Jump to content

samo.ja

Korisnik
  • Broj objava

    40
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je samo.ja objavio

  1. Privatni sam iznajmljivac apartmana preko xy agencija. Gosti uplacuju cjelokupni iznos smjestaja preko tih agencija. Agencije meni uplacuju cjelokupni iznos na devizni ziroracun umanjeno za njhiovu proviziju, a meni dostavljaju putem internetu potvrdu koliko ce mi biti uplaceno. Pitanje - da li trebam gostu kada dodje u moj apartman i ja izdati racun prema svom cjeniku, na obrascu iz knjige uvezanih racuna? Hvala!

    Jeste li vi uopće mali obveznik fiskalizacije? Ukoliko ste obveznik poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava niste obveznik fiskalizacije, međutim ukoliko ste obveznik poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno imate obrt, obveznik ste fiskalizacije od 01.07., osim ako ne spadate u srednje i velike poduzetnike sukladno Zakonu o računovodstvu.

     

    Ažurirano

     

    Privatni sam iznajmljivac apartmana preko xy agencija. Gosti uplacuju cjelokupni iznos smjestaja preko tih agencija. Agencije meni uplacuju cjelokupni iznos na devizni ziroracun umanjeno za njhiovu proviziju, a meni dostavljaju putem internetu potvrdu koliko ce mi biti uplaceno. Pitanje - da li trebam gostu kada dodje u moj apartman i ja izdati racun prema svom cjeniku, na obrascu iz knjige uvezanih racuna? Hvala!

    Jeste li vi uopće mali obveznik fiskalizacije? Ukoliko ste obveznik poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava niste obveznik fiskalizacije, međutim ukoliko ste obveznik poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno imate obrt, obveznik ste fiskalizacije od 01.07., osim ako ne spadate u srednje i velike poduzetnike sukladno Zakonu o računovodstvu, onda ste obveznik fiskalizacije od 01.01.

  2. Dobio sam poziv da se javim u poreznu upravu zbog prijave poreza za 2011g jer nisam predao prijavu poreza,a dobio sam uplate od dva uplatitelja,jedno je firma u kojoj radim normalno,a drugi uplatitelj HPB invest na osnovu duga umirovljenicima,a koji sam ja nasljedio od pokojnog oca nakon ostavinske rasprave.Priznajem da je moja greška sto nisam predao prijavu,ali evo iskreno totalno zaboravio da su u biti stvarno bile uplate na tekuci od dva uplatitelja

    Zanima me da li sad i taj dio povrata ulazi u obračun poreza jer sto se tiče porezne kartice iz firme tu je sve ok,ako netko zna bio bi mu zahvalan za savjet

    u poreznu prijavu unosite obrasce koji i imaju identifikator 1 i identifikator 2. IP obrasci s ostalim identifikatorima NE ulaze u poreznu prijavu.

  3. Poštovani,

     

    molim Vas za pomoć. Naime, radi se o sljedećem. Dobio sam porezno rješenje o povratu poreza na iznos od 2935 Kn. Porezna odbije isplatiti povrat sve dok mi bivsa firma ne uplati sve doprinose. Koja su moja prava?? Zašto ja kao građanin koji redovito ispunjava svoje obaveze moram snositi posljedice zbog propusta bivše firme. Svaki savjet je dobrodošao.

     

    Hvala.

    Ukratko, radi se o povratu uplaćenog poreza. ukoliko isti nije uplaćen, ne možete ostvariti njegov povrat. ne može se vratiti nešto što nije ni uplaćeno. neuplaćeni doprinosi nemaju veze s povratom poreza.

  4. Molio bih pomoć oko ishođenja dokumentacije koja se spominje u priručniku od porezne.

     

    Ukratko opis stanja:

    - Prva nekretnina koju kupujem ili posjedujem.

    - Stan površine manje od 50m2 u Zagrebu.

    - Nije novogradnja, stambena zgrada iz 87. ili 88.

    - Samac.

    - Prijašnje prebivalište je kod roditelja, Zagreb.

    - Hrvatski državljanin

     

    Po priručniku za oslobađanje od poreza na promet nekretninama u dijelu gdje se navodi potrebna dokumentacija, a koji se odnosi na moj slučaj, stoji sljedeće:

     

    a) preslika ugovora o kupnji stambenog prostora

    b) dokaz o vlasništvu nekretnine na kojoj je porezni obveznik imao zadnju prijavu prebivališta (vlasnički list ili izvod iz knjige položenih ugovora)

    c) dokaz o nekretninama u vlasništvu (vlasnički list ili izvod iz knjige

    položenih ugovora)

    d) nije bitno jer sam samac

    e) izvod iz matične knjige rođenih (nevažno ali forme radi)

     

    Trebam pomoć gdje, kako i uz koje troškove mogu dobiti stavke "b" (dokaz o vlasništvu nekretnine na kojoj je porezni obveznik imao zadnju prijavu prebivališta) i "c" (dokaz o nekretninama u vlasništvu).

     

    Zahvaljujem.

     

    EDIT: Novo prebivalište je kupljeni stan.

    U popisu dokumentacije nedostaje uvjerenje o prebivalištu na novokupljenu nekretninu koju ćete zatražiti od MUP-a.

    B)preslika vlasničkog ugovora stambenog prostora na kojem ste do sada imali prijavljeno prebivalište, osim ako ste imali stan u najmu onda dostavljate ugovor o najmu ili ako isti nije sklopljen, pišete izjavu o vremenu koje ste proveli u toj nekretnini i u čijem je vlasništvu.

    c) potrebno samo ukoliko dolazite iz drugog grada ili općine

  5. Ja ću iskoristiti temu za svoje slično pitanje:

     

    Vlasnica sam stana od 25 kvadrata na kojeg sam bila oslobođena plaćanja poreza. U međuvremenu mi se obitelj povećala za 2 člana (nevjenčani suprug i sin) i sada kupujemo stan od 58 kvadrata kako bi riješili problem nedostatnog životnog prostora. Moj prvi stan ne bi prodavali. Novi stan bi kupili pola-pola. Na koji način možemo dobiti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretninama? Ponovno napominjem da nismo službeno vjenčani, za potrebe stambenog kredita smo radili nekakvu potvrdu da smo u izvanbračnoj zajednici ali ju ne trebamo predati u poreznoj. Dakle ja se službeno ne vodim kao član uže obitelji.

    Hvala

     

    Poštovana,

     

    Vi ne možete za svoj dio nekretnine više tražiti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, neovisno namjeravate li prethodno kupljeni stan prodati ili zadržati u vlasništvu. Zakon navodi da oslobođenje može dobiti kupac nekretnine uz uvjet da on i članovi njegove uže obitelji (bračni drug i djeca prijavljena na istoj adresi) nemaju riješeno stambeno pitanje odnosno nekretninu koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Slijedom toga, zahtjev za oslobođenje može podnijeti Vaš izvanbračni partner za sebe i dijete (pretpostavljam da je dijete vaše zajedničko?) uz uvjet da su prijavljeni na istoj adresi, odnosno na novokupljenoj nekretnini. To bi značilo da, ukoliko se odlučite na kupnju veće nekretnine i budete suvlasnici, svaki za sebe će podnijeti prijavu poreza na promet nekretnina, a Vaš nevjenčani suprug će uz prijavu podnijeti zahtjev za oslobođenjem podnošenjem određene dokumentacije kojom dokazuje postojanje uvjeta za oslobođenje. U konačnici, Vi ćete za svoj dio nekretnine (29m2) platiti porez na promet nekretnina, a na drugu polovicu će Vaš izvanbračni drug biti oslobođen.

    Moguće je (ako se Vas dvoje usuglasite) da stjecatelj nekretnine bude isključivo Vaš partner pa bi dobio oslobođenje za svih 58m2 jer Zakonom dvočlana obitelj (on i dijete) imaju pravo na oslobođenje do 65m2.

  6. Poštovani, da li je, u za mene sličnoj situaciji, bolje sklopiti kupoprodajni ugovor, te, s obzirom da bih na taj način stjekao prvu nekretninu, na osnovu istog ostvario oslobođenje od poreza na iznos od 50 m2, ili je isto oslobođenje moguće ishoditi i na osnovu ugovora o dosmrtnom?

    Hvala.

    U sličnoj ste situaciji, misleći pri tom da namjeravate sklopiti ugovor o dosmrtnom s roditeljima ili nekim drugim?

    ako su u pitanju roditelji, na vas se ne može primjeniti oslobođenje jer ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ima elemente kupoprodaje, a oslobođenja za potomke i pretke su predviđena samo kod darovanja i nasljeđivanja, te ugovora o doživotnom uzdržavanju.

    Za vas je onda povoljnije sklopiti kupoprodajni ugovor s roditeljima te tražiti oslobođenje od plaćanja poreza ukoliko ispunjavate uvjete (vi i vaši članovi uže obitelji, bračni drug i djeca) iz Zakona o porezu na promet nekretnina čl 11.a.

    Imajte na umu ako fiktivno sklopite ugovor da vas Porezna uprava može tražiti dokaze o izvorima financiranja nekretnine, što ćete isto morati navesti i u obrascu Prijava poreza na promet nekretnina.

  7. Eh,ovako kupila sam građevinsko zemljište 2006. godine i pošto mi je to bila prva nekretnina sa kojom ću si riješiti stambeno pitanje u roku od pet godina morala sam napraviti kuču i ne otuđiti to zemljište,da ne bi morala platiti porez od 5% vrijednosti.2008. godine darovala sam suprugu polovicu da bi on mogao diči kredit,za izgradnju kuče pošto sam ja bila nezaposlena i njemu je to prva nekretnina.2009.godine sam dobila rješenje da moram platiti porez jer sam otuđila nekretninu,naravno žalila sam se i prošli tjedan mi je žalba odbijena.Samo tri godine im je trebalo!!!!I kaj da sad radim???polovica je još uvijek moja,zašto bi platila sve??Kad na snagu stupa zastara?? HVALA.

    Što se tiče zastare, sve je rečeno prethodnim postom.

    Dužni ste platiti porez jer ste nekretninu otuđili u roku kraćem od 5 godina, što po (prethodnom) Zakonu o porezu na promet nekretnina niste smjeli napraviti. Neovisno da li ste otuđili polovicu, četvrtinu ili cijelu nekretninu.

    Novi, izmjenjeni Zakon (koji se ne odnosi na vas! jer za vas vrijede uvjeti za oslobođenje i otuđenje po priješnjem) uredio je da se naknadno ne utvrđuje obveza plaćanja poreza ako je otuđenje izvršeno između užih članova obitelji (bračni drug i djeca).

  8. Uočite u Konačnom prijedlogu Zakona o fiskalizaciji pojam "malog obveznika fiskalizacije". To je fizička osoba koja je obveznik poreza na dohodak po osnovi samostalne djelatnosti iz članka 18.

    Zakona o porezu na dohodak, a kojoj se se dohodak i porez na dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu prema Zakonu o porezu na dohodak i Pravilniku o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti.

     

    Ako "iznajmljivač kreveta" spada u ovu gornju definiciju, onda je on dužan izdavati račune koje će "kidati" iz posebne knjige koju ovjerava porezna uprava. Ne mora, dakle, koristiti ovaj novi sustav elektroničkog fiskaliziranja, niti nabavljati softver, ali ipak jest obveznik fiskalizacije i na njega se odnosi i taj zakon. Pogledajte zakon, gore je linkan.

     

    Obveznici fiskalizacije nisu jedino oni koji nisu niti obveznici poreza na dohodak, niti poreza na dobit (uopće da nisu obveznici), kao niti oni obveznici tih poreza koji su eksplicitno popisani u čl. 5.

     

    Napominjem da nisam pravnik, niti knjigovođa, ali sam pratio ovaj zakon zbog drugih potreba. Stoga potvrdite moje navode još jednom.

     

    Vaš odgovor je jako dobro napisan!

    Postavljač upita spada u male obveznike fiskalizacije, što znači da je u obvezi knjigu uvezenih računa (koje će za potrebe fiskalizacije izdavati i prodavati Narodne novine) odnijeti na ovjeru u Poreznu upravu te naglasiti za koju je svrhu.

  9. Ako netko ima kakav dobar savjet dobro bi nam došao. Situacija je slijedeća: darovnim ugovorom dobila sam stan od svog oca. Pošto mi je bila prva nekretnina dobila sam oslobođenje od poreza. nikada nisam prijavila prebivalište na tu adresu! spletom raznoraznih okolnosti sud mi je oduzeo imovinu(taj stan). Poslije udaje kupujem zemljište sa suprugom na kojem gradimo kuću i tražimo oslobođenje od poreza koje nam odbijaju. da li imam pravo na oslobođenje s obzirom da mi je prvu nekretninu oduzeo sud ili možda da predamo zahtjev za obnovu postupka??? dobrodošle su i preporuke za odvjetnika koji bi se kužio u ovo tj.porezno pravo!!!

    Pravo na oslobođenje od plaćanja poreza niste iskoristili jer se pravo može iskoristiti isključivo kupnjom.

    Na nasljeđenu nekretninu niste platili porez jer ste oslobođeni kao potomak.

    da li možete dobiti oslobođenje ovisno kad je otuđena (oduzeta) nekretnina. da li je otuđena prije 2003. godine ili kasnije?

    Kolka je površina otuđene nekretnine?

    Da li Vi i bračni drug imate ili ste imali neke druge nekretnine u vlasništvu (zemljište, stambeni i/ili poslovni prostor, )?

    Više detalja pa ćete dobiti i konkretniji odgovor.

    Pzv.

  10. Za oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina trebaju u razdoblju prije nastupa zastare prava poreznog tijela na utvrđivanje i naplatu poreza svi propisani uvjeti. Stoga, kako je jedan od uvjeta da bračni drug nema ijednu nekretninu značajnije vrijednosti, to se odnosi i na trenutak kupanje stana i na naredno razdoblje jer ...ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje...

    U pravu ste, uvjeti za oslobođenje jesu i za poreznog obveznika i za njegovog bračnog druga da u trenutku stjecanja nema nekretninu NE značajnije tržišne vrijednosti već nekretninu koja prema broju kvadrata ne zadovoljava njihove stambene potrebe, a da je najviše do 10m2 manja od nekretnine koje stječu ili da nemaju u vlasništvu nekretnine koje su jednake ili veće tržišne vrijednosti od ove koju stječu (osim poljoprivrednog zemljišta ili poslovnog prostora u kojem građanin i/ili članovi uže obitelji obavljaju djelatnost). Samo je jedna sitnica bitna: oni NISU u bračnoj zajednici. Na zaručnicu se ti uvjeti ne primjenjuju, čak ni onda kad porezni obveznik stekne pravo na oslobođenje I sklopi bračnu zajednicu jer se dokazivanje statusa i uvjeta za oslobođenje dokazivalo u trenutku prijave poreza. Poreznom obvezniku se naknadno može utvrditi obveza plaćanja poreza ako otuđi nekretninu, ako porezna naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za oslobođenje (uvjeti koji su propisani čl 11.a, a koje je obveznik dokazivao podnošenjem porezne prijave!) ili ako porezni obveznik i/ili bračni drug promjene adresu prebivališta (istu onu koju su morali prijaviti u MUP-u i dostaviti uvjerenje Poreznoj upravi prilikom podnošenja prijave, a svakako u toj obvezi nije bila zaručnica!).

    Pa apeliram da mi citirate odredbu Zakona kojom bi stjecatelj nekretnine mogao naknadno platiti porez.

  11. i nakon kupnje stana od strane zaručnika, a do isteka zastarnog roka za utvrđivanje i plaćanje poreza na promet nekretnina, da bi sve pretpostavke za oslobođenje od plaćanja poreza bile ispunjene, zaručinca se ne smije smatrati, u svrhe oporezivanja, članom uže obitelji odnosno suprugom. Dakle, nije bitno samo da u trenutku kupnje stana nisu u braku, već i u razdoblju nakon kupnje i tijekom razdoblja stanovanja u njemu.

    u trenutku stjecanja nekretnine, u ovom konkretnom slučaju, jest zaručnik, samac, pojedinac. On nema užih članova obitelji. U trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora, odnosno podnošenja porezne prijave dokazuje svoj status i uvjete za oslobođenje. Od dana stjecanja nekretnine ne smije je otuđiti u roku 3 godine, odnosno ako Pu nakanadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za oslobođenje, sukladno čl.112, stavak 6 Zakona o porezu na promet nekretnina:

    Porez na promet nekretnina iz stavka 1. ovoga članka, kojeg je građanin bio oslobođen, plaća se naknadno ako u roku od 3 godine od dana stjecanja ako:

    1. građanin otuđi ili iznajmi nekretninu u cijelosti ili djelomično,

    2. građanin ili njegov bračni drug odjave prebivalište, ne borave ili prijave promjenu adrese stanovanja,

    3. Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

     

    Ovi uvjeti odnose se ISKLJUČIVO na sudionike u poreznom postupku. Ako bračna zajednica nije postojala u trenutku sklapanja ugovora, naknadno se, nakon utvrđenog prava na oslobođenje od plaćanja poreza, ne mogu ovi uvjeti primjeniti na zaručnicu ukoliko sklope bračnu zajednicu.

    Situacija bi bila znatno drugačija da prvo sklope bračnu zajednicu pa tek onda kupe nekretninu. U tom slučaju uopće ne bi mogli tražiti oslobođenje jer se uzima u obzir da li stjecatelj nekretnine i njegov bračni drug ispunjavaju uvjete za oslobođenje. Između ostalog, ako je jedno od njih iskoristilo pravo na oslobođenje dok bračna zajednica nije ni postojala, svejedno neće moći tražiti oslobođenje. Naravno, jer će oboje biti sudionici u poreznom postupku i oboje moraju kumulativno ispuniti uvjete iz Zakona.

     

     

     

     

     

     

     

  12. nažalost, kako ste vlasnica jedne nekretnine (građevine ili zemljišta), sukladno odredbama članak 11.a. stavak 1. točka 4. Zakona o porezu na promet nekretnine, vi ne ispunjavate uvjet za oslobođenje od plaćanja poreza. Proizlazi da bi vaš zaručnik trebao kupiti stan, i nažalost, ostati s vama u izvanbračnoj zajednici minimalno 3 godine od kupnje, a i kasnije sljedeće 3 godine od isteka roka zastare prava poreznog tijela na utvrđivanje poreza.

    na postaviteljicu upita se ne mogu primjeniti odredbe navedenog članka jer ona neće biti sudionik u poreznom postupku ako u trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora ne bude u bračnoj zajednici.

  13. Poštovani.Zamolila bih Vas ako bi mi mogli dati savjet.Prije par mjeseci sam se zaručila i sada zaručnik i ja mislimo kupovati stan.Kako ja već imam jednu nekretninu na sebi, dok on nema niti jednu, mislim da bi bilo bolje da stan glasi pri kupnji na njega, jer ako se prije vjenčamo pa onda kupujemo stan, onda se stan dijeli pola-pola odmah pri kuplji i kako onda s porezom?Pa me zanima koja nam je opcija sada najbolja obzirom na plaćanje tog poreza pri kupnji prve nekretnine pošto bi to bila njemu prva nekretnina a meni druga?dali je bolje da prvo kupimo stan, pa se onda vjencamo ili obrnuto? u svakom slučaju razliku u kvadraturi ćemo morati platiti jer smo našli stan od 102 mm2.Hvala.
    Poštovana,Vaš zaručnik može kupiti nekretninu i steči pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina za jednog člana. Vaš zaručnik je u obvezi ne mijenjati prebivalište slijedeće 3 godine niti otuđiti nekretninu (prodati, darovati i/ili iznajmiti), a ta odredba se ne odnosi na Vas jer niste niti sudionik u sklapanju kupoprodajnog ugovora, niti njegov član uže obitelji. uvjeti za oslobođenje se gledaju u trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora, a na sklapanje bračne zajednice strpite se do donošenja poreznog riješenja.
  14. Poštovani, da li je, u za mene sličnoj situaciji, bolje sklopiti kupoprodajni ugovor, te, s obzirom da bih na taj način stjekao prvu nekretninu, na osnovu istog ostvario oslobođenje od poreza na iznos od 50 m2, ili je isto oslobođenje moguće ishoditi i na osnovu ugovora o dosmrtnom?

    Hvala.

    Zadnjim izmjenama Zakona o porezu na promet nekretnina jasno je definirano da se oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina može ostvariti samo na temelju sklopljenog kupoprodajnog ugovora ali ne i po osnovi drugog pravnog posla koje ima obilježja kupnje, u vašem upitu konkretno, ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

  15. ne znam iz čega zaključujete da imam agresivan nastup?! odgovor je u prvom redu bio usmjeren na "bovu". Ukoliko je ovo pravni forum, prvenstveni cilj jest informirati, savjetovati i sugerirati sukladno pravnim propisima. A bovu je sugerirao prijavu prebivališta iako iz vašeg posta nije bilo razvidno da imate namjeru na navedenoj nekretnini i boraviti. Ukoliko ne želite pravni savjet, postoje drugi različiti forum na kojem možete dobiti i smislenije odgovore. na vama je odluka kako ćete postupiti. Na meni je, kao registriranom članu pravnog foruma, da odgovaram u skladu s propisima.

    Pzv.

  16. Nikakvo postojanje dugova postovani nije spomenuo,pitao je kratko i jasno"ko placa porez pri kupoprodaji"

    Riješenjem se utvrđuje OBVEZA plaćanja poreza. Stjecatelj nekretnine je OBVEZAN podmiriti poreznu OBVEZU u roku 15 dana.

    međutim, Zakonom o porezu na promet nekretnina čl. 20 je predviđeno da PRODAVATELJ solidarno jamči za naplatu poreza ako ugovorom urede takvu obvezu.

    Solidarno znači da Pu može tražiti naplatu od bilo kojeg od njih dvojice (stjecatelja i/ili prodavatelja) ili od obojice istovremeno.

    Znači, porezni obveznik je UVIJEK stjecatelj ali PLATITI mogu i stjecatelj i prodavatelj ako ugovore takvu obvezu.

    Jasnije?

  17. o čemu ti pišeš .

    ako je neko vlasnik neke stambene nekretnine

    ima zakonskopravo prijaviti prebivalište na toj nekretnoni (netreba mu odobrenje porezne uprave) i to nije neistinito prijavljivanje .

    i po zakonu nisi obvezan svih 365 dana u godini boraviti u nekretnini na kojoj imaš prebivalište.

    nigdje u zakonima nije navedeno da bračni parovi moraju živiti i imati prebivalište

    zajedno u jednoj nekretnini.

    vlasnik nekretnine je u obvezi plaćati porez ali ne i bračni partner.

     

    moguće je da onaj ko ima više nekretnina nije uživao na moru,skijanju,putovanjima

    i na taj načina ušteđeni novac iskoristio i kupio nekretninu.

     

    bilo bi pošteno da zakonodavac donese zakon po kome bi svako ko novac troši na provode,putovanja,skijanje,more.... plaćao dodatni porez

    zato što je protrajbo novac a nije sebi osigurao stambenu nekretninu za život.

    traži da se drugi pobrine za njegov stambeni problem.

    vaši odgovori su neutemeljeni, inače. Pokretač teme nije rekao da će živjeti ili povremeno biti u tom stambenom prostoru već da će samo prijaviti prebivalište.

    Nije u području rada Porezne uprave da osigura primjenu propisa o prebivalištu i/ili boravištu niti se isto prijavljuje u poreznoj upravi već u Ministarstvu unutarnjih poslova.

    Nitko, osim Vas, nije spomenuo bračnu zajednicu kao uvjet za plaćanje poreza ili oslobođenje istog.

  18. podjelite se sa prijavom prebivališta .

    muž na jednoj nekretnini

    vi na drugoj i nijedna nekretnina nije prazna .

    kako vele za nekretnine koje su u najmu (prijavljen poreznoj upravi)plaćat će se puno manji porez na nekretnine.

    Nadam se da se šalite. Vi sugerirate neistinito prijavljivanje prebivališta čime postavitelj upita riskira kaznu predviđenu Zakonom o prebivalištu i boravištu. Također će poreznim zakonom biti predviđene kazne za neistinito prijavljivanje podataka radi izbjegavanja plaćanja poreza. Općenito, što je sporno u tome da onaj tko ima više nekretnina plaća porez? Cilj je poticati ne samo punjenje proračuna već poticati građane na gospodarsko djelovanje. Neka stan iznajmljuju, neka se bave nekom djelatnošću. Teško je onima koji nemaju nikakvih nekretnina, a u našoj se državi, nerazumljivo, uvijek bune oni koji imaju.

  19. Puno Hvala na odgovoru..

    evo još par potpitanja:

    - što se sve smatraju primanja djeteta?

    - molim Vas za informaciju što se može koristiti kao dokaz o tome da se dijete može smatrati uzdržavanim?

     

    Unaprijed zahvaljujem na odgovorima

     

    Lijep pozdrav

    Najjednostavnije je krenuti od starosti djeteta, odnosno od njegovog statusa: na redovnom školovanju, nezaposlen, zaposlen.. Ukoliko je dijete na redovnom školovanju, onda je potrebno dostaviti potvrdu o redovnom školovanju. Ukoliko je nezaposleno, potvrdu sa Zavoda za zapošljavanje, ili ukoliko je ostvarivao nekakve primitke, onda potvrdu o istima prema kojima se može dokazati da se može smatrati uzdržavanim djetetom. Morate konkretnije navesti status djeteta.

    Primitak je onaj koji osoba ostvari po bilo kojoj osnovi (napominjem da se radi o ukupnom bruto primitku, neovisno koliki je neto!), jedino što se kod utvrđivanja primitka NE uzimaju u obzir socijalne potpore, dječji doplatak, potpora za novorođenče odnosno opremu novorođenčeta, te mirovina koju dijete prima nakon smrti roditelja.

  20. Poštovani,

     

    moj je problem sljedeće naravi. Prije 6 godina prodala sam kuću koju sam dobila od oca putem darovnog ugovora. Kuća od 100 m2 prodana je za 20 000 eura što nije bilo dovoljno da se u ovih 6 godina priskrbi nešto drugo. Od tada živimo kao podstanari. Sada bismo kupili stan - starogradnja, od 7o-ak m2. Suprug na sebi nije imao nikakvu nekretninu. Na koji način osloboditi se poreza?

    Opća porezna oslobođenja prema Zakonu o porezu na promet nekretnina (NN 69/97, 153/02) pod točkom 9. navode:

    ----građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz slijedeće uvjete:

    -da imaju hrvatsko državljanstvo

    -da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi

    - da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji ne prelazi površinu stambenog prostora kako slijedi:

    o za 1 osobu – do 50m2

    o za 2 osobe – do 65 m2

    o za 3 osobe – do 80 m2

    o za 4 osobe – do 90 m2

    o za 5 osoba – do 100 m2

    o za 6 osoba – do 110 m2

    o za 7 i više osoba – do 120 m2

    -ako veličina nekretnine (stan ili kuća) koju građanin kupuje prelazi zadane površine , tada se porez na promet nekretnina plaća samo na višak stambenog prostora

    -da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe

    Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe podrazumijeva se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete.

    Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac.

    - da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti

    Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje.

    -članovima uže obitelji smatraju se bračni drug, te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin

     

     

    E sad kako tumačiti tu točku:

     

    - kako tumačiti prvu nekretninu, s obzirom da prva nije kupljena nego dobivena?

    - s ovim stanom sada koji bi kupili riješili bi stambeno pitanje, jer živimo kao podstanari

    - nekretnina ne prelazi površinu stambenog prostora za 4 osobe

    - u vlasništvu nemamo nikakvu drugu nekretninu, pa čak niti onu koja bi zadovoljila naše stambene potrebe

    - nemamo niti stan, niti kuću za odmor

    Dakle, tretira li se darovana nekretnina kao prva? Ako da, što treba napraviti uzevši u obzir sve što sam napisala, da porez bude što manji?

     

    Nadam se da sam bila jasna.

     

    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

    Lijepi pozdrav svima.

    Sasvim ste bili jasni. Međutim, ne možete dobiti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina budući ste već imali nekretninu koja je površinom zadovoljavala stambene potrebe vaše obitelji. Nije bitan način na koji ste stekli nekretninu koju ste imali u vlasništvu. I bez obzira na razloge zbog kojih nekretnina od 100m2 nije zadovoljavala vaše stambene potrebe, za kupnju manje nekretnine odnosno ove od 70m2 ne možete dobiti oslobođenje.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija