Jump to content

marko3340

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pa kolko čitam naslijeđuje se dug po jamstvu jer smo mi prihvatile nasljedstvo od oca( spomenute poljoprivredne površine). S prihvaćanjem nasljedstva, prihvatile smo i njegov dug. Nismo se odazvale ne ročište na kojem smo trebale izjasniti da da prihvaćamo dug u visni naslijeđene imovine. Mislim da je malodobnu sestru zastupala majka. Znači ovrha je već krenula, zamrznuti nam računi. Prvi korak bi bio da na sudu tražim da mi dostave rješenje o ovrsi? I onda se žaliti?
  2. Otac je bio mjenični jamac uz još troje jamaca. Glavni dužnik nije plaćao dug te vjerovnik (PBZ) tuži jamce za otplatu duga. Parnica se vodi od '97.godine. U međuvremenu (2011.) je otac umro te se mene i moje dvije sestre (od kojih je jedna i danas maloljetna) uzima kao očeve nasljednike i mi nasljeđujemo očevo mjesto kao jamci. U trenutku očeve smrti sve tri smo bile maloljetne te je majka prihvatila nasljedstvo u naše ime. Nasljedstvo se sastoji od jedne njive i pola vinograda, svakoj je pripala trećina tog nasljedstva. Na parnicu se zbog neshvaćanja ozbiljnosti situacije nismo odazvale. U prvom mjesecu ove godine donešena je presuda na kojoj se nalaže jamcima, znači nama i ovoj drugoj trojici, da podmirimo dug koji danas iznosi cca 68 000 EURA plus sudske troškove od oko 23 000 kuna. Na tu presudu se žalimo i ističemo prigovore kako nismo znale za dug jer nije bio naveden u ostavini te kako se nas ne može teretiti za iznos koji premašuje vrijednost nasljeđene imovine. Žalba je odbačena uz obrazloženje da u žalbi nije dopušteno izlagati nove dokaze i činjenice te presuda postaje pravomoćna u petom mjesecu ove godine dok klauzulu ovršnosti dobiva u osmom mjesecu. U međuvremenu smo za ovaj predmet dobile besplatnu pravnu pomoć. Išla sam kod odvjetnika koji nam je dodijeljen te je rekao da se tu ništa više ne može učiniti dok ne dođe ovrha. 07.10. su meni i mojoj sestri blokirani svi računi i ovršen je novac koji je bio na računima. Banka nas šalje na Finu gdje otvaram zaštićeni račun na koji će mi uplaćivati dio obiteljske mirovine koji je izuzet iz ovrhe. Nadalje, na Fini tražim rješenje o ovrsi koje nam nikada nije dostavljeno na adresu i tamo tvrde da rješenja nema te su mi dali ispis iz Očevidnika koji se sastoji od Naloga za izravnu naplatu potraživanja, Podneska ovrhovoditelja i kopije presude koja je sad osnova za provođenje ovrhe odnosno ovršna isprava (žigovi pravomoćnosti i ovršnosti). Opet posjećujem dodijeljenog nam odvjetnika koji tvrdi da više nemam pravo na njegovu besplatnu pravnu pomoć jer je presuda pravomoćna Pitanja: Postoji li još koji pravni lijek za navedenu situaciju? Gdje saznati da li postoji Rješenje o ovrsi? Može li se na to rješenje žaliti i istaknuti prigovore koje je bilo moguće istaknuti u parnici? Je li moguće da Rješenje o ovrsi još nije donešeno? Ima li smisla pisati Prijedlog za obustvu ovrhe? Možemo li se, i na temelju čega ako da, žaliti Vrhovnom sudu?
  3. Poštovanje, jučer su mi mjerili brzinu i u naselju gdje je ograničenje 50 km/h izmjerili su mi 81 km/h i skinuli 10 km/h. znači u zapisnik su stavili da sam vozio 71 km/h i kaznu od 1000 kn( inače da sam vozio 70 km/h kazna bi bila 500 kn). e sad mene zanima da li se mogu žaliti i koliko mi to ima smisla? u trenutku dok su me zaustavili nisam siguran da sam vozio 80, mislim da je bilo bliže 70. neznam dali da to spominjem jer će ispasti da lažem al stvarno mislim da je brzina bila oko 70. nadalje, zanima me da li se mogu žaliti s obzirom na svoj materijalni status? završio sam faks u 2. mjesecu i sad već tri mjeseca stažiram što znači da dobijem 1600 kn mjesečno tako da mi je ovih 1000 kn puno previše s obzirom na moje prihode. također neznam da li ima razlika ako platim odmah ili ako se žalim( da li ima nekih drugih posljedica ako mi žalba ne uspije- još veća kazna, kazneni bodovi?). još samo da napomenem da sam prošle godine dobio također kaznu od 500 kn(ne zbog brzine) te da sam se onda žalio i na kraju dobio samo 150 kn sudskih troškova. unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija