali, eto ti sada pa placi u autu pa ces platiti. A onda se desi u upravo to - posten decko u strahu od nasih pravnih insitutcija i zakona, svjestan da nijedan zakon nece progutati pricu o baki i starcima koji su se umalo poubijali, i u strahu od zatvora i kazne koju ne moze platiti, jednostavno sam sebi presudi jer ne vidi kako dalje. Razocarana sam odgovorom koji je dobio ovaj decko. Htjela sam uputiti jedno pitanje jer mi je sin imao prometnu nesrecu, ali naletila sam na ovaj post i totalno izgubila interes da bilo sto drugo pitam. Kakva policija! Kakvi zakoni! Kakva pravna tijela! Kakva drzava! Dajte mu neki odgovor, koja su njegova prava? okej, kriv je ali sto moze napraviti da pred sudom umanji tezinu sitacije? pa bolestan je i sitne gradje. Mozda se to moze uvaziti obzirom da je imao 0,97 promila? Dajte, gospodo odvjetnici, nesto isceprkajte i pomognite tom decku nekim suvislim savjetom, a ne specifikacijama kazni koje ga cekaju.
  5. Pozdrav! molim pomoc... Dobila sam danas Prijedlog ovrhe 27.000€ za slucaj za koji sam mislila da je davno gotov... Prije 10 godina sam kao fizicka osoba kupila auto na leasing od banke sa sjedistem u Grazu. Auto je nakon cca 7 rata ukraden, i osiguranje je isplatilo iznos banci koji je manji od vrijednosti auta. Banka je tada ostatak iznosa od 13.400€ zahtjevala od mene da ga podmirim u cijelosti. Nisam to htjela podmiriti jer je bilo logicno da banka osigura auto u slucaju kradje. Ocito se desio propust banke prema osiguravateljskoj kuci i nije napravljena polica osiguranja koja je trebala pokriti cijeli iznos stete. Tada nisam bas previse shavacala o cemu se radi (bila sam jaaako mlada), ali receno mi je da Ugovori koje sam potpisala s njima nisu pravovaljani jer su bili na njemackom jeziku. I zaista, prije cca tri godine stigao je dopis od odvjetnika kojim me obavjestava da vise ne vodi taj slucaj. Nikada nisam bila na sudu vezano uz taj slucaj, a ovaj prijedlog ovrhe dobila sam od Javnog biljeznika i mogu napisati prigovor u roku 8 dana. Banka je na tih 13400€ zaracunala jos 14600€ zateznih kamata i ja se u cudu pitam koje osnove imaju da mi zaista to naplate i sto da radim s njima? Kao vjerodostojnu ispravu prilozili su izvod iz banke i po tom izvodu zele 27.000€! Da stvar bude kompliciranija, ne mogu naci dokumentaciju vezanu uz taj leasing i nemam pojma kod koga da trazim primjere tih ugovora jer naravno, auto je bio samo na moje ime, nikad ga nisam koristila. molim nekog iskusnog da mi da savjet.... hvala!
  6. Zahvaljujem na odgovoru. Evo ovako...Izvodjac treba suglasnost sto s moje strane nije sporno...radi se o tome da za tih 2,5 kvadrata trazim iznos koji je poprilicno visok i postoji mogucnost da se izvodjac s tim nece htjeti sloziti (on opet nudi puno manje od trzisne cijene iako je stanove u toj nekretnini placao od 5000 - 8000€ po kvadratu). Znaci, ja zelim njemu prodati svoj dio, a istovremeno ne znam koja je njegova pravna snaga ako on ne prihvati moju ponudu. Da li on moze pravno osporiti cijenu koju trazim ili na neki perfidni pravni nacin postici da ja, kao 'mali igrac' dobijem tek malu zadovoljstinu po kojoj ce on zadovoljiti sustav. Radi se o nekretnini koju smo nasljedili i svih sest vlasnika prodati ce svoj dio izvodjacu. Ideja naseg odvjetnika je da nastupimo svi zajedno i da se nagodimo, no nemamo svi jednake interese...
  7. Lijepi pozdrav! molim hitan savjet. jedan sam od vlasnika manje nekretnine na atraktivnoj lokaciji na kojoj su zapoceli radovi. Izvodjac radova zeli se nagoditi sa vlasnicima i nudi konkretnu ponudu. Stanovi koji su se prodavali na toj lokaciji prodani su izvodjaci po cijeni koja je i trostruko pa i cetverostuko visa od trzisne. Za dobivanje lokacijske dozvole potrebna mu je i nasa suglasnost. Zanima me, ako ne prihvatim ponudu koja je naravno u nasem slucaju manja od trzisne cijene (jer se radi o malom podrumskom stanu), i ako trazim cijenu koja je znatno visa od ove trzisne, moze li izvodjac nekako zakonski pobiti moju trazenu cijenu i isplatiti mi onoliko koliko je ponudio. Logika mi kaze da nitko nema pravo uzeti mi pravo vlasnistva cak i ako se radi o 2,5 kvadrata, ali odvjetnik kaze da postoji mogucnost da ako se ne nagodimo, oni pokrenu spor... hvala na odgovoru...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija