Jump to content

valentinam

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. to bih mogla. Hvala vam na savjetima, ovaj forum stvarno dosta pomogne. Ovako nekako ide dijagram suđenja: 1. Susjeda mi šalje tužbu za kompletnu spornu česticu 2. Moj odvjetnik odgovara na se ne slaže s tužbom jer sam česticu legalno prevela na sebe 3. Sudac određuje da geometar izađe na teren i da ga plati susjeda - trenutno smo u fazi čekanja geometra Mene zanima tko će na kraju spora platiti geometra? Ukoliko susjeda bude tražila i dalje čitavu česticu, a sudac presudi da se čestica prelomi na mjestu zida, mogu li ikako izbjeći troškove budući da su i moji interesi u tom pogledu? Bi li ona tada izgubila spor jer me tužila za cijelu česticu ili smo obje izgubile spor pa ćemo troškove podijeliti razmjerno podijeljenoj površini čestice?
  2. Ja njoj nikad nisam osporavala dio čestice (oko 20 kvadrata) ispred njezine kuće, i to joj neću osporavati jer mi taj dio ne teba, ali ovo s moje strane zida bih željela da to ostane moja zelena površina jer tu raste moja loza, tu je postavljen moj gromobran i tu sam je ja oduvijek brinula za kanalicu za odvodne vode koju sam i sama postavila. Jedino me zanima mogu li nekako spriječiti prolazak susjede kroz ova njezina vrata (crveno na skici) jer joj nikad nisam dopustila da komotno prolazi kroz njih, zapravo ona ni ne prolazi kroz ta vrata dok sam ja tamo, a i s mojoj pokojnom majkom se je uvijek svađala oko toga. Bojim se da bi ona mogla na to tražiti pravo služnosti na temelju dosijelosti, iskreno sam razmišljala i o prodaji te kuće jer susjeda mi nanosi ogromnu štetu psihičkom zdravlju, često je čujem gdje baca kletve na moju djecu od kojih se slediva krv u žilama. Kažem, planirala sam sve srediti 1/1 pa onda ograditi česticu, a sad ispada da sam zakasnila. Možete li mi dati savjet na čemu da temeljim obranu?
  3. hvala na optimističnom odgovoru. Odvjetnik mi je bio dosta pesimističan rekavši da sam trebala reagirati nakon što je susjeda digla zid prije 5 godina. Mene je isprva zid razljutio, ali ja tada nisam imala sređenu svoju česticu imovinsko jer je bila na mojim precima, čekala sam da sve riješim 1/1 i onda reagiram, trebala sam odmah reagirati, ali problem je što tu dođem par puta godišnje po nekoliko dana i nikad je nisam uhvatila u gradnji. Ona je mene bezbroj puta opstruirala u nadogradnji kuće polijevavši moje radnike vodom pa sam imala problema i naći dobre radnike koji bi radili u takvim okolnostima. Hvala na ovim argumentima, morat ću izgleda promijeniti odvjetnika jer valjda postoji način da se zakonski zaštiti vlasništvo. Svoju parcelu nisam ograđivala dok ne bude sve 1/1, a odvjetnik mi kaže da sam je trebala ograditi, ja se pitam što da ogradim kad zakonski još nije moje, a sad kad sam na kraju balade sve sredila po slovu zakona, odvjetnik mi kaže da sam zakasnila reakcijama. Prvo sam se pitala koga zakon štiti, nasilne susjede, otimače, ali kako dublje ulazim u tematiku spoznajem da postoji mnogo načina da se složi dobra obrana, samo izgleda da moj odvjetnik ide linijom manjeg otpora.
  4. ta čestica je bila na istim vlasnicima kao i čestica na kojoj je moja kuća, na mojim precima s kojima moja susjeda nema veze. Međutim, kad sam prevodila čestice sa svojih predaka na sebe, nisam imala problema jer su se svi moji rođaci složili s time. Znala sam da bih mogla imati problema s tom česticom, ali sam očekivala kako će susjeda tražiti geometra da joj ocrta njezin dio koji bih joj prepustila i stvar riješena. Uglavnom, tužba je bila za kompletnu česticu, a moj odvjetnik je na to dao prvi odgovor u smislu da se ne slažemo s time na temelju presude kojom sam ja tu česticu prevela sa svojih predaka na sebe. Može li se tužbeni zahtjev izmjeniti nakon izlaska geometra na teren, da on ocrta površinu te čestice ispred njezine kuće i da joj ja to priznam pa da sve bude što prije gotovo, u smislu nagodbe, o kojoj susjeda trenutno ne želi čuti, bi li se stavila u povoljniji položaj pred sudom? Ispričavam se na dužim odgovorima. Nasljedila sam kucu od majke, mala kuca, 60 kvadrata, nije imala krov nego samo ploču. Budući da suprug i ja imamo petero djece odlučili smo kuću staviti pod krov s polupotkrovljem tako da možemo svi normalno spavati u svojim krevetima kad dođemo ljetovati. Tijekom sređivanja potrebne dokumentacije da sve bude legalno, susjeda je sve opstruirala tako da mi je sve trajalo ukupno 10 godina, a dotad se djeci sve to zgadilo i više ne žele ljetovati tu iako smo kuću na kraju sredili sa svim potrebnim dozvolama. Susjeda je svoju kuću gradila kako je htjela bez ikakvim papira, ona živi u njoj tijekom cijele godine, a uvijek joj je glavna preokupacija bila pobrinuti se da moja majka, ja i moja obitelj ne budemo sretni. Da sad ne pričam o njezinoj naravi kao uzurpatorici terena jer je izgradila kuću zahvaćajući dijelove još nekoliko čestica i dijlu javne površine, ali će na temelju dosjelosti vjerojatno steći pravo vlasništva nad svime. Uzima li sud takve argumente u obzir?
  5. Molim vas pomoć jer kad sam taman mislila da sam sve riješila i da mogu napokon uživati u godišnjim odmorima u svojoj vikendici, dobila sam tužbu od susjede. Da probam u što kraćim crtama opisati problem, a radi bolje predodžbe napravila sam i ilustraciju stanja na terenu. https://plus.google.com/photos/106848453510251972476/albums/5775043547196511089?authkey=CLiZiPSMgYDjQg Ucrtana je sporna čestica koja je tijekom sređivanja zemljišta kompletna prevedena na mene, a sad sam dobila tužbu od susjede koja želi također kompletnu česticu. Sporna čestica ima samo 25 kvadrata, 5 kvadrata je na mojoj strani od zida, ali su mi jako bitni jer bih konačno ogradila svoju parcelu i osigurala mir svojoj obitelji nakon što sam sve po zakonu sredila. Najviše me pogađa što sam provela pakao sređujući sve potrebne dozvole za gradnju kuće jer sam htjela sve napraviti po slovu zakona i napamet znam proceduru sređivanja zemljišta. Susjeda je izgradila kuću na barem 5 čestica koje se u gruntovnici vode na moje pretke, zatim je uzimala od javnog puta koliko joj je trebalo i još od nekih čestica drugih vlasnika, i kuća joj je kompletno nelegalna, gradi ju u vis koliko hoće, bez ikakvog plana i dozvola. Susjeda je još prije 5 godina podigla između nas zid 3 metra koji mi je narušio vizuru okoliša, ali nisam se bunila jer sam smatrala da je najbolje da se ne viđamo, usput, ona ima 90 godina. Zapravo je na mjestu zida oduvijek bila granica između nas i nikad mi nije palo na pamet osporavati dio čestice ispred njezine kuće, ali sam mislila da će tijekom sređivanja svoje čestice pozvati geometra pa da će me tužiti samo za taj dio ispred svoje kuće što bih joj ja prepustila, ali ona me je tužila za kompletnu česticu. Moj odvjetnik je odgovorio na tužbu da se ne slažem s tužbom, na što je sud odredio izlazak geometra na teren. Sad me zanima što očekivati? Odvjetnik mi je predložio da se pokušamo izboriti za dio čestice s moje strane zida, ali da problem prave vrata koja je susjeda napravila u zidu, a kroz koja vjerojatno prolazi, iako ne prolazi dok sam ja tamo nekih 30-ak dana, pa je on mislio napraviti nagodbu da ja dobijem dio čestice sa svoje strane, a susjedi prepustim dio čestice s njezine strane i pravo služnosti puta. Šokirala sam se da neću moći ograditi prostor svoje parcele (nakon što sam ga napokon sredila 1/1) jer bi susjeda mogla dobiti pravo služnosti puta na temelju dosjelosti. Taj dio sporne čestice ispred moje kuće mi je služio kao zelena površina za rast loze i cvijeća. Možete li mi pomoći i reći bori li se odvjetnik za mene ili ide linijom manjeg otpora? Moramo li joj nuditi u ovom sporu pravo služnosti? Isto tako, prvi izlazak geometra se očekuje i platila ga je po odluci suda susjeda, ali se bojim da to neće sve ući u vrijednost spora i na kraju ja budem morala sve platiti? Može li se spor preokrenuti samo na dio čestice ispred susjedine kuće pa da joj prepustim to da što prije ovaj pakao završi?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija