Jump to content

AZHAR

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani, Koliki je vremenski ( zakonski ) rok da se odgovori na opomenu pred tuzbu ? Ja sam cuo da je 3 mjeseca . Da li se mora odgovorit na opomenu ? Hvala
  2. Hvala, Mislim da je mjerodavno ratno stanje (septembar 1993) , moj pokojni otac umire iznenada u 31 godini kao drzavljanin BIH i po tome ovi zakoni se drugacije tumace. Kazneno nemogu goniti individualce (koje stavljaju odgovornost na instituciju -klinicni centar) jer su radili po nekom internom nepostojecem zakonu a danas ga nemaju. Ja na odgovornost trazim K.C a instituciju nemogu strpat u zatvor ,jedini nacin kazen je financijska odsteta. Kazneno djelo jest zastarilo prije 16 godina u slucaju da smo znali za ovo djelo .Nismo znali niti su nas obavjestili . Sve dok nismo prije vise od godinu zatrazuili medicinsku dokumentaciji nismo ni znali za ovo djelo ....rok zastare tek je poceo tec proje vise od godinu .Cinjenica je da sam dokazivo saznao za pocinjenje opisanog djela uzimanje organa tek 2011. godine cime je zasigurno to rok od kojega se racuna zastara. Da li se na odgovornost treba teretit doktori ili ustanova koja je to odobrila ?
  3. Nasao sam neke zakone: Da se nebi povuklo pitanje zastare, na osnovu Zakona o obveznim odnosim, člana 230, stave 1; Potraživanje naknade uzrokovane štete zastarijeva za tri godine od kad je oštećenik doznao za štetu i za osobu koja je štetu učinila. Takodje, na osnovu zakona o Zastari RH ,naročito člana 236 koji glasi ; zastara ne važi za vrijeme mobilizacije, u slučaju neposredne ratne opasnosti ili rata za tražbine osoba na vojnoj dužnosti, i člana 237; gdje zastara ne teće u vremenu u kojem oštećeniku nije bilo moguće zbog nesavladivih prepreka sudskim putem zahtijevati ispunjenje obveze.
  4. Nakon 19 godina zatrazili smo medicinsku dokumentaciju o smrti moga oca , po prvi put . Slucajno smo uvidili da nalaz nije po propisima ? Nismo objektivno prije znali o tome a da jesmo onda bi odma reagovali a ne tek sad ! Zar nesto moze zastariti a da nisi znao o krivicnom djelu?
  5. Hvala, pa zar nije dokaz te cinjenice taj nalaz ? Zasto da se nesto dokazuje kad se takvi dokumenti nemogu falsitikovat ? Cak postoji usmena potvrda doktora da je to uradjeno! Da li mislis utvrdjivanje cinjenica pomocu sudskih vjestaka?
  6. Nakon 19 godina saznas za krivicno djelo...imas pismeni dokaz , opececen dokumenat koji sam dobio nedavno nakon sto sam sluzbeno zatrazio taj isti od te institucije ..sta je sa zastarom ? Da li je proso rok tuzbe ili tek pocinje zastara od roka saznanja..mogu dokazat da nisam ranije znao za to krivicno djelo jer da sam ranije znao onda bi i ranije podnijo tuzbu
  7. Zanima me da li je dovoljan samo pečat na kopiranom patološkom nalazu da bi on bio legalan i da bi se na osnovu njega mogla pokrenut parnica ? Taj nalaz mi predstavlja dokaz da su doktoru koji su radili na ovom slučaju učinili prekršaj.
  8. Zahvaljujem se Zex, Savjetovao sam se sa nekoliko odvjetnika .Oni do sada nisu imali ovakav slucaj .Kazu da je moguce da je klinika tada imala neki interni akt (zakon) ali da ga nemogu naci i zbog toga sumnjaju u ovaj razlog .Savjetuju me da posaljem opomenu pred tuzbu i da ljepo sve objasnim i da attachiram sve dokaze sto bi moglo natjerat Kliniku da priloze te interne akte iako sam ja u 2011 godini direktno razgovarao sa glavnim odjetnikom ali mi on do sada nije dostavio nikakve dokumente koje odobravaju uzimanje organa. Mozes li mi molim te odprilike opisat kako da napisem Opomenu pred tuzbu? Hvala
  9. 1993 godine u jednoj hrvatskoj bolnici umro je moj otac, od napuknuca stomacne arterije . Mi smo tada u Splitu bili kao izbjeglice iz Bosne. 2011 zbog pokretanja postupka za penziju mog oca u BiH zatrazili smo medicinsku dokumentaciju od te bolnice po nalogu naseg odvjetnika. Nakon 10 dana smo dobili postu sam svom medicinskom dokumentacijom. Posto sam diplomirao na Biotehnologiji a sad magistriram na Genetici jako dobro poznajem medicinsku terminologiju tako da sa sigurnoscu znam da na patoloskom nalazu nemoze stojati ovako : Srce i uzlazna arterija uzeti za Muzej . Ubjedjen sam da se to nije smjelo uraditi bez majkine dozvole .Dozvola nikad nije data niti je trazena.Mi smo tada imali 8 godina . Kasnije sam razgovarao sa doktoricom koja je radila tada i sad radi u toj bolnici i ona je priznala da je tO uradjeno po nalogu uprave bolnice braneci se da su tada (1993) postojali bolnicki akti koji su odobravali uzimanje organa od umrlog bez saglasnosti. Da li imam pravo tuziti bolnicu za ostetu ? Jako sam ogorcen zbog ovoga ...Sta da radim ?
  10. 1993 godine u jednoj hrvatskoj bolnici umro je moj otac, od napuknuca stomacne arterije . Mi smo tada u Splitu bili kao izbjeglice iz Bosne. 2011 zbog pokretanja postupka za penziju mog oca u BiH zatrazili smo medicinsku dokumentaciju od te bolnice po nalogu naseg odvjetnika. Nakon 10 dana smo dobili postu sam svom medicinskom dokumentacijom. Posto sam diplomirao na Biotehnologiji a sad magistriram na Genetici jako dobro poznajem medicinsku terminologiju tako da sa sigurnoscu znam da na patoloskom nalazu nemoze stojati ovako : Srce i uzlazna arterija uzeti za Muzej . Ubjedjen sam da se to nije smjelo uraditi bez majkine dozvole .Dozvola nikad nije data niti je trazena.Mi smo tada imali 8 godina . Kasnije sam razgovarao sa doktoricom koja je radila tada i sad radi u toj bolnici i ona je priznala da je ti uradjeno po nalogu uprave bolcine braneci se da su tada (1993) postojali bolnicki akti koji su odobravali uzimanje organa od umrlog bez saglasnosti Da li imam pravo tuziti bolnicu za ostetu ? Jako sam ogorcen zbog ovoga ...Sta da radim ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija