Jump to content

Bubi ZG

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Bubi ZG objavio

  1. Poštovani,

    nemate pravo na otpremninu...kod starog poslodavca niste dobili otkaz, a u slučaju otkaza ugovora kod novog poslodavca, otkazao bi se postojeći ugovor, a ne stari koji je raskinut.

    Ako se stari poslodavac nije posebno obvezao na nekakva davanja prema ranijem ugovoru stvar je jasna.

     

    Toga sam se i bojao. Ustvari, logika je jasna sama po sebi ali nada umire posljednja...zato sam se i obratio za pomoć.

     

    Svima se zahvaljujem na savjetima!

    Pozdrav, B.

  2. Ako nije ovo gore, jednostavno u Sporazum o raskidu ugovora o radu koji Vam nude, obvezno ubacite odredbu o tome da se usuglasuje da se računa neprekinut staž itd. te da za obveze koje proizlaze iz toga solidarno odgovaraju i stari i novi poslodavac.

     

    Definitivno je ovo drugo. Problem je u tome što mi uopće nije ponuđena mogućnost da korigiram dokument "Sporazumni prekid radnog odnosa" jer situacija u kompaniji nije dobra i poslodavac se postavio po principu ili uzmi ili ostavi. Naravno da sam potpisao ponuđene papire jer bi protivno značilo otkaz u roku odmah. Poslodavac je jako dobro svjestan viška zaposlenika kao i vojske nezaposlenih na tržištu pa mu moje odbijanje potpisa Sporazumnog prekida i novog ugovora ne bi značilo ništa jer bi preko noći našao zamjenu. Zbog toga nisam imao izbora...

    Pretpostavio sam da u Sporazum o raskidu ugovora treba ugraditi odredbu u formatu kako Vi opisujete ali za to jednostavno nije bilo mogućnosti.

    Hvala na savjetima, pogledat ću post kojeg spominjete.

  3. ja sam postavila svoje pitanje, dilemu, problem 19.9.2012. i vidim da je pogledano 60-tak puta ali nitko nije ni komentar ostavio, svi smo više manje neupućeni a zakoni su nedorečeni, nemaš koga pitati za savjet jer se većina savjeta plaća a mnogi su u potrazi za pomoći..Preostaje eventualno vidjeti da li se ima pravo negdje na besplatni pravni savjet.

     

    Puno hvala na odgovorima!

    Radi se o 2 d.d., oba društva su i dalje operativno aktivna (ne radi se o stečaju već o reorganizaciji). Moj osnovni strah je taj da neću imati pravo na otpremninu jer sam prešao drugom poslodavcu bez obzira što je ta druga firma u većinskom vlasništvu kao i prethodna. Guglam već danima, tražim nekakvu sudsku praksu, do sad nisam našao mnogo o ovoj temi. Očito se zaista radi o sivoj zoni koju povezane kompanije koriste kako bi si umanjile troškove otpremnina.

    Nadam se da sam u krivu...

  4. Za otpremninu je važno da imaš najmanje 2 godine neprekidnog radnog staža kod istog poslodavca. Otpremnina je određena Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom..važno je da nemaš prekid radnog odnosa, tj. da se sporazumni raskid i novi Ugovor o radu vežu datumima. Znači raskid npr. 01.10.2012 a novi ugovor 02.10.2012.

     

    Unaprijed se ispričavam ako nisam shvatio odgovor ili ako nisam jasno postavio pitanje.

    Sve što ste napisali mi je poznato. Ono što me brine jest činjenica da se prelaskom u drugi pravni subjekt prekida staž kod istog poslodavca. Budući da prelazim u drugu firmu, u suštini su to 2 odvojena pravna subjekta pa se bojim da, ako mi novi poslodavac da otkaz, nemam pravo na otpremninu uređenu ZOR. Bitna činjenica je da su obje firme u istom vlasništvu pa sam se nekako ponadao da ta činjenica ima težinu u zakonima... Ili se varam?

  5. Zaposlen sam kod poslodavca na neodređeno i evo već teče neprekinutih 6 godina radnog staža. Najavljeno mi je da od iduće godine prelazim u drugu kompaniju koja je u istom vlasništvu kao moja sadašnja kompanija. Tehnički će se to izvesti na način da potpisujemo sporazumni raskid radnog odnosa sa postojećom kompanijom te u isto vrijeme potpisujem novi ugovor sa novom kompanijom (pod istim uvjetima).

     

    Pitanje: da li se prema ZOR ili drugim odredbama ostvareni neprekinuti radni staž zbraja kod povezanih društava (identični vlasnik) ili ne? Informacija i je bitna u kontekstu izračuna potencijalne otpremnine usljed poslovno uvjetovanog otkaza. Ako pređem u drugu firmu, da li imam pravo na otpremninu ili ne?

    Unaprijed hvala!

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija