Jump to content

Fizička osoba

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Da to je bio rad na crno, odnosno na usmeni dogovor kako sam napisao u prvom postu. A što ako za rad na crno ja prijavim i sebe i njega? Inače kod honorarnih odnosa, honorarac je porezni obveznik ali poslodavac je taj koji je dužan obračunati i uplatiti porez, prirez. Čini mi se da bi za "izbjegavanje poreznih obaveza" mogli oboje biti krivi? Kakvu bih ja kaznu mogao dobiti za to, s obzirom da sam iz posebne skupine nezaposlenih, slabog imovinskog stanja. A ovo je firma preko 10 zaposlenih.
  2. Hvala lijepo za precizan i detaljan odgovor! Aplikacija je u ovom slučaju zapravo skup povezanih PHP skripti. Svojevrsni modul za razne CMS sustave, koji se može implatirati na razne načine i sa različitom svrhom na web stranice, na neke druge aplikacije, može se dodatno modulirati prema potrebi... Ne znam da li klijent već koristi ovu aplikaciju. To je također IT tvrtka, koja je aplikaciju naručila sa svrhom daljnje preprodaje, odnosno ugradnje u svoje vlastite projekte. Usluga je (prema usmenom dogovoru) isporučena preko maila. A da li ju klijent već koristi ne mogu znati. Ne javlja se već više od mjesec dana nakon isporuke. Vidjeti ću koliko košta da mi odvjetnik napiše opomenu. Ako nije previše, bolje je tako. Nadam se da do spora neće doći. Još jednom, zahvaljujem za odgovoru!
  3. Pozdrav svima na ovom portalu! Ja sam fizička osoba, koja se bavi programiranjem web aplikacija (super da ste osvježili portal, ono je bila katastrofa:) Inače radim preko Ugovora o autorskom djelu i to sasvim dobro funkcionira. Nažalost, prije nekih 60 dana sam sa klijentom dogovorio posao bez ugovora, odnosno na usmenom dogovoru. Usluga je u potpunosti isporučena a klijent se ne javlja, propao u zemlju. Klijent je pravna osoba sa sjedištem u ZG. Visina potraživanja je na razini prosječne plače. U vezi ovog problema imam par pitanja: 1. Da li postoji ikakva pravna osnova (s obzirom da nema ugovora) da pokrenem postupak protiv dužnika. Od "dokumentacije" imam potpisanu izjavu o primitku akontacije i e-mail poruke klijenta (sa potpisom, imenom pravnog subjekta, adresom...) iz kojih se jasno može očitati usmeni dogovor. 2. Smijem li ja samostalno napisati opomenu pred tužbu? Zapravo, već sam je napisao:) ali sam odustao od slanja, jer čitajući razne zakone naletio sam i na Zakon kojim se propisuju kazne za nadripisarstvo. Takvu opomenu može napisati samo licencirani odvjetnik? Što ako ja njima pošaljem neki dopis tipa "Hej, niste mi platili - tužiti ću vas!". I pri tom se pozovem na neki Zakon (npr. NN 125/2011). Jesam li ja u tom slučaju nadripisar?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija